Bulgurlu domates çorbası
Malzemeler
- 1 kg. domates
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 1/4 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 tutam taze fesleğen veya nane yaprakları
Yapılışı
Domateslerin kabuklarını soyup soğanla birlikte iyice yumuşayana dek kaynatın. Blender’dan geçirin. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin. Unu kavurun. Sürekli karıştırarak soğuk sütü azar azar ekleyin. Çok koyulaşmadan domates püresini ekleyin. Gerekiyorsa 1-2 bardak sıcak su ilave edin. Ayıklanıp yıkanmış bulguru da ekleyip 15-20 dk. pişirin. Varsa fesleğen yoksa taze nane yapraklarını kıyıp çorbaya ekleyin. Sıcak servis yapın.
Akdeniz usulü sarımsak soslu tavuk
Malzemeler
- 3 adet tavuk göğüs
- 4 diş sarımsak
- 1- 2 kahve fincanı krema
- 250 gr. tavuk suyu (tablette olur)
- Tuz
- Karabiber
- 1 tatlı kaşığı biberiye
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 100 gr. un
- Zeytinyağı
Yapılışı
Tavuk göğsünü çok ufak olmayan parçalar halinde bölün tuz, karabiber ve un ile harmanlayın. Yeterince büyük bir tavada veya tencerede zeytinyağını, sıvı yağı kızdırın. Una bulanmış tavuk parçalarının çabukça yanmayacak şekilde her tarafını çevirerek kızartın. Tavuklu tencereye beyaz şarabı, tavuk suyunu, kremayı da ilave ederek 5–10 dk. daha pişirin ezilmiş veya dövülmüş sarımsakları da katıp karıştırın. Daha önce hazırladığınız veya pişirdiğiniz yeşil renkli erişte veya gıda boyası ile yeşile renklendirilmiş pilav ile servis edin.
Küflü peynirli enginarlı salata
Malzemeler
- Akdeniz yeşillikleri
- 1 küçük demet roka
- 3 çorba kaşığı saurani (hatay) zeytini
- 6 adet enginar kalbi
- 1 adet kereviz sapı
- 1 adet taze soğan
- 1 adet armut
- 3 adet kırmızı biber turşusu
Sos için:
- 100 gr Konya küflü peyniri
- 1 çorba kaşığı mayonez
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Enginar kalpleri yumuşayana kadar buharda pişirilir ve soğumaya bırakılır. Geniş bir kâsenin içerisinde yıkanıp kurutulmuş salata ve listedeki diğer malzemeler karıştırılır.
Sos için:
Küflü peyniri mikrodalga fırın ya da benmari usulü eritilir. İçine mayonez ve zeytinyağı eklenip karıştırılır. Salatanın üzerine dökülür, tuzu-biberi eklenip servis edilir.
Glutensiz üzümlü klafuti
Tarif defterimden;
Fransız mutfağının klasiklerinden olan Clafoutis (Klafuti okunur) mevsim meyveleriyle çoğunlukla tatlı olarak, az da olsa tuzlu olarak yapılan kek & tart arası lezzetlerden biridir. Temel malzemeleri yumurta, un, şeker, süt veya krema, az miktarda tereyağı ile akışkan (krep hamuru kıvamında) bir hamur elde edilip mevsim meyvelerinin üzerine dökülür ve fırında pişirilir. Piştikten sonra yumurtadan dolayı kabaran klafuti soğuyunca ince bir tabaka halini alır. Buzdolabında soğutulduktan sonra arzu edilirse vanilyalı dondurma ile servis edilir.
Genelde normal beyaz un ile hazırladığım Klafuti’yi hindistan cevizi unuyla yapma nedenim glutensiz beslenen dostlarımız içindi.
Beyaz un ile hazırlandığında akışkan olan klafuti hamuru, hindistan cevizi ununun yoğunluğundan dolayı daha katı kıvam aldığını belirtmeliyim. Tadını soracak olursanız hindistan cevizi ununun aromasıyla siyah üzümün uyumu tek kelimeyle şahane diyebileceğim lezzette.
* Süsleme ve Klafuti ile ilgili diğer bilgileri tarif sonundaki notlar bölümüne ekledim!
Servis: 28 cm'lik yuvarlak fırın kabı
Hazırlama süresi: 15 -20 dakika
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
- 1 çorba kaşığı tereyağı, kaba sürmek için
- Yarım kg siyah üzüm
- 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi şekeri veya toz şeker
- 4 adet iri boy yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı hindistan cevizi unu
- 2 su bardağı tam yağlı süt
- 1 çorba kaşığı tereyağı, eritilmiş
- 1 tatlı kaşığı vanilya ekstratı
Üzerini süslemek için:
- Pudra şekeri
- Antep fıstığı ezmesi
- Üzüm taneleri
Yapılışı:
*Üzümleri yıkayıp kurulayın.
*1 çorba kaşığı tereyağını fırın kabının her tarafına sürüp 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi şekeri veya toz şekeri serpin, kabı sallayarak her tarafına dağılmasını sağlayın.
*Üzümleri kabı dolduracak gibi tek sıra halinde yerleştirin.