HDP'li Tan, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Tan, bugün sadece Kürt siyasetinin değil, Türkiye ve Ortadoğu siyasetinin derin bir kriz ve buhran yaşadığına dikkat çekerek, “Türkiye’de son seçimlerden seçmenin yüzde 50’sinin oyunu alarak Meclis’te çoğunluk elde eden AKP yöneticileri ülkedeki kutuplaşma, kamplaşma ve gerginliği ortadan kaldırarak sosyal uzlaşıyı ve toplumsal mutabakatı sağlayacaklarına, ısrarla kullanmaya devam ettiklerine çatıştırıcı, ayrıştırıcı ve ötekileştirici dil ve siyasetle gerginliği tırmandırarak kendileri bizzat kutuplaşmanın sebebi olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Tan, Kürt sorununun yıllardır içinden çıkamadığı şiddet sarmalının on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirterek, “Maalesef ülke adım adım büyük bir kaosa krize, keşmekeşe kanlı ve sonuçları ülkede yaşayan herkes için felaket olacak kanlı ve karanlık bir iç savaşa doğru sürüklenmektedir. Bu tarihi kavşak noktasında aklı selim sahiplerine büyük görevler düşmektedir” şeklinde konuştu.

Tan şunları kaydetti:

“Şiddet, çatışma ve topyekün savaş ile demokratik ve meşru siyaset arasına nihai tercih de bulunmak gerekmektedir. Çare ve çözüm tüm etnik-dini-mezhebi-sınıfsal ve ideolojik farklılıkları birlikte barış içinde yaşatmayı hedefleyen demokratik, barışçıl, legal ve vesayetin olmadığı bir siyaset olmalıdır. Siyaset susmalı fikirler ve siyasi projeler ortaya konulmalı ve konuşulmalıdır. Bu amaç doğrultusunda bugün yapılması gereken derhal ve behemehal hak, adalet, hürriyetleri öne çıkaran yeni adil bir demokratik Türkiye perspektifi ortaya koymak bu çerçevede birliktelik ve hukuk oluşturmaktır.”

'Yeni bir parti kuracak mısınız’ sorusu üzerine Tan, Türkiye’nin yeni bir demokrasi bloğuna ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Siyaset Meclis'te tıkandı bugün. Siyasi partiler bugün Meclis’te bir şey çözemiyorlar, konuşamıyorlar, diyalog kuramıyorlar. İktidarda kimseyi dinlemiyor. İktidara ‘yolun yol değil’ diyoruz dinlemiyor. Otobanda ters giden tam süratle bir araba fıkrası var ya, telsizden anons ediyor. Arabayı kullanan şoför diyor ‘herkes ters gidiyor’. Kendini görmüyor. İktidarın psikolojisi bu. Kürt siyasetine söylüyoruz. Kürt siyasetinin bir tercihte bulunması lazım. Demokratik, legal mi yoksa topyekün silahlı kavga ve ülkeyi iç savaşa götürecek strateji mi? Bu konuda bütün Kürt siyasetinin topyekün Kürt siyasetinin netleşmesi lazım” değerlendirmesini yaptı.HDP’den ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin soruya Tan, “Ben siyasi çalışmaları devam ettireceğim. Bugünden 5 sene sonraki şeylerle ilgili cevaplar vermek doğru değil. Bu çizgimizi devam ettireceğiz. Silahlı mücadelelerin doğru olmadığını kavganın doğru olmadığını bombaların susması gereken bir siyaset. Buna devam edebileceğiz, gittiği yere kadar. Gitmezse ne olur, bir daha seçim olur, bir dönem olur” diye cevap verdi.

'Kürt hareketi netleşmeli' söylemine ilişkin olarak ise Tan, “HDP’nin alanı daralmaktadır. HDP bu savaşı istemedi bu kavgayı istemedi ama bu savaşın ortasında kaldı. Dolayısıyla ihtiyaç budur. Bugün aranan, yapılması gereken budur” ifadelerini kullandı.

 

HDP 7 HAZİRAN'DA DURDUĞU YERDEN DEVAM ETMELİ

HDP’nin ne yapması gerektiğine ilişkin olarak ise Tan, HDP’nin 7 Haziran’da durduğu yerden devam etmesi gerektiğini kaydederek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Biz dedik, silahlar susacak, çözüm süreci devam edecek. Demokratik mücadele olacak. Bu parti Türkiye partisi olacak’ dedik. Bu silahlı ortam olmasaydı, HDP’nin 1 Kasım’da yüzde 20’yi bulacağını herkes söylüyordu. Devletin çatışmalı sürece karar verdiğini ve PKK’nın bu çatışmalı sürecin tarafı olmakla doğru yapmadığını söylüyoruz.”