Güney Kore'nin başkenti Seul'de 80 yılın en büyük sel felaketinden sonra apartmanların bodrum katında bulunan daireleri 'hayati tehlike oluşturduğu' gerekçesiyle yasaklama kararı aldı.

Yapılan açıkalamada bodrum katındaki mevcut dairelerin ise kademeli olarak dönüştürüleceği belirtildi.

Seul'de bu hafta yaşanan selden sonra kurtama ekiplerinin bodrumdaki dairelerine ulaşamamalarının ardından iki kadın ve bir çocuğun hayatını kaybettiği bildirilmişti. Kore, 80 yılın en büyük selinin ardından çarşamba günü itibariyle en az 11 kişinin ölü veya hâlâ kayıp olduğu açıkladı.

BBC'deki haberde, Güney Kore hükûmetinin banjiha inşaatlarını yasaklarken, mevcut daireleri de kademeli şekilde dönüştüreceğini açıkladığı aktarıldı. Hükûmet, halihazırda bu dairelerde yaşayanları ise 20 yıllık bir planla toplu konutlara taşımayı planlıyor.

Güney Kore'de bodrum katı daireleri, 2019 yapımı Oscar ödüllü 'Parasite' filmiyle bütün dünyanın gündemine girmişti. 

Tayland'da sınıf çöktü: 2 yaralı Tayland'da sınıf çöktü: 2 yaralı

Güney Kore'de yoksulların zorunlu gerçekliği: Banjihalar

Güney Kore'de binaların bodrum katlarında bulunan ve yerel halk arasında 'Banjiha' diye hitap edilen bu dairelerde genellikle dar gelirli insanlar veya aileler yaşıyor. Resmi verilere göre, 2020 yılı itibariyle, Seul'de 200 bin banjiha bulunuyor. Seul'de yaşayanların yüzde 5'i bodrum katı dairelerde yaşıyor. T24