Minestrone çorbası

Minestrone için malzemeler:

  • 2 mor havuç
  • 1 havuç
  • 1 büyük patates
  • 1/2 küçük kereviz
  • 6-7 yeşil fasulye
  • 1 avuç bezelye
  • 1 kırmızı soğan
  • 1 büyük salatalık
  • 1 pırasa
  • 1 parça balkabağı
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 dilim dana bacon
  • Tuz & karabiber
  • Su (yeterince)
  • 1 limon kabuğu rendesi (servis ederken)

Minestrone çorbası yapılışı:

Bütün sebzeler küçük parçalar halinde doğranır. Soğan ince kıyılır, bacon minicik kesilir. Kızdırılan zeytinyağında soğan ile dana bacon hafif pişirilir. Ve bunun üzerine bütün sebzeler konur, tuz ve biberi ekilir, üzerini örtecek kadar su ilave edilir, kısık ateşte sebzeler tamamen yumuşayana kadar pişirilir. İhtiyaca bağlı olarak pişirme sırasında su eklenebilir. İstenirse sebzeler içinde bütün olarak, istenirse de el blenderi ile çekip, üzerine biraz sızma zeytinyağı gezdilirip, ardından da limon kabuğu rendelenerek sıcak olarak servis edilir.

Yeşil zeytinli makarna tarifi

Malzemeler (4 kişilik)

  • 500 g makarna
  • 3 adet taze soğan
  • 2 diş sarmısak
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 4 tane tatlı yeşilbiber
  • 1 avuç yeşil kokteyl zeytini
  • 1 su bardağı domates püresi
  • Karabiber
  • Biberiye
  • Kekik
  • Tuz

Yapılışı

Büyük bir tencereye bol miktarda su ve bir avuç kaya tuzu konur, ateşe oturtulur. Bu sırada taze soğanlar, biber ve sarmısak temizlenip, istenilen boyutta doğranır ve kızmış zeytinyağının içinde oldurulur. Domates püresi eklenir. Kekik ve biberiye bir toz haline gelene kadar kıyılır. Zeytinler ortadan 2’ye bölünür. Bu malzemeler de sosun geri kalanına eklenir ve 10 dakika kadar altı kısık olarak pişirilir.

Tuzu biberi ekilip, altı kapatılır. Bu sırada kaynayan suya makarna atılır ve paketinin üzerinde tavsiye edilen süre kadar pişirilirler. Eğer daha diri seviyorsanız İtalyanların dediği gibi “al dente” bırakılırlar, bunun için ateşten 2 dakika önce alınır ya da tam pişmiş istenirse tavsiye edilen süre kadar makarna pişirilir. Süzülen makarna sudan geçirmeden direkt olarak sosun bulunduğu tencereye alınır ve bir güzel karıştırılır. Hazır olan makarnanın üzerine parmesan peyniri konarak sıcak olarak servis edilir.

Hellim peynirli biber salatası

Malzemeler:

  • 5 kırmızı dolmalık biber

Zeytinli salata sosu:

  • 2/3 kahve fincanı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi
  • 1 çorba kaşığı balzamik sirke
  • 1 diş sarmısak
  • Tuz

Üstü için:

  • 1 paket hellim peyniri
  • Çörek otu
  • Maydanoz

Yapılışı:

Dolmalık kırmızı biberlerin çekirdekleri çıkarılır, uzunlamasına ortadan 2’ye bölünür ve buharda yumuşayana kadar pişirilirler (düdüklü tencerede buharda 15dk).

Eğer haşlanmışlarsa iyice sularını süzmeleri için bir süzgeçte zaman zaman üzerlerine hafif baskı uygulanarak süzdürülürler. Servis edilecek tabağa dizilirler.

Zeytin ezmesi, sızma zeytinyağı, dövülmüş sarmısak, sirke, tuz karıştırılarak sos hazırlanır.

Kişiselleştirilmiş kahvaltı çeşitleri gününüzü etkileyebilir Kişiselleştirilmiş kahvaltı çeşitleri gününüzü etkileyebilir

Hellim peyniri 1/2 cm kalınlığında dilimlenir ve kızgın, yağsız teflon tavada alt üst kızarana kadar pişirilir.

Biberlerin üzerine önce sos dokulur, ardından kızarmış hellim peyniri dilimleri, en son da bol kıyılmış maydanoz ve bir tutam da çörek otu serpilerek servis edilir.

Trileçe

Trileçe pandispanya hamuru için malzemeler (6-8 kişilik):

  • 5 yumurta
  • 2/3 su bardağı un (95gr)
  • 1/2 paket kabartma tozu (5gr)
  • 1/2 su bardağı nişasta (65gr)
  • 3/4 su bardağı şeker (150gr)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi

Trileçe süt sosu:

  • 1 kutu krema
  • 100 gr kaymak
  • 500 ml keçi sütü
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri

Karamel sosu:

  • 2 su bardağı şeker (400gr)
  • 1 çorba kaşığı bal (karamelin şekerlenmemesi için)
  • 2/3 su bardağı su (150gr)

Trileçe tatlısı tarifi

Trileçe yapılışı:

Pandispanya: Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarısı ve beyazı ayrılır. Beyazları toplam şeker miktarının 1/3 (50gr)'ü ile kar kıvamı alana kadar çırpılır. Sarıları ise vanilya ekstresi ve şekerin geri kalan 2/3’ü (100gr) ile beyazlaşana kadar çırpılır. 2 ayrı kap içindeki çırpılmış yumurtalar bir spatula yardımıyla nazikçe birbirlerine karıştırılır ve bunlara elenmiş un, nişasta ve kabartma tozu eklenip yine spatula yardımı ile nazik bir şekilde yedirilir. Yağlanmış fırın kabına konur ve 30 dk. kadar önceden ısıtılmış 170°C fırında pişirilir. Bir kürdan ile hamurun pişip pişmediği kontrol edilir, kürdan temiz çıkmalıdır. Pişen pandispanya ılınmaya bırakılır, kabından çırkarmadan üstüne bir çatal veya kürdan ile delikler yapılır.

Süt sosu: Tüm malzemeler derin bir sürahinin içinde birleştirilir ve el mikseri ile pürüzsüz olana kadar çırpılır. Süt sosu ılınmış olan pandispanyanin üzerine dökülür, gerekirse birkaç aşamada yapılmalıdır bu işlem, iyice emmesi gerekir. Üstü örtülen tatlı buzdolabında en az 3-4 saat dinlendirilir.

Karamel sos: Bir tavanın içinde toz şeker ve bal eritilir. Şeker eriyip istenilen rengi aldıgında altı kısılır, içine sıcak su ilave edilir ve tava tekrar ocak üzerine konur. Düşük ısıda tava içerisindeki karışım sürekli karıştırılarak bir dakika pişirilir ve ocaktan alınır. Bir sosluğun içine konur, ılınması beklenir. İçindeki su miktarindan dolayı katılaşmayacaktır ama soğudukça kıvam kazanır.

Servis: Dinlenmiş olan trileçe tatlısı, tabaklara bölüştürülür, üzerine hafif ılıtılmış olan karamel sosu dökülerek hemen servis edilir. (Karamel sosu sadece servis öncesi koyun, buzdolabı ve tatlının bol şuruplu olması, yapısını bozar, malum şeker nem sevmez)