Erkan ŞEN

Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’ndebarınan hayvanların kötü şartlardabulunduğunu, hatta çamaşır suyu enjekte edilerek öldürüldüklerini iddia eden bazı vatandaşların sosyal medyada çok sayıda görsel paylaşması kamuoyunda büyük tepkilerin oluşmasına neden olmuştu. İddiaların odağında olan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Fikriye Eker, olumsuz eleştiriler üzerine gazetemize çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Çok sayıda hayvan sahiplendirdiklerinin altını çizerek açıklamasınabaşlayan Eker, merkezin bir barınak olmadığını ve sadece rehabilitasyon hizmeti verdiklerini kaydetti. Görevlerinin bilincinde olduğunu ifade eden Eker, “Bizim başlıca görevimiz gerek duyarlı vatandaşların gerekse ekiplerimizin rastladığı yaralı, güçten düşmüş ve hasta canların buraya getirilmesini sağlayarak tedavilerini üstlenmek” şeklinde konuştu.

BURAYA KAYITSIZ GİRİŞ OLMAZ

Sağlıklı hayvanların da merkeze getirildiği hakkında bilgi aktaran Veteriner İşleri Müdürü Eker, “Yerel yönetimlerin başlıca görevi sokak hayvanlarının rehabilitasyonudur. Yasaya göre getirilen can kısırlaştırılır, aşılanır ve küpesi takıldıktan sonra tekrardan yaşam alanına bırakılır. Merkezimizde 4 büro kapsamında çalışmaktayız ve herkes görevine hâkim. Getirilen can hasta olsa da olmasa da öncelikle kaydı alınır. Elimizde gelen her hayvanın kaydı mevcut ve kesinlikle kayıtsız giriş olmaz.Gelen havyan hastaysa direk poliklinik kısmına alırız ve uzman hekimlerimizin kontrolü dâhilinde gereken neyse yapılır” ifadelerini kullandı.

BENİ SEVMEYEN BİR KİTLE MEVCUT

Gönüllülerle çalışmayı hedeflemiş bir merkez olduklarını dile getiren Eker, “Gerçek derdi canların refahı olan insanlarla çalışmak bize her zaman onur vermiştir. Bizim göremediğimiz, bilemediğimiz ve ulaşamadığımız canlaraduyarlı vatandaşlarımız vasıtasıyla ulaşmaktayız” açıklamasında bulundu.“Hayvanseverlik kisvesi altında rant peşinde koşan insanlar beni çok sevmez” diyerek sosyal medyadaki iddialar üzerine değerlendirme yapan Fikriye Eker, “Barınakta çalışan 2 personelimizi aldığımız şikayetler üzerine işten çıkardık. Çıkarılan arkadaşlardan bir tanesi ciddi derecede altyapısını oluşturmuş tabi.Zamanında kendi istekleri doğrultusunda yanlış hizmetler almış olan bir kitle de mevcutbeni sevmeyen.Bu kitlehayvansever olduğunu söyleyerek mümkün olmayan şeyleri burada yaptırmak istiyor, doğal olarak da ben yasa dışı durumlara karşı çıkıyorum. İşten çıkarılan bu personel kasıtlı olarak aldığı görüntüleri bahsi geçen kitleye götürüyor ve maalesef 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde bizi karalayan kampanyayı başlatıyorlar. Farklı farklı insanlar tarafından fotoğraflar servis edildi. Hedefleri beni görevden almak olan bu şahısların ‘Destek olun, biz o barınağı ele geçireceğiz ve sizi de kadrolu olarak işe alacağız’ diyerek insanlara duyuruda bulundukları da bize gelen bilgiler arasında. Gerçek derdi sokaktaki canların refahı olan insanlar böyle yapar mı hiç! Bu kitle beni sevmiyor ama hizmetimizi takdir eden çok sayıda gerçek hayvan sever de var. Yapılan şeyler kulağımıza geliyor nihayetinde” diye konuştu.

BURADA ÖYLE BİR CAN YOK

Sosyal medyada servis edilen fotoğrafların nerede ve ne zaman çekildiği hakkında bilgilerinin olmadığına vurgu yapan Veteriner İşleri Müdürü Eker, “Ben buraya geldiğimden beri öyle bir hayvanla karşılaşmadım. Sokakta aşırı zayıflamış olarak bulunan köpekler buraya getirildiğinde kesinlikle rehabilitasyona alınır. Ayrı yere konulan bu canın özel bakımı da yapılmak zorundadır. Köpeklerde hâkimiyet durumu vardır, toplu halde bulunduklarında aralarından biri diğerlerini yaklaştırmayabilir yiyeceğe. Arkadaşlarımız bunu bildiği için yemek kaplarını artırırlar hatta canların hepsi beslenebilsin diye. Pes ederek gıda almak istemeyen bir hayvan var ise farklı kafese alınarak mama yemesi sağlanır. Karalamak amacıyla servis edilen görüntü nerede çekilmiş bilmiyorum ama yeni olmadığı kesin. Öyle bir vurgu yapılmış ki fotoğrafta,bir yanda zayıf köpekler diğer yanda dışkılar var. Beslenmeyen hayvan varsa o dışkılar neyin nesi. Bu olay kurgulanmadan evvel bizim güvenlik kameralarımızın kabloları bile kesilmiş” değerlendirmesinde bulundu.

Çok üreyen canlı çabuk telef olur

4 Ekim tarihinden bu yana görüntülerin tekrar tekrar yayınlandığına dikkat çeken Eker, “Burası rehabilitasyon merkezi. Kedi ve köpeklerin doğasında olan bir şey vardır: Çok üreyen canlı çabuk telef olur. Genelde hayvanın 9-10 tane yavrusu olur ama bunlardan 2-3 tanesi yaşar. Güçlü olanları yaşatmak adına kedilerin zayıf olan yavrusunu yediğine bile şahidiz. Sabah gelen görevli arkadaşlarımız ölen hayvancığız bulduğunda soğuk depoya kaldırıyorlar. O hayvanlar için Hamitler’de ayrılan bir alan vardır ve oraya gömülürler. Üzülüyoruz yaşanan ölümlere ama elimizden gelenin en iyisini yapmanın rahatlığıyla mücadelemize devam etmekteyiz” dedi.

ÜZÜNTÜDEN ANTİDEPRESANA BAŞLADIM

Canların yaşam hakkını savunmak adına gece gündüz çalıştıklarını belirten Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Fikriye Eker, “Bizi bilen biliyor. Herkesi buraya davet ediyorum. Yerinde görsünler çalışmalarımızı ve ne kadar hassas hizmet verdiğimize şahit olsunlar. Bizim kapımız herkese açık ancak durum öyle bir hal aldı ki benim çocuklarıma bile beddua ediliyor. Üzüntüden antidepresanabaşladığımı belirtmek istiyorum” diyerek iftiraya uğradıklarını dile getirdi.

İŞİME BAKMAK ZORUNDAYIM

“Bazı insanlar hayvan sever olduğunu iddia ederek kendilerini ispatlama yarışına giriyorlar ne yazık ki. Hayvanlar adına güzel şeyler yapmak adına örgütlenen insanlar olduğunu duyarak ümitleniyoruz, sonra bir bakıyorsunuz ki birbirlerine hakaretler yağdırmaya başlamışlar bile. Hayvanseverlik bu değil” diyerek üzüntülerini ifade eden Eker, hakarete dönüşen eleştirilerin kendilerini çok yıprattığını belirtereksözlerini kurduğu şu cümlelerle noktaladı:“Bir rehabilitasyon merkezinde hasta hayvan yoksa orada ölüm vardır. Burada bulunan canlar benim parçam. Ben kişiyle ilgilenemem, işime bakmak zorundayım. Atılan iftiralarla, kavgalarla hiçbir cana destek olamayız. Yazık günahtır, aylarımızı aldı bu durum.”