Kuşkonmaz çorbası

Kuşkonmaz A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin, lifli olma özelliğiyle de bol bol tüketmemiz gereken sebzelerin başında geliyor. Mevsimi Şubat sonundan Eylül sonuna kadar uzunca bir süre olan kuşkonmaz aynı zamanda folik asit, fosfor ve potasyum içeriyor.

Geçen hafta yerli üreticiden sipariş verdiğim 2 kilo kuşkonmaz ile bütün hafta boyunca çorba, salata, tagliatella makarna ve döküm tavada pişirerek evde resmen kuşkonmaz haftası ilan ettik.



 

İlk tarifim kuşkonmaz çorbası; ilerleyen günlerde kuşkonmaz ile hazırladığım diğer lezzetleri buradan sizlerle paylaşırım.

Servis: 4 kişilik

Hazırlama pişirme süresi: 35-40 dakika

Malzemeler:

  • 1 bağ kuşkonmaz, 400 gr
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 diş sarımsak, ezilmiş
  • 1 tepeleme çorba kaşığı un (tam buğday unu kullandım)
  • 1 litre kaynar su
  • Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım limon suyu
  • 4-5 sap dereotu, yıkanıp ince doğranmış
  • 6 çorba kaşığı süzme yoğurt veya krema + 3 sap dereotu (servis sırasında kullanmak için)

Yapılışı:

Kuşkonmazların altından 2-3 cm’lik bölümü kesip atın. Alt yarısını fotoğraftaki gibi sebze soyacağı ile soyun. Yıkayıp çiçekli uçları servis esnasında kullanmak üzere kenara ayırın, kalanları 2-3 cm’lik dilimler halinde bıçakla kesin.

Çorba tenceresine zeytinyağını alın, orta ateşte ısınınca yemeklik doğranmış soğanları ilave edip 2-3 dakika soğanlar pembeleşene kadar kavurun, dilimlediğiniz kuşkonmazları ve sarımsakları ekleyip ara sıra karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Unu kuşkonmazların üzerine serperek 1-2 dakika un kokusu çıkana kadar kavurun. Kaynar su, limon suyu, tuz ve karabiberi ilave edip tencerenin kapağı olarak yaklaşık 15 dakika pişirin (kuşkonmaz çabuk pişen bir sebze olduğundan bu süre yeterlidir)

Çorbayı el blendırı ile püre haline getirip doğranmış dereotunu ilave edip karıştırın.

Servis kaselerine pay ettikten sonra kuşkonmazın çiçekli bölümleri, dereotu ve süzme yoğurt veya krema ile servis edin.

Havuç köftesi

Malzemeler

  • 6 orta boy havuç
  • 1 yumurta
  • 2 tane taze soğan
  • 4 çorba kaşığı galeta unu
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 cay kaşığı kırmızıbiber
  • 5 tane kuru kayısı
  • 2 çorba kaşığı çam fıstığı
  • Bir miktar taze nane

Yapılışı:

Havuçlar buharda pişirilir, eğer suyun içinde haşlanırsa bir gece önceden haşlanıp bir süzgeç üzerinde süzülmeye bırakılırlar. Taze soğanlar yıkanıp, temizlenirler ve ince kıyılırlar. Kayısılar küçük parçalara kesilirler, nane yıkanıp kurulandıktan sonra iyice kıyılır. Bir kâsenin içinde ezilen havuçlar, yumurta, taze soğan, galeta unu, dövülmüş sarımsak, baharatlar, kayısı ve çam fıstıkları karıştırılır, köfte yapar gibi yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, yassılaştırılır. Una bulanıp kızgın yağda kızartılır.

Fırında makarna

Fırında makarna nasıl yapılır?

Malzemeler

  • 250 gr. 3 numaralı #link#http://www.hthayat.com/liste/arama?ara=makarna#makarna#normallink#
  • 4 yumurta
  • 1 bardak süt
  • 100 gr. tereyağı veya margarin
  • 150 gr. rende kaşar

Yapılış

Bol tuzlu suda makarnaları kırmadan 15 dk. haşlayın. Haşlanmış makarnalar bir kaç kez soğuk sudan geçirip sonra üstü örtülecek kadar soğuk su ilave edilerek 15 dk. dinlendirin. Daha sonra makarnaları süzgece koyup suyu iyice süzün. Bir tencereye erimiş yağ ve rende kaşarın yarısını katarak harmanlayın. Bu arada tuz ve karabiberi ilave edin. Makarnaları yağlanmış bir Pyrex tepsiye veya kenarları yüksekçe normal bir tepsiye aktarıp düzgünce yayın. Avuç içi ile bastırılarak yüzeyin düzgün hale gelmesi sağlayıp, kalan kaşarı da üzerine serpin. Yumurtalar köpürene kadar iyice çırparken içine süt ve kalan erimiş yağı da katın. Bu karışımı tepsideki makarnanın üzerine dökerek makarnayı fırına verin. Fırının orta katında, 180 derece ısıda, üzerindeki kaşarlar pembeleşene kadar 45 dk. pişirin.

LİMONLU CHEESECAKE

Limonlu Cheesecake

Tek porsiyonluk minik limonlu cheesecake. Ben neden bunu daha önce düşünemedim? Halbuki o kadar da kitap okuyup dergi karıştırıyorum. Doğru zamanda doğru yerde görmekle alakası var sanırım.

Muffin kaplarında pişirilen bu minik limonlu cheesecakelerin su banyosu, peynir süzme, çatlama, kalıptan çıkarma, keserken parçalanma gibi dertleri yok. Bir karıştırma kabında çırp, muffin kağıtlarına dök, meyveleri göm ve fırına ver. Sonra biraz daha meyve takviyesi, üzerine bir tutam pudra şekeri ve servise hazır. Ben meyve olarak babamın bahçeden toplayıp yolladığı karadutları kullandım. Limonlu cheesecake ile pek uyumlu oldular. Dilerseniz vişneyle de yapabilirsiniz. Şimdi tam mevsimi.

Cheesecakelerde paket bisküvi kullanmayı sevmediğimi daha önceki mandalinalı ve çikolatalı cheesecake tariflerinden hatırlarsınız. Bu limonlu minik cheesecakeler için daha önceden hazırlayıp hepsini yiyemediğim için buzlukta dondurduğum zencefilli kurabiyeleri kullandım. Benim kadar çok kurabiye denemesi yapanlara ufak bir tavsiye: Arta kalan veya tadını beğenmediğiniz kurabiyeleri sakın atmayın. Buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atın. Bu gibi taban hamurlarında biraz tereyağı ve şeker eklemesi yaparak değerlendirebiliriniz. Tabii dolgu malzemeli kurabiyelerden bahsetmiyorum. Ya da en basitinden unufak edip yine biraz tereyağı ve şeker eklemesiyle tavada azcık kavurup dondurmanın üzerine serpiştirebilirsiniz.

Eğer buzlukta kurabiyeniz yoksa ve siz de benim gibi paket bisküvi kullanmaktan hoşlanmıyorsanız, tabanını daha önceki cheesecake tariflerinde hazırladıklarımla yapabilirsiniz.

Limonlu Cheesecake

Ufak tefek kaçamakları saymazsak, üç senelik bir aradan sonra ilk defa tatile çıkıyorum. Ben tatildeyken Cafe Fernando boş kalmasın diye haftasonu mutfağa girip bir şeyler pişirdim. Gitmeden önce vakit ayırıp yayına hazır hale getirebilirsem üç dört günlük aralarla yayınlamayı planlıyorum.

Gideceğim yerlerde internete bağlanma şansı yakalayabilir miyim emin değilim. Dolayısıyla eğer bıraktığınız yorumlar yayınlanmazsa endişe etmeyin. Tatil dönüşü her zamanki gibi hepsine tek tek geri döneceğim.

LİMONLU CHEESECAKE TARİFİ

12 adet minik cheesecake için

Malzemeler

Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz.

Bursa Kebabı dünyanın zirvesinde! Bursa Kebabı dünyanın zirvesinde!

Tabanı için:

  • 100 gram kurabiye
  • 55 gram toz badem
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 50 gram tereyağı, eritilmiş

Harcı için:

Önemli not: Harcın ipeksi bir kıvamda olması için içine girecek bütün malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

  • 400 gram labne peyniri
  • 1/2 su bardağından biraz daha az (100 ml)  krema
  • 1/2 su bardağı (100 gram) şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özütü*
  • 2 adet limonun kabuğu, ince rendelenmiş
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 150 gram karadut (veya vişne/frambuaz/böğürtlen)
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı

  1. Fırını önceden 160 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 12 adetlik muffin kalıbına muffin kağıt kapları dizip bir kenara ayırın.
  3. Kurabiyeleri unufak edip (ben bir poşete koyup üzerinden oklavayla geçerek eziyorum) toz badem, şeker ve eritilmiş tereyağı ile karıştırın (eğer toz bademiniz yoksa onun yerine yine kurabiye kullanabilirsiniz) ve 12 adet muffin kağıt kaplara pay edip (muffin başına dolu dolu birer çorba kaşığı) tabanına iyice bastırın. Tabana eklediğimiz erimiş tereyağının tekrar donabilmesi için muffin tepsisini buzluğa kaldırıp soğumaya bırakın.
  4. O sırada bir karıştırma kabında labne, krema ve şekeri iyice çırpın. Aralarda tamamen harca yedirecek şekilde çırpmak suretiyle sırasıyla yumurtaları, vanilyayı, limon suyunu ve limon kabuğu rendesini ekleyin ve çırpın.
  5. Muffin tepsisini buzluktan çıkarıp kurabiye tabanlarının üzerine harcı paylaştırın. Fırına girmeden önce içine üçer tane karadut (veya hangi meyvayı kullanıyorsanız) gömeceğimiz için tepeleme doldurmamaya özen gösterin (yaklaşık yarım santim boşluk yeterli olacaktır).
  6. Harcı paylaştırdıktan sonra üçer adet karadutu muffin kaplarının içine koyup gömülmeleri için parmaklarınızla hafifçe bastırın ve fırına verin.
  7. Muffinleri önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 25-30 dakika pişirdikten sonra fırından çıkartın, oda sıcaklığına geldikten sonra da servis tepsisine yerleştirip buzdolabında en az 2 saat soğumaya bırakın.
  8. Soğumuş cheesecakelerin üzerine üçer adet daha karadut yerleştirip pudra şekeri serpin ve servis yapın.