Mehmet ÇETİNKAYA

Türk Kızılay Bursa Şube Başkanı Özcan Susmaz ile ‘aGazate’ okurları için yüz yüze keyifli bir söyleyişi gerçekleştirdik.

Yakında kamuoyuna duyurulacak ‘Hilal Aile’ projesi için çok heyecanlı olduklarını belirten Türk Kızılay Bursa Şube Başkanı Özcan Susmaz, bu çalışmayla hayırseverlerin, yardıma muhtaç ailelerin gönüllerine dokunarak kutsal bir vazife üstlendiklerini söyledi.

Sevgili Başkan Türk Kızılay tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kızılay, 1868 yılında idealist dört hekim tarafından yaralı ve hasta askerlere yardım cemiyeti adı altında kurulmuştur. Bu kuruluşun akabinde değişik aşamalar geçirmiş 1923 yılında Hilal-i Ahmer Cemiyeti, 1935’te Türkiye Kızılay Cemiyeti, 1947’de de Türkiye Kızılay Derneği adını almıştır. ‘Kızılay’ ismini Mustafa Kemal Atatürk tarafından almıştır. Toplumsal dayanışma, afet durumunda afetzede insanlara yardım, kan temini, sosyal destekler gibi birçok alanda faaliyet gösteren bir kuruluştur. Kızılay’da gönüllü olan, çalışmalara katılan insanlar için yüksek bir manevi tatminin olduğu bir alan.

Türk Kızılay Bursa Şubesi ne zaman kuruldu?

Bursa’da kentin ileri gelenleri tarafından 1911 yılında Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti Bursa Şubesi adı altında kurulan Türk Kızılayı Bursa Şubesi 1. Dünya Savaşı sürecinde şehit yakınlarına ve göçmenlere sahip çıktı, Kurtuluş Savaşı’nda Ankara ile Bursa arasında ayni ve nakdi yardım köprüsü oluşturdu. 11 Haziran 1868 tarihinde Osmanlı Yaralı Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti kuruldu, 1877 yılında adı Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti olarak İstanbul’un dışında çeşitli illerde de teşkilatlanan Cemiyet’in Bursa Şubesi şehrin önde gelen bürokratları ve tüccarlarından öncülüğünde 4 Kasım 1911 tarihinde kuruldu.

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN

Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Türk Kızılay’ın merhamet elini ihtiyaç sahibi her vatandaşa uzatması için çalışmalarımızı uzak yakın, gece gündüz demeden pandemi döneminde dahi büyük titizlikle sürdürüyoruz. Türk Kızılay olarak, kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, ilk yardım, eğitim, gençlik ve mineralli su işletmeleri alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne yürüttüğü insani yardım faaliyetleri ile milyonlarca insana ulaştık. Bu çalışmaları ise bağışçılarımızdan aldığımız güçle ve gönüllülerimizin desteği ile yerine getiriyoruz. Bağışçılar ve gönüllüler, en önemli aktörlerimiz.

Türkiye genelinde Kızılay Bursa şubesinin performansı ne durumda?

Türkiye’de ve dünyada, insani yardım hizmetinde model alınan, insanların en zor anlarında yanındaki kuruluş olma’ vizyonuyla çalışmalarımız var gücümüzle sürdürüyoruz. Bursa Şubesi’nin Türk Kızılay şubeleri arasında büyük bir başarı göstererek kurumun lokomotif şubelerinden. 2 yıldır Türkiye çapında yapılan performans değerlendirmeleri açısından bakıldığında en başarılı şubenin Bursa olduğunu görüyoruz.

BÜYÜK EMEK VERİLİYOR

Pandemiyle birlikte Türk Kızılay’ın da performansını yükseltmesi gerekti ve yardım edilecek kişi sayısı yükseldi. Günlük bize gelen yardım talebi 200 civarına ulaştı. Bu kişilerin hangisinin gerçekten yardımımıza ihtiyacı olup olmadığını tespit etmek ve yaptığımız yardımların doğru yere ulaşıp ulaşmadığını kontrol etme noktasında da sıkı bir çalışma içindeyiz. Profesyonel arkadaşlarımız ve gönüllülerimiz büyük emek veriyorlar. Böyle olunca da başarılı olmamız kaçınılmaz oldu. Kızılay Bursa Şubesi, nüfusu daha çok olan illere göre gösterdiği başarıyla 2 yıldır ön plana çıkarak kendini kanıtladı.

Peki, salgın döneminde kan bağışı ne durumda?

Kızılay, Türkiye’nin kan organizasyonunun yüzde 97’sini tek başına sağlıyor. Kan bağışı konusunda tüm toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle koronavirüs sürecinde vatandaşların salgın korkusuyla kan verme merkezlerine gitmekten çekindiğini ve bununla birlikte kan bağışında azalma yaşanıyor. Kan merkezlerinde ve kan verme araçlarında hijyen kurallarının büyük titizlikle uygulanıyor. Bu sebeple vatandaşların kan vermek için her zaman Türk Kızılay’ı ziyaret etmelerini arzu ediyoruz. Bir kan 3 can’ demektir.

Hilal Aile projesi hakkında bilgi verir misiniz?

Hilal Aile Projesi’ni çok önemsiyoruz. Hazırlıklarımızı tamamladık.  Bu sistemde, en çok ihtiyaç sahibi olan aileler, Kızılay tarafından tespit ediliyor ve bir gruplandırma yapılıyor. Tespit ettiğimiz bu aileleri, yardımseverlerle ve bağışçılarımızla buluşturuyoruz. Yardımseverlerimiz bu ailelere 6 ay boyunca asgari olarak 600 lira yardımda bulunuyor. 6 ay sonunda ailenin koşullarında bir değişim, herhangi bir iyileşme olmadıysa, bağışçımız bu aileye destek olmaya devam ediyor. Pandemi sürecinde her ay düzenli gelir elde eden insanlar bile ekonomik sıkıntılar içeresine düştü. Böyle zor bir dönemde Hilal Aile Projesi, ihtiyaç sahibi olan insanlara ilaç gibi geldi. Bu projede yer alan, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardım eden hayırseverlerimiz çok kutsal bir işe imza atıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın gönlüne temas etmek, onların bir nebze de olsa nefes almasını sağlamak, yapılabilecek en güzel yardımlardan biri. Biz toplumsal olarak, ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ anlayışıyla büyümüş ve bu şekilde yaşamış insanlarız. İyilik hareketi, Türk toplumunun yapısında zaten var. Biz Türk Kızılay olarak bu yardımseverliğin doğru kanalize edilmesi için çaba gösteriyoruz.

TÜRK KIZILAY BURSA HEP SAHADA

Türk Kızılay Bursa Şubesi, ihtiyaç sahiplerini kucaklamaya devam ediyor. 7/24 ihtiyaç sahiplerine ulaşan gönüllüler, pandemi süresince de merhamet elini uzatıyor.

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında insani yardım faaliyetlerinde model olarak benimsenen Türk Kızılay’ın yardım eli, ihtiyaç sahiplerine uzanmaya devam ediyor. Bursa Şubesi ekiplerinin temposu, kontrollü normalleşme döneminde de hız kesmiyor.

TİTİZLİKLE ARAŞTIRILIYOR

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

152 yıldır ‘insanların en zor anlarında yanındaki kuruluş olma’ vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Türk Kızılay’ın gönüllüleri, Bursa’da titiz araştırmalar sonucu belirlenen adreslere yaptıkları ziyaretlerle ihtiyaç sahibi vatandaşların gönüllerine dokunmayı sürdürüyor. Türk Kızılay’ın merhamet elini her dönemde uzatmıştır.

Yapılan yardımlarla birlik beraberlik duygularının pekiştirilmesini, ihtiyaç sahibi vatandaşların mağduriyetlerini gidermeyi amaçlıyoruz. Mağdur olan, ihtiyaç sahibi olan herkes Türk Kızılay’ın merhamet elini tutacaktır.

ALAN EL, VEREN ELİ GÖRMÜYOR

Mübarek Ramazan ayı yaklaşıyor, ne gibi hazırlıklar yapıyorsunuz?

Ramazan ayının Türk toplumu açısından birleştirici ruhu ortaya çıkaran bir atmosferdir. Ramazan ayı toplumsal olarak yardımlaşma ve dayanışma duygularını yoğun olarak yaşadığımız, herkesin birbirine destek olmaya çalıştığı bir ay. Toplumumuz için özel bir ay. Geçen yıl Ramazan ayında pandemi tedbirleri sebebiyle gıda ve iftar çadırları kurulmadı. Bunun yerine her akşam iftar saatinde sıcak olarak iftar yemeklerini ihtiyaç sahipleri ailelerimize götürdük. Bu yıl da aynı şekilde ihtiyaç sahibi her ailemizin evine sıcak bir şekilde yemeğini ulaştırmak adına bir projemiz var. Zaten Türk Kızılay olarak her zaman fitre ve zekât konusunda çalışmalar yapıyoruz. Tam da geleneklerimizdeki anlayışla, alan elin veren eli görmeyeceği yenilikçi sistemimizle, bağışlanan zekâtlar doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor.