1- Bugün ne başarmak istiyorum?

Çoğumuz aklımızda güne dair herhangi bir hedef olmadan uyanırız. Gün daha çok 'uyan, hayatta kal, yatağa geri' dön düsturu ile geçer. Günün ana motivasyonu, günlük rutine devam etmek, mümkün olduğunca az düşünmek ve günü atlatmaktır. Hatta beynin yarısı hala uyuyor olmayı istemektedir.
Başarılı insanlarda çarklar böyle dönmez. Sabahlarını değerlendirirler, günlük ruh halleri ve motivasyonlarını ayarlarlar. Günlük ve uzun vadede hedeflerini gözden geçirir, buna göre davranırlar. Güneş tekrar batmadan önce neler yapmak istediklerini bilirler ve yaparlar.

2- Yapmak istediğim şeye ayıracağım süre ne kadar?

Ne yazık ki pek çoğumuzun başarısız olduğu 'zaman yönetimi' stratejileri, başarıya giden yolda büyük önem taşımaktadır. Hepimizin günde 24 saati var, kimse için daha az ya da çok değil. Başarılı insanla başarısız olanlar arasındaki fark tam da bu süreyi nasıl değerlendirdikleri ile ilgili. Kazananlar, kendi hayatında ya da işlerindeki önceliklerini belirliyor ve bunlara daha fazla zaman ayırıyor.

 

Gönül Köprüsü 28'nci durakta Gönül Köprüsü 28'nci durakta

3- Yaptıklarım aklımdaki hedeflerle örtüşüyor mu?

Eylem her zaman sözcükten daha yüksek seslidir. Yapmanız gerekenler, belirlediğiniz hedeflere yönelik olmalıdır. Başarı insanlar durmayı ve resme daha geniş açıdan bakmayı bilir ve böylece yolu kaybetmezler. Aslında, onları hedeflerine ulaşmakta yardımcı olacak şeyler hariç her şeyi bir kenara koyabilirler.

 

4- Kaçınmam gereken kötü alışkanlıklar neler?

Herkesin kötü alışkanlıkları vardır. Alışkanlıklar bizi olduğumuz kişi yapar. Hoş olmasalar da iyi hissetmemize sebep olabilirler ve sırf bu yüzden yapmaya devam ederiz. Güçlü insanlar ise kötü olduklarını bildikleri alışkanlıklarından kurtulmak için ellerinden geleni yapar ve kurtulurlar.

5- Hangi hatalardan ders almalıyım?

Hepimiz hata yaparız. Yaşamın bir parçasıdır, deneyim edinmemizi sağlar. Yanlış olan aynı hataları tekrarlamaktır ve bunu yaparken farklı sonuçlar beklemektir. Güçlü insanlar sadece kendi hatalarından değil, başkalarınınkilerden de öğrenecek bir şeyler çıkarır. Ve asla varsayımda bulunmazlar.

 

6- Hala doğru yolda mıyım?

Değerlendirmek hayatlarımızda önemli yer tutmalıdır. Bazen hayatımızda o kadar çok şey aynı anda olup biter ki hem kafamız hem de yolumuz karışabilir. Eğer kendimizi değerlendirmezsek, yürümek istediğimiz yoldan uzaklaşmış olabileceğimizi görmeyebiliriz. Başarıya varmak için zaman zaman kendimizi yoklamayı ihmal etmemeliyiz.

7- Mükemmellik için hangi fedakarlıkları yapmaya hazırım?

Başarı fedakarlıklarla ilgilidir, mutluluğu bulmak değil. Başarıya giden yolda, yapmak zorunda olduğumuz tercihlerle karşılaşırız. Çoğu insan kolay olanı tercih eder. Başarılı ve güçlü insan bir sonraki aşamaya geçmek istediği için kendisini zorlayacaktır.

8- Hedefime ulaşmak için ne riskler alacağım?

Hayat hesaplanmış risklerle ilgilidir. Başarılı insanların şu an oldukları pozisyona gelene kadar aldıkları riskleri anlatan bolca hikayesi vardır. Onlar kaybedebileceklerini tartar ve sonunda genellikle fırsatı değerlendirip bu riskleri alırlar.

hthayat