Abdullah Aslantürk- Serdar Necati Geylan

Orhangazi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 16. Kadırga Şenlikleri için geri sayım başladı. 7-9 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan şenlikler Yıldırım Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilecek. Orhangazi Belediyesi, Trabzon Dernekleri Federasyonu ve Orhangazi Trabzonlular Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlik kapışanında dünyanın en büyük horunu oluşturulacak. Daha önce Almanya’da bin 144 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ve Guinness Rekorlar Kitabı’na giren rekoru geride bırakmak için 2 bin 150 kişinin el ele vereceği rekor denemesi öncesi Orhangazi Göl Piknik Alanı’nda basın toplantısı düzenlendi. 

O kültür şehrimize ait

Düzenlenen basın lansmanının açılış konuşmasını Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkanı Nuri Uğurlu yaptı. "1 yıllık yoğun bir çalışmanın sonucunda 9 Temmuz'da dünyanın en uzun horon halkası rekorunu ulu şehrimiz Bursa da kırarak Almanya’ya ait olan rekoru ülkemize getirmiş olacağız. Her şey rekorun Almanya’ya ait olmasıyla başladı. Horon, ülkemize ait, şehrimize ait bir kültürdür. Bursa önemli bir lokasyon ve Karadenizlilerin yoğun yaşadığı bir kentimiz. Bursa’da bu organizasyonun yapılmasının son derece önemli olduğuna inandık ve karar verdik. Hem şehrimizin tanıtımı, hem de dünyaya şu mesajı vermek istiyoruz: 'El ele tutuşacağız. Birlikte biz bir Türkiye’yiz. Birlikte güçlüyüz ve her zaman bir aradayız.' Bu mesajı da vermek adına değerli Orhangazi Belediye Başkanımız Neşet Çağlayan ve Yıldırım Belediye Başkanımız İsmail Hakkı Edebali'ye katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Trabzon, Bursa el ele vererek, rekoru kentimize ve ülkemize getirmiş olacak" dedi.

Rekorun etkisi ülke sınırlarını aşacak

Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan şenlikle ilgili açıklamalarda bulunurken Almanya'ya göndermelerde de bulundu. Çağlayan, "İlçemizde bulunan Trabzon Derneği uzun yıllardan beri soysal, kültürel faaliyetler konusunda gerçekten çok önemli işlere imza atan derneğimizdir. Bu yıl rekor denemesiyle ilgili fikirlerini bizimle paylaştığında onlardaki heyecana ortak olmamak mümkün değil. Bugün gelinen noktada değerli Yıldırım Belediye Başkanımızın da çok büyük katkılarıyla bu denemeyi sadece bir rekor denemesi olarak değil bir kültürel etkinlikle daha da zenginleştirilmesi gerçekten ilçemizde adına da büyük bir kazanım olmuştur. Bu rekor denemesinin Almanya’da ki seçimlere ne kadar etkisi olacağını gerçekten bilemiyoruz. Umuyoruz ki bu rekor bir şekilde Merkel’e kapak olur. Hem ilimizde, hem ülkemizde bunun ülke sınırlarını aşan bir etkisi olacağından da eminiz. En azından farkındalık açısından Orhangazi’ye kazanım sağlayacağı kanaatindeyiz. Bu rekorun burada kırılacağına inanıyorum. Etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Farklı boyuta taşıyoruz

Rekorun Türkiye ve Karadenizliler için çok önemli olduğunu dile getiren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Biz kadim bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu kadim medeniyetin çok önemli değerleri var. Asıl olan bu değerli yaşatıp diğer kuşaklara aktara bilmektir. En büyük sermayemiz budur. Horonda bizim çok önemli bir kültürel değerimiz. Karadenizin bir kültürü olduğu gibi tüm coğrafyamızın kültürdür. Bu sene 16. Kadırga Şenlikleri düzenleniyor. Başkanımızın belirttiği gibi bu şenlikte paydaşlarımızla farklı bir boyuta taşıyoruz. Bir rekor denemesiyle ortaya koyacağımız çalışmada inşallah rekoru kıracağız. Rekor ile birlik de dünyaya ve ülkemize vereceğimiz mesajlar var. 2 bin 150 kişinin el ele tutuşup horon halkası oluşturması dillerimizin ve kalplerimizin aynı zamanda o halkanın etrafında kenetlenmesi anlamına gelir. Bu mesaj aynı zamanda da 80 Milyon ülkenin bir beraber kardeş olduğunun anlatılmasıdır. Bu yönüyle biz bu çalışmayı çok değerli bulduk. Tüm sivil toplum kuruluşlarımıza da yapacağımız etkinliklerde kültürümüze, değerlerimize ve insanlarımızın bir arada yaşamasını arzu edecekleri etkinlikler yapmalarını diliyoruz. 7 Temmuz’da  başlayıp 9 Temmuz’da sona erecek etkinliğimizi çok anlamlı buluyoruz” diye konuştu.

Foto altı