Özkan YILDIRIM

  •     Sayın Ahmet Çakar, öncelikle sizi tanıyalım, sonrasında İznik Seyyar Pazarcıları Yaşatma Derneği’nin kuruluşundan bugüne geçen süreci bizlerle paylaşırsanız sevinirim?

Elbette, memnuniyetle. Önceliklere bizlere böylesine güzel bir fırsat tanıdığınız, buralara kadar gelip bizlerle röportaj yaptığınız için sizlere teşekkür etmek isteriz. Ben Ahmet Çakar, doğma büyüme buralıyım, İznik-Elmalı köyündenim. 1973 doğumluyum. İznik Seyyar Pazarcıları Yaşatma Derneği Başkan Vekiliyim. Derneğimiz  eski belediye başkanlarımızdan  Zeynel Abidin Turan döneminde onun yetki vermesi ile burada görmüş olduğunuz boş alanda sayın başkanımızın derneğimize, şahsımıza güvenmesiyle burasını yap-işlet-devret modeliyle  yapımını  üstlendik. Çelik konstrüksiyonu, diğer projelerini falan yaptırdık, çok özel bir malzeme kullandık. Pazarımız  2003'ten beri burada hizmet vermektedir. Derneğimizin toplam 175 üyesi bulunmakta. Köylü muhtahsillerimiz de dahil olmak üzere. Dernek  olduğumuzdan ve  bayağı bir üyemiz olduğundan oda olmak istedik. Ama o süreçte çeşitli nedenlerden dolayı bu durum engellendi maalesef. İznik Belediyesi'nin mülkiyeti burası  Belediyesi'nin kiracıyız yap-işlet-devret modeli ile  burayı yaptık hala bu hizmetlerimizi burada sürdürmekteyiz. 2 tane daha Belediye Başkanı geçirdik bu süreçte. 2 dönem belediye başkanlığı yapan Kadri Eryılmaz başkanımız vardı, arada Osman Sargın başkanımız görev yaptı ve  şu an  Kağan Mehmet Usta başkanımız görev başında. Bütün başkanlarımızla güzel bir koordine ile çalışmalarımızı sürdürdük. Dernek Başkanımız Mehmet Demirtaş ve diğer bütün arkadaşlarımızla birlikte bu süreçte İznik'te güzel bir ivme yakalamış bulunmaktayız. İznik Belediyemizden memnunuz, belediyemizde bizden memnun. Buranın koordinasyonunu sağlıyoruz, esnafımızın 80 tane kara tezgahı var, bunun 7 tanesi köylü muhtassillere ayrılmış durumda, yerel ürünlerin pazarlanması için yine 10 tane parselde Yenişehir'den gelen esnaf arkadaşlarımız misafir olarak tezgah açmakta geri kalanlarda yine kendi İznikli esnafımız tezgah açmakta.

  • Başkanvekilim,  son zamanlarda coronavirüs ile ilgili pazar yerlerinde önlemler alınmakta bütün yurt genelinde. Bu konuyla ilgili  İznik'te ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?


 İNSANLARIMIZIN SAĞLIĞI BİZİM İÇİN EN ÖNCELİKLİ KONU..

Sağ olsun belediye başkanımız giriş ve çıkışların etrafını demirlerle örüyor. Girişte ateş ölçerle  gelen halkımızın  ateşleri ölçülmekte. Sonrasında yine ilk  bir iki hafta kapalı pazarımıza gelene maske dağıtımı yaptık. İlk zamanlar  bunu dernek olarak biz karşıladık. Hem gelen insanlarımıza, hem de esnaf arkadaşlarımıza bunları hediye ettik, sonrasında belediye başkanımız da daha sonraki haftalarda destek sağladılar. Belediye başkanımız sağ olsun bize her şekilde yardımcı oluyor bizi sıkıntıya sokmuyor aynı zamanda bütün sokaklarımızı  dezanfektanladı, ilaçladı, temizledi. Belediyemiz bu konularda çok özverili çalışmalar yapıyor. Sonrasında pazarcı esnafımız İznikli hemşerilerimiz pazarda tezgahın tam önüne kadar gelmemesi ile ilgili engelleyici bantlar çektik. Pazarcı esnafımıza da aynı zamanda eldiven dağıtımı yaptık. Müşterilerimize de eldiven dağıtımı yaptık halkımızın hijyenik  bir ortamda alışveriş yapabilmesi için elimizden gelen bütün çabayı gösterdik ve göstermeye devam etmekteyiz.

  •    Başkan vekilim belediye başkanımızdan da gerçekten çok memnun olduğunu söylediniz ama ufak da olsa eksiklikler var mı acaba  kapalı pazar yerinizde ya da çevrede?

Salı günü pazarımız  kurulmaya başlanıyor, çarşamba günü de burada hizmet veriyoruz. Pazar  yerimizin çevresinde kepenkli marketlerde olan katlanır kepenk sisteminin Kapalı Pazar alanımızın dışına takılmasını istiyoruz çünkü soğuk havada olsun, diğer zamanlarda olsun bazı sıkıntılar yaşanmakta bu sıkıntıların da böylelikle  önüne geçmiş olacağız. Sayın  başkanımız  sağ olsun her konuda bize yardımcı oluyor ona buradan tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum ama bu pazarın çevresinin kapatılmasıyla ilgili bizlere yardımcı olursa çok memnun olacağız.

MUTLAKA ADALETİN SAĞLANMASI LAZIM

Marketler dışarıda tezgah açabiliyorlar ve bizim pazarlarda uyguladığımız koşullar oralarda göz ardı ediliyor gibi gözüküyor. Biz elimizden geldiğince İznik halkına yeni, taze,günlük ürünler  sunmak istiyoruz. Ne yapıyoruz; normal tezgahlarımızın etrafına şerit çekiyoruz, şerit çektiğimizden dolayı insanların sosyal mesafede olmalarını, tezgahlara da aynı şekilde mesafeli olmalarını sağlamaya çalışıyoruz vatandaşın öksürmesi, aksırması durumunda ürünlerin üstlerine  gitmemesi ile ilgili azami özen gösteriyoruz, fotoğraflarda gördüğünüz gibi. Vatandaşlarımızı  satmış olduğumuz ürünlerin  yanına pek sokturmak istemiyoruz, insanlarımızı hijyenik ürünler ile buluşturma istiyoruz. Bizim bu çalışmalarımız ayrıca çevre ilçelerde de örnek alınmakta ama bazı gördüğümüz kadarıyla marketlerde bu kurallar uygulanmıyor. Bu da tabii haksız rekabete neden olmuş oluyor. Mutlaka  adaletin sağlanması lazım.

PAZARCI ESNAFIMIZ MAĞDUR

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

Bunun yanı sıra  komşu Osmaneli ilçesinde tezgahları olan esnaf arkadaşlarımız Osmaneli pazarında  hakkı  olan tezgahlarını   açamamaktadırlar aşağı-yukarı bu durum bir buçuk aydır bu şekilde devam etmekte. Bu konu ile ilgili biz Osmaneli Belediyesiyle  sıkıntıyı  gidermek için  girişimde bulunduk ama bir sonuç alamadık buradan İznik belediye Başkanımız Kağan Mehmet Usta’nın bu konu ile ilgili Osmaneli Belediye başkanı ile iletişime geçerek bu sıkıntımızı gidermeye çalışmasını umut etmekteyiz. Bu konuda İznik'teki birçok pazarcı esnafımız mağdur olmuş durumda..

  •       Sayın Başkan Vekilim röportajımız  bayağı bir uzadı ,  son olarak İznik halkına neler söylemek istersiniz

ARADAKİ FARK; “KIYAS KABUL ETMEZ”

Biz burada İznikli  hemşerilerimize  günlük, taze sebze meyve sunabilmek için gece gündüz çalışmalar yürütmekteyiz. Salı günleri patates, soğan, elma, portakal gibi raf ömrü daha uzun olan ürünlerimizi getiriyoruz. Çarşamba günü sabahı ise daha nazik olan çilek, fasulye ve daha başka bir çok meyve ve sebzelerimizin  tedariğini sağlayarak çarşamba günleri pazarımız da insanlarımızla buluşturmaktayız. Esnaf arkadaşlarımız gece saat 2'de 3'de hala giderek bu ürünleri temin ediyorlar. Sabahın erken saatlerinden itibaren tezgahlarımız dolmaya başlıyor. Fakat bu marketlerde aynı şekilde olmuyor yeri geliyor 1 haftalık, 10 günlük ürünler raflarda yer bulabiliyor. Fakat pazarlarda bu durum kesinlikle böyle değil. Biz en taze ve en günlük malları getirme çabasındayız ve bu şekilde taze taze getiren arkadaşlarımızda  bu durumda daha öne çıkmış oluyorlar. Bu manada bütün İznik  halkının  sebze-meyve ihtiyaçlarını  pazarımızdan  tedarik etmeleri hem taze sebze meyveye  ulaşmaları bakımından , hem de fiyat avantajı bakımından da göz önüne alındığında onların yararına olacağını söylemek istiyorum. Biz pazarcı esnafı ayakta durursak insanlarımız her zaman taze ürüne ulaşabilirler ama pazarcı esnafının yavaş yavaş yok olması durumunda marketler ağırlıklı olacağından sektörde  tekelleşme  olacaktır.  Bu da en başta değerli halkımızın aleyhine bir gelişmedir , bu yüzden insanlarımızın ihtiyaçlarını pazarımızdan  karşılamasını, pazarımızı tercih etmesini istiyoruz. Son olarak bu sıkıntılı süreç, bu günlerde geçecek ve daha güçlü yarınlara hep birlikte yürüyeceğiz.Başta İznik'te yaşayan hemşerilerimiz olmak üzere bütün vatandaşlarıma sağlık, sıhhat ve esenlikler dilemek istiyorum.

İznik'te çok güzel bir röportaja imza atmış olduğumuz İznik  Seyyar Pazarcıları Yaşatma Derneği Başkanvekili Sayın Ahmet Çakar'a ve röportajımıza yaptıkları  katkılardan ötürü Sayın Erkan Pösteki ve Ali Kurt’a ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.