Özkan YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ

**** Yener Bey öncelikle bizleri, ekibimizi üretim tesislerinizde konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum, isterseniz Özbeşler Grubun kuruluşu ve de bugünlere geliş süreci ile ilgili bizlere bilgi verirseniz sevinirim.

—--Bizlere, grubumuza böylesine güzel bir imkan sunmuş olduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek isterim. Şahıs firması olarak babam Ömer Çakmak tarafından ilk olarak Erzurum-Horasan ilçesinde kurulmuş.2005 yılı öncesinde tarım makinaları konusundaki faaliyetine, asansör komponentleri ve asansör frenleri imalatını da, üretim gamına ekleyen firmamız 37 yılı aşan imalat tecrübesi ile Asansör Sektörüne hizmet vermektedir.

1985’DEN BUGÜNLERE

 2008 yılından itibaren tamamen Özbeşler olarak asansör üretimine yoğunlaştık.2010 yılında FLUENT markası ile tescillediği Asansör Otomatik Kapıları ile sektördeki yerini pekiştiren; Asansör Frenleri, Asansör Kabinleri, Asansör Otomatik Kapıları , Asansör Hız Regülatörleri, Asansör Hidrolik ve Poliüretan Tamponları , Asansör Süspansiyonları ve diğer Asansör komponentleri üretimi , son teknoloji CNC makineler ile konusunda deneyimli personellerimiz ile üretilmektedir. Asansör Sektöründe  3 tane şirketimiz var bir tanesi tamamen ihracat yapan  şirketimiz, bir tanesi tamamen elektroniği ile uğraşan bir şirketimiz bir tanesi de mekanik üretimi üzerine ,bu çatı altında  mekanik üretimi yapıyoruz. Yaklaşık 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz asansör sektöründe sanırım şu an ilk 15 içerisindeyiz cirolar ve anlamında, elbette bu senenin son verisine yıl sonunda bakacağız. Özbeşler Grup olarak Erzurum'da tarım aletleri ve akaryakıt şirketimiz aynı zamanda Bursa'da da akaryakıtla birlikte yine asansör şirketimiz var ve bu bağlamda çalışmalarımıza 200'ün üzerindeki çalışanımızla müşteri memnuniyeti, çözüm odaklı çalışma anlayışı ile ürün kullanıcılarının daima yanında olmaya devam edecektir.

  ***Peki Yener Bey, Özbeşler Grup olarak güzel bir sinerji ile bugünlere gelmişsiniz. Peki bundan sonraki hedeflerinizle ilgili bize neler söylersiniz grup anlamında?

 —-- Her zaman hedeflerimiz oldu, olacak. Biz ne kadar çok insan çalıştırabiliriz onun arzusu ve isteği içerisindeyiz. Tabii nasip kısmet biraz da biliyorsunuz her şey. Türkiye şartlarında ticaret inişli çıkışlı olabiliyor. Biraz daha emin adımlarla ilerlemeyi tercih ediyoruz. Firmamızın 37 yıllık hep ilerleyen yapısı da buradan geliyor yavaş yavaş, sakin sakin hep ileriye doğru hareket etme isteğindeyiz inşallah. Bu süreçten sonra da böyle olması için elimizden geleni devam ettireceğiz. Babamlar amcamlar bir jenerasyon biz ikinci nesil olarak geliyoruz, bizden sonra da çocuklarımızda İnşallah devreye girecektir, bu bağlamda elbette onlarında işin içerisinde olmasını istiyoruz ve de bu anlamda yönlendiriyoruz. Amca çocuklarımız var inşallah onlarla beraber bize yakın olanlar da uzakta olanları da hizmetin bir şekilde devam etmesi için alttan gelen jenerasyonları da bu işe adapta etmekte fayda var diye düşünüyorum.

ASANSÖR SEKTÖRÜNDEN UZAKLAŞMADAN 

DEĞİŞİK  HEDEFLERİMİZ VAR!

   Biz esas anlamda çeşitli hedeflerimiz olsa da asansör sektöründen  uzaklaşmadan daha profesyonel anlamda tarımsal aletlerin  üretimine geri dönmeyi planlıyoruz eski zamanlarda   genelde Doğu Anadolu'ya hizmet verecek şekilde yapıyorduk. Ama şimdi biraz daha uluslararası ve Türkiye geneline hitap edecek şekilde arzumuz isteğimiz tarımsal aletlerin üretimine girme isteğimiz var. Çünkü tarım olmazsa olmaz  biliyorsunuz ve tarımın önemi daha da fazla anlaşıldı bu pandemi  sürecinde. Hayvancılık yaptık geçmişte yine Erzurum'daki köyümüzde. Tarım ve hayvancılıkla uğraştık, hayvancılık yapabilme ile alakalı arzularımız var. İnşallah hem tarımda hem hayvancılıkta böyle hedeflerimiz var. Fırsatını bulduğumuz da bu sektörlere girme planlarımız var. Ayrıca Enerji sektörü ile ilgili araştırmalarımız var çok ilgi çekici bir sektör biliyorsunuz. İnşallah işte bu 3 sektörde Grup anlamında bazı planlarımız var bu planlarımızı hayata geçirerek daha fazla insanımıza iş vermek, aş vermek ,ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak  grup olarak en öncelikli hedeflerimiz arasında   gelmektedir.

TARIM ALETLERİ ÜRETİMİ-HAYVANCILIK

VE ENERJİ SEKTÖRÜNE İLGİMİZ VAR

    Ama asıl amacımız en başta da söylemiş olduğum gibi asansör sanayinden asansör üretiminden uzaklaşmadan bu tür hedeflerimize ulaşmak çok önemli. Çünkü sonuç itibariyle asansör sektöründe ilk 15'e girmiş durumdayız buradaki hedefimiz ilk ona girebilmek ilk beşe girebilmektir. Bunu da ayrıca belirtmek isterim. Bundan sonraki hedeflerimize tabii amiral gemisi anlamında asansör sektöründeki çalışmalarımız devam edeceği gibi diğer tarım aletleri üretimi hayvancılık ve enerji sektöründe de önümüze çıkacak fırsatlarla ilgili değerlendirme aşamasında olduğumuz esastır. 

ASANSÖR SEKTÖRÜNDE ÜLKEMİZİN YÜZ AKI

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

Özbeşler Grup Genel Müdürü Yener Çakmak ile Özbeşler Grubun kuruluşu ve bugünlere geliş sürecini anlattığımız ve daha birçok merak edilen soruya cevap bulduğumuz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

***Birçok fuarlara katıldınız, katılıyorsunuz. Bundan sonra yine tekrardan gitmeyi planladığınız fuarlar var mı acaba Yener Bey?

 —-Asansör sektörü ile ilgili birçok fuara katıldık geçtiğimiz senelerde 2022 Mart'ında İstanbul Tüyap'ta bir asansör fuarımız var, oraya katılacağız. Ondan bir ay sonra Nisan ayında Almanya Augsburg’da da yine asansör fuarımız var oraya da katılacağız. bundan sonraki yıllarda üretmiş olduğumuz bu ürünleri asansörleri hem Türkiye'den hem dünyadan bütün kullanıcılara sunabilmek onlara gösterebilmek amacıyla fuarlara azami ölçüde katılmaya itina gösteriyoruz, bu katılımlarımız bundan sonraki dönemlerde de artarak devam edecek.

  ***Yüzde 70 civarı bir ihracat rakamına ulaştığını söylemiştiniz röportajımızın başında tabii bu seviyelere ulaşabilmek de hiç kolay değil değil mi Yener Bey?

 YÜZDE 80 KENDİ ÜRETİMİMİZLE 

YÜZDE 70 İHRACAT RAKAMINA ULAŞTIK

 —-Son 3 yıldır ürünlerimizin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz ülke ekonomisine bu anlamda fayda sağlama çabasındayız. İhracat olduğunda firmanın tabii ilerleyişi daha rahat oluyor ekonomik anlamda inişler ve çıkışlarda. Biz de bunu Özbeşler Asansör olarak başarmış durumdayız.

 *** Asansör üretimi anlamında İstanbul'dan Anadolu'nun birçok şehrinden bu anlamda güçlü rakipleriniz de var. Sizi bu anlamda öne çıkartan özellikleriniz neler?

REKABETİN OLMASI BİZİ BESLER

GELİŞMEMİZE ÖN AYAK OLUR

 —- Şimdi öncelikle asansör üretiminde rakiplerimizin olması bizi besleyen bir mevzu, rekabet anlamında bizim gelişimimizi sağlayan bir durum. Herkesin kendine göre bir doğrusu var işte dediğim gibi ilk on beşlere gelmişsek üretim anlamında birçok firmadan daha fazla çeşitlilikte üretim yapmamızın avantajları bunlar. Türkiye'de zaten bizi değerli yapan en önemli özelliğimiz bu. Asansörün neredeyse komple yüzde 80 kompenantını üretiyoruz biz. Komple bir sistemin sadece geri kalan yüzde 20'sini yerli ya da yabancı firmalardan tedarik ediyoruz. Bizi biz yapan özelliklerden biri bu onun için de dış ticarette biraz daha fazla başarılıyız. Gelen müşterilerimizi ikna edebilmek, hızlı üretim avantajımız, uygun maliyet avantajımız hepsi var bu manada %80'le re ulaşmış hızlı ve gününde teslimat avantajını da unutmayalım. Tabii bu yüzde sekseni de biraz daha arttırma çabasındayız. Onun için zaten diyoruz bu anlamda fazla asansör üretimi sektöründe uzaklaşmak istemiyoruz diye. Bunu daha da zirveye çıkartma çabasındayız. Tabii hiç bir sektörde yüzde 100 kendi üretimi diye bir şey yok ama işte bu yüzde 80 den sonra ne kadar daha fazla yukarı çıkartabilirsek bu bizim için başarıdır.

 **** Peki, 5 sene sonra 10 sene sonra Özbeşler Grubu nerede göreceğiz?

HEDEFİMİZ ASANSÖR SEKTÖRÜNDE İLK 5

—-Türkiye'de dediğim gibi inşallah ilk 5’lere girme hedefindeyiz, ülkemize daha fazla katma değer daha fazla döviz sağlayarak ihracatımızı arttırma çabasındayız. Daha fazla İnsanımıza ekmek verme çabasındayız. Çalışan sayımızı 250-300-400’lere kadar çıkarabilirsek bunu ne kadar becerebilirsek oraya çıkartmayı hedefliyoruz. İnşallah bu yolda bu şekilde yarışacağız, çabamız bu yönde olacak. Buradan tabi en başta güzel çalışmalar ortaya koyan bütün çalışanlarımız olmak üzere Bursa'da yaşayan insanlarımıza, yurt genelinde yaşayan 84 milyon Türk insanına Bursa'dan sevgilerimizi, selamlarımızı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

YENER BEYİ DİNLERKEN HEYECANLANMAMAK ELDE DEĞİL

200'ü aşkın kişiye iş vererek, aş vererek yüzde 70 ihracat rakamlarına, yüzde 80 kendi üretimi ile ulaşan. Bu anlamda da ülke ekonomisine döviz girdisi anlamında da büyük katkı sağlayan ülkemizin Asansör üretimi sektöründe en önde gelen firmalarından olan Özbeşler Grup Genel Müdürü Yener Çakmak beyefendiye gelecek hedefleri arasında bulunan tarım-hayvancılık ve enerji sektörlerine de bir an önce girerek hem iş anlamında hem aş anlamında daha fazla kişiye imkan sunarak Türk ekonomisine daha fazla katkıda bulunma yolunda başarılar diliyoruz. Bunu başaracağına olan inancımız tam.

 İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Samanlı Mah.Kocaali Cd.2.Serin Sok No:138 Yıldırım/Bursa

“ozbesler.com.tr”

TEL:0224 351 43 01

0224 351 43 02