Fitness Beslenme: Aktif Yaşamın Temel Taşı Fitness Beslenme: Aktif Yaşamın Temel Taşı

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Sara Perkins ve Stanford Üniversitesi’nden Dr. Zakia Rahman, bazı önemli aktif maddeleri içeren göz kremlerinin ve hatta nemlendirici kullanmanın kırışıklıklar konusunda işe yarayacağını söylüyor: Retinoller, reçeteli retinoidler veya C vitamini. Perkins bazı kremlerin aktif maddeler içermediğine, sadece nemlendirici özelliğe sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Oksijen Gazetesi’nde yayımlanan ve The New York Times’tan Anneie Sneed’in hazırladığı habere göre bu maddeler hücre döngüsünü artırabilir, kolajen yıkımını önleyebilir, yeni kolajen üretebilir, vücudun doğal olarak ürettiği ve cildin nemli kalmasına yardımcı olan hyalüronik asidin çoğalmasına yardımcı olabilir. Uzmanlar bu bileşiklerin kırışmayı önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabileceğine dair güçlü kanıtlar olduğu görüşünde. Rahman “Tanıdığım tüm dermatologlar bunları kullanıyor” diyor.

İki uzmanın konuştuğu haberin devamı şöyle: "Özellikle de retinoidlerin cilt tahrişine neden olabileceğini ancak bunun zamanla düzeleceğini belirtiyor. Reçetesiz ürün satın alıyorsanız Perkins en az yüzde 0.25 ila yüzde 1 retinol içermesine dikkat etmenizi tavsiye ediyor. Perkins bu ürünlerin güneşin etkisini artırabileceğini bu nedenle gece kullanılmalarını ve gündüz güneş kremini öneriyor. Üstelik güneşte bu ürünlerin etkisi azalıyor.
Topikal C vitamininin de kırışıklıkları engellemeye ve onarmaya yardımcı olduğuna dair orta düzeyde ikna edici kanıtlar var. Rahman’a göre güçlü bir antioksidan olan C vitamini cilde zarar verebilecek serbest radikalleri nötralize ediyor. Ayrıca kolajen üretimine yardımcı oluyor. İkisi arasında seçim yapacaksanız C vitaminin daha az etkili olduğuna ve tahriş potansiyelinin daha yüksek olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor.
Hyalüronik asit de cildin görünümünü iyileştirebiliyor. Bu bileşen cildi dolgunlaştırabiliyor ve daha genç bir görünüm verebiliyor. Ancak iki uzman da bu etkilerin geçici olduğunu vurguluyor. Ayrıca cilt bakım ürünlerinden hiçbirinden mucize beklememeniz gerekiyor çünkü sonuçları uzun vadede ortaya çıkıyor.

En iyi göz kırışık önleme yöntemine gelince... Güneşten korunmak kilit önemde."T24