Özkan YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ

 ***Fazlı Bey, öncelikle bizleri, ekibimizi ofisinizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı sizlere teşekkür etmek istiyorum. Dağ-Der Bursa’mızın olduğu kadar, ülkemizin de en büyük adı geçtiğinde dikkat çeken Sivil toplum kuruluşlarından. Dağ-Der’e başkan adayı olmuş olmanızdan dolayı size hayırlı olsun demek istiyorum. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında bizlere yönetiminizde yer alan değerli isimleri bizlerle paylaşırsanız sevinirim.

BİRÇOK STK’DA GÖREV ALDIM

 —Bize böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Fazlı Seyis, 2008 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesinde iş hukuku alanında yüksek lisansımı yaptım. Bu şekilde mezuniyetimi tamamladıktan sonra Bursa'ya geldik, kendi memleketimize. Beyce Hukuk Bürosu olarak Bursa'da 12 yıldır faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca uzun yıllardır kendi kişiliğimden dolayı cemiyet faaliyetlerine ağırlık verdim, Dağ-Der’in yönetiminde bulundum. Türk Ocakları ve ayrıca Mazlumder’in yönetiminde bulundum. Şu anda Bursaspor’un Disiplin Kurulu yönetimindeyim. Bu şekilde dernek faaliyetlerimize devam ediyoruz.

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ!

Hak şerleri hayreyler

Zannetme ki gayreyler

Ârif ânı seyreyler

Mevlâ görelim n’eyler

N’eylerse güzel eyler.

DAĞDER küçük olsun benim olsun anlayışı ile yönetilemeyecek kadar büyük bir sivil toplum kuruluşudur. İlçecilik yapmak DAĞ-DER'in temellerine mayın döşemekten farksız bir eylemdir. Bizler ne kadar Kelesli isek o kadar Harmancıklı, ne kadar Büyükorhanlı isek o kadar Orhaneliliyiz anlayışını benimseyerek bu yola baş koyduk. Çünkü çizilen sınırlar sadece birer teferruattan ibarettir. Meselenin bütününde ise biz Bursa'nın öz evlatları, biz Bursa'nın kendisiyiz!

BİZ BURSA’NIN ÖZ EVLATLARI BURSA’NIN KENDİSİYİZ

Fazlı Seyis için, Büyükorhan'ın Kayapa Mahallesi neyse, doğduğum Orhaneli'nin Altıntaş Mahallesi odur. Harmancık’ın Ballısaray Mahallesi neyse, Keles'in Uzunöz Mahallesi, Osmangazi'nin Çaybaşı Mahallesi odur. Dağ-Der’de birlik grubu olarak, Dağ-Der bayrağını en yukarılara çıkarma ve dağ yöresinin topyekûn kalkınması hedefinden bir milim şaşmadan yürüyoruz. Ne olursa olsun kazanalım mantığını kendimize asla yakıştırmıyoruz. Yöremiz ve dağ yöresi için topyekûn bir kalkınma ve değişim sözü veriyoruz.

Öte yandan biz sadece bir hemşeri derneği değiliz. Çünkü dağlılar Bursa'nın kendisidir, Bursa'nın tüm sorunları bizim de sorunumuzdur.

Sevdamız Orhaneli,

Sevdamız Keles,

Sevdamız Büyükorhan,

Sevdamız Harmancık,

Sevdamız Osmangazi Dağ mahalleleri,

Sevdamız Dağ yöresi,

Sevdamız DAĞ-DER

Sevdamız Bursa…

İŞTE EKİP ARKADAŞLARIMIZ;

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Zorla toplanmış değil, birbirini seven, birbirine inanmış ekip arkadaşlarımız

AV.FAZLI SEYİS,

İBRAHİM AYAZ,

AV.CELAL BAYDÜZ,

AV.ALİ ÖZDEMİR,

AV.ÖZLEM KABACA,

MALİ MÜŞAVİR ELİF KAYMAZ,

ERKAN BURHAN,

BAHTİYAR YENİ,

RAMAZAN UĞUR,

CEMAL ÇAKIR,

MEHMET BUDAK,

MUSTAFA YİĞİT,

REŞAT KARIŞ,

FATİH KORKUT,

UFUK BAY,

MUSTAFA SEVİNÇ,

HAKKI GÜLTEKİN,

ERDOĞAN BEKTEŞ,

KAMİL YURTSEVEN,

AYDIN ARI,

RIDVAN ERİM,

TALAT ARI,

RECEP KOÇDEMİR,

EROL ACAR,

CENGİZ ASLAN

‘ESKİ KALİTEYİ GERİ GETİRECEĞİZ’

Ana hedeflerimizden bir tanesi biraz önce de belirtmiş olduğunuz üzere Dağ-Der’in 15 yıl önceki yönetimlerinde ki kaliteyi tekrardan sağlamaktır. Yönetim kurulunu oluştururken yönetim kurulu arkadaşlarımı yönetime davet ederken çok ince eleyip sık dokuyorum. Bunun sebebi de birbirine saygısı olan, birbirine sevgisi olan, birbiriyle muhabbeti olan arkadaşları yönetim kurulunda bulunmasını ve bu çıtayı daha da yukarıya yükseltmek en öncelikli hedefimiz olacaktır.

***Peki, Fazlı Bey başkan olmanız durumunda neler yapmayı planlıyorsunuz hedefleriniz neler?

‘SÖZ SAHİBİ OLSUN İSTİYORUZ’

 —Öncelikli olarak en büyük hedefimiz Dağ-Der’in uluslararası anlamda, Türkiye anlamında statüsünü yükseltmek tanınırlığını yükseltmek olacak. Bir Batı Trakya Türkleri Derneği gibi bir Bal-Göç gibi uluslararası dernekler gibi,  Dağ-Der’imizin statüsünü tanınırlığını yükseltmek olacaktır, en büyük hedefimiz bu. Dağ-Der’in öncelikle ben şunu belirtmek istiyorum. Biz Dağ-Der’in dağ yöresini dağ yöresindeki insanları dağ yöresindeki bürokratlarımızı Bursa'da söz sahibi yapmak istiyoruz. Bursa’yı etkileyen, etki eden bir dağ yöresi insanını ortaya çıkarmak istiyoruz. Bir yerlerden etkilenen, emir alan değil de etkileyen etki eden bir dağ yöresi insanı, Dağ-Der ortaya koymak en büyük hedeflerimizden bir tanesi. Biz özellikle bürokrasi lobileşme faaliyetleri ile Dağ-Der’in etkinliğini arttıracağız. Bu lobileşme faaliyetlerine dediğimizde de, bu faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurumları ile belediyelerle, belediye iştirakleri ile kamu teşebbüsleri ile dirsek teması halinde bulunup Bürokrasi ile dirsek teması halinde bulunarak Dağ-Der’in lobileşme faaliyetlerini arttırmak istiyoruz.

TÜRKİYE’NİN MANEVİ BAŞKENTİ BURSA

Ayrıca malumunuz biz dağ yöresi insanıyız, dağ yöresinde en önemli özelliklerimizden biri bildiğiniz gibi Türkiye'nin manevi başkenti Bursa. İstanbul zamanında başkent olmuş şu an Ankara başkent, Edirne’de Osmanlı zamanında başkent olmuş ama gelgelelim Türkiye'nin bir tane manevi başkenti var o da Bursa. Bursa’yı manevi başkent yapan özellik de dağ yöresinin Yörük-Türkmen insanları. Folkloru ile kimlikleri ile kişilikleri ile dağ yöresinin Yörük-Türkmen insanları. Biz Bursa’mızı Anadolu'nun manevi Başkenti olmasını sağlayan dağ yöremizin uluslararası anlamda tanıtmak öncelikle bildiğiniz gibi herkesin bildiği gibi bizim bir folklor ekibimiz var folklor hayatımız var. Biz bu folklor ekibimizi uluslararası festivallere götürmeyi amaçlıyoruz, uluslararası organizasyonlarda oradaki turnuvalardan başarılarla dönerek Dağ-Der’imizin ismini duyurmak istiyoruz.

‘BİRÇOK HEDEFİMİZ VAR’

 Diğer bir ana hedeflerimizden bir tanesi de dağ yöresindeki geçim tarım ve hayvancılıktan ibaret. Biz burada şunu yapmak istiyoruz. İlaç firmalarının sponsorluğunda İl Tarım müdürlükleri ile işbirliği yaparak meyvecilik, hayvancılık, arıcılık vesaire kurslar düzenlemek istiyoruz ve yöre insanımızın bu anlamda gelişmesini istiyoruz. Dağ-Der’e üye olan insanlarımıza Dağ-Der kartı vermek istiyoruz. Anlaşmalı benzin istasyonlarından indirimli alışveriş yapmalarını sağlamaya çalışacağız. Böylelikle şu kriz ortamında ekonomik anlamda insanımıza küçük bir soluk vermek istiyoruz.

‘DAĞ YÖRESİNİ KALKINDIRMAK ANA HEDEFİMİZ’

 Diğer bir hedefimize gelince malumunuz Türkiye'deki Ata sporlarımızın en başında güreş geliyor ama Bursa güreş bakımından geri kalmış durumda. Türkiye'deki belli başlı güreş müsabakaları olan Kırkpınar'a, Elmalı’ya, Kumluca’ya buralara sporcu gönderemiyoruz. Biz öncelikle belediyelerimiz ile işbirliği yaparak bir güreş spor kulübü kurmayı ve böylelikle burada yetişecek güreşçilerimizi Kırkpınar, Elmalı,  Kumluca gibi sayılı yağlı güreş müsabakalarına katılmalarını sağlamak istiyoruz. Yöremizi bir anlamda da Bursa'yı etkin hale getirmek istiyoruz. Diğer bir amacımız, yöremizin sorunlarından bir tanesi olan yol sorunu, Kapıkaya sorunu. Buranın aydınlatılması için çalışmalar yapacağız ve buranın aydınlatılmasını sağlayacağız. Bu bizim en belirgin hedefimiz, bu bizim için çok önemli, bu bölgede birçok trafik kazası yaşanmakta. Bu kazalarda birçok hayat kaybedilmekte,bunun önüne geçme çabamız olacak.

‘SPOR OKULU AÇACAĞIZ’

 Ayrıca Bursaspor ile işbirliği yaparak futbol okulu açmayı hedefliyoruz, bu şekilde bölgemizde futbol anlamında da gelişmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Tüneller ile ilgili şimdi karayollarının ve bölge yollarının yapılmasında emeği geçen tüm insanlarımızda Allah’tan razı olsun demek istiyorum. Bu anlamda tünellerin bitmesi ile ilgili sadece biraz bürokrasinin daha etkin olmasını sağlamayı amaçlamaktayız ana hedeflerimiz Dağ-Der ile ilgili bunlar.

***Fazlı Bey röportajımız bayağı uzadı son olarak buradan Dağ-Der üyelerimize, halkımıza, yöre insanımıza  ne gibi mesajlar vermek isterseniz, neler söylemek istersiniz?

‘BÜTÜN ÜYELERİMİZİ KONGREMİZE BEKLİYORUZ’

 —Öncelikle nisan ayı sonuna kadar aidatlarını bütün üyelerimizin yatırmaları lazım aidatlarını kullanan bütün üyelerimiz oylarını kullanacaklar. Biz Dağ-Der’imize sahip çıkmazsak kimse çıkmaz. Öncelikli olarak üyelerimizin sahip çıkması gerekiyor, aidatlarını ödemeleri gerekiyor ve sonrasında da seçimde kendilerine verilen yetkiyi kullanmaları gerekiyor. Toplamda 10.000’nin üzerinde üyemiz var gerçekten bu anlamda da çok güçlüyüz. Biz yönetime geldiğimizde hiç bir şube, köy derneğini kapatmayacağız hatta daha da arttıracağız. Ama dediğim gibi üyelerimizin bu olaya sahip çıkması çok önemli, hafta sonu yapılacak kongremize gelmelerini ve kendilerine göre daha iyi hizmet edecek yönetimi seçmeleri yöre insanımız için çok elzem. Son olarak buradan başta dağ yöresinde yaşayan hemşerilerimiz olmak üzere Orhaneli'de, Keles'te, Büyükorhan'da, Harmancık'ta, Osmangazi İlçemizin dağ köylerinde yaşayan bütün insanlarımıza, Bursa'da yaşayan bütün dağ yöresi insanlarımıza, yurt genelinde yaşayan bütün insanlarımıza ve elbette 84,5 milyon Türk insanına Bursa'dan sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum, diyerek sözlerini tamamladı.

BİRLİK GRUBU DAĞDER’E DİNANİZM KATAR

12 yılı aşkın süredir dağ yöresinde ve Bursa'mız da yaşayan insanlarımızın hukuki anlamda da her zaman yanında olan bunun yanı sıra birçok STK’da da şimdiye dek kendine yer edinmiş olan Bursa’mızın değerli avukatlarından Fazlı Seyis’e  bizlerde  yöre halkına göstermiş olduğu özveri neticesinde Dağ-Der Genel  Başkan adayı olmuş olmasından dolayı teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyoruz.