Panelin açılışında konuşan Kaymakam Tuncay Sonel, kök hücre naklinin önemine işaret ederek, ”Kök hücre nakli ülke genelinde her insana anlatılması gereken bir konu. Biz bu meselenin işlenmesi için kaymakamlık olarak elimizden geleni yapacağız“ dedi.

TÜRKÖK Projesi Güney Marmara Bağışçı Kazanım Uzamanı Ramazan Çiçek, kök hücre ve bağışı konusunda bilgiler verdi. Kök hücre bağışında bulunmak isteyenlerin 18-50 yaş aralığında olması gerektiğini belirten Çiçek, “Birçok hastalıkta kök hücre nakli kullanılmakta.

Daha önce özel kuruluşlar bu çalışmayı yapıyordu. Artık Kızılay bağışları topluyor. Bağış işlemi 3 aşamada gerçekleşiyor. Bağışta bulunmak isteyenler Kızılay çadırı ya da otobüsüne giderek burada başvuru yapıyor ve ardından form dolduruyor.

Biz de bağışçının bütün sorularına cevap veriyoruz. Aldığımız örneği ise Sağlık Bakanlığı´na gönderiyoruz. 1 yılda 100 bin bağışçıya ulaştık ve 156 eşleşme sağladık. Kendi ulusumuzdan olunca eşleşme daha yüksek oluyor.

Kök hücre naklinde 2 yöntem uygulanıyor. İlki kemik iliği nakli, bu artık yüzde 5 oranında uygulanan bir yöntem. İkinci yol ise trombosit verir gibi verilmesi“ dedi.