Özkan YILDIRIM
- Özgür Bey öncelikle sizi tanıyalım, sonrasında Gedelek Özgür Turşuları’nın geçmiş süreci ve bugünlere geliş sürecini dinleyelim sizden.
Elbette, memnuniyetle. Ben Özgür Dursun 1979 doğumluyum, ağabeyim Hakkı Dursun 1978 doğumlu. Orhangazi-Gedelekliyiz. Gedelek yaklaşık 1950-1960 yıllarında turşu yapmaya başladı. Köyün evveliyatın da hep bir ticaret vardı, İstanbul bağlantısı olması dolayısıyla. 2.Dünya Savaşı'ndan sonra kornişon tohumunun Türkiye'ye gelmesinden sonra bizim bölgeye ekim yapılıyor. Sonra buralarda çeşitlenme başlıyor. İstanbul bağlantısı da olduğu için zamanla gelişiyor. Rahmetli babam Mehmet Dursun ilk üretime başlıyor ve 1972 yılında askerden geldikten sonra hemen Altıparmak'ta o zaman Kaymakamlığın olduğu yerde Akademi varmış. Akademi'nin orada seyyar olarak 1980 ihtilaline kadar satışını yapmış. O dönem Akademi'de çok olaylar olduğu için köye dönüş yapmış, fakat ortalık yatışınca müşteriler de tekrardan istemeye başladığından yine o bölgede bu sefer dükkanını açmış 1982 yılında. O zamanlar Bursa çok büyük değildi, Bursa'nın eski yerleşik insanları bu lezzeti zaten biliyorlardı. Babam 1995 yılında rahmetli olduğu zamana kadar turşu işini bayağı geliştirmişti. Sonrasında biz devreye girdik, ağabeyimle birlikte yapmaya başladık. Zaman içerisinde askerden geldikten sonra bilhassa 2010 yılından sonra yatırım yapmaya başladık. O sırada bazı ortaklıklarımız oldu. 2012 yılında yeni bir işletme kurduk. Babamın yaptığı yerde de devam ediyoruz şuan. Ayrıca 2014 yılında İhsaniye'deki bu dükkanımızı açtık.
'KAFUR' MARKAMIZLA GİRİŞ YAPTIK..
İlk yıllarda senelik 10-15 ton kadar turşu yaparken bu sene mesela 600 tonu geçtik 700 tona yaklaştık, önümüzdeki sene hedefimiz yine 700 tonlarda falan bir program yapıyoruz. Bu arada sos üretimimiz var bu sene marketlere “Kafur” markası ile giriş yaptık. Dağıtım ağı çok geniş olan Birtürk gıdayla da anlaşma sağladık. Şu an Bursa'daki ulusal marketlerde ürünlerimiz bulunmaya başladı. Amacımız burada sanayi tipi ürün değil de bizim normal burada sattığımız ev tipi ürünlerin olmasını istiyoruz. Dükkanlarımız da sattığımız ev tipi ürünleri marketlere monte etmek istiyoruz, kapalı ambalajlarda. Sürekli bir şeyleri geliştirmek istiyoruz. Onun yanı sıra babadan kalan imalathanede vişne suyu, kızılcık suyu, şeftali kompostosu ,tatlı türü, onun haricinde kahvaltılık soslar kuşburnu marmelatı, reçeller yani kahvaltılık üretimler yapmak istiyoruz. Gerçi klasikleşmiş bir laf vardır, rahmetli babam da hep söylerdi “oğlum yemediğin içmediğin hiçbir ürünü satma” diye bizimde buradaki en birinci düsturumuz bu..
Peki turşu yapımında nelere dikkat ediyorsunuz Özgür Bey?
Salatalığı aldığımız köyler bellidir, her yerin ürününü almayız, her yerin biberini almayız. Mesela bizim bölgemizde Üreğil diye bir köy var, en iyi biber orada yetişiyor bizim köyün fasulyesi, pırasası güzeldir, en iyisi bizim orada yetişir. Çeltikçi Köyünde çok kaliteli kabak yetişir. Yani toprak, su, hava yapısı çok önemli sebzenin uyumu daha çok önemli. Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Işıklar ve Yüreğir köyleri orada 2 - 3 tane köy var oradan salata alıyoruz ,oranında salataları çok güzel. Oradaki öğreticiler ürünleri bizim için buraya getiriyorlar. Yada biz gidip alıyoruz. Afyon'un lahanasını tercih ediyoruz. Antep'in acurunu tercih ediyoruz, salçayı Antep'ten getiriyoruz, başka hiçbir yerden salça koymuyoruz kesinlikle. Böyle tabii ürün tedariğine dikkat edildiğinde marka değeri de ortaya çıkmış oluyor kaliteli turşular ortaya çıkmış oluyor..
Peki Özgür Bey ,kaç çeşit turşu üretimi yapıyorsunuz?
Normalde standart, genel olarak baktığımız zaman salatalık ,lahana, biber bu üçü ana kalem, bunları herkes yiyor. Bunun haricinde bölgesel mesela Antep-Diyarbakır-Maraş onlar acursuz olmaz. Urfa Biberi, isotu Antep-Urfa o bölge çok sever. Patlıcan sarma, lahana sarma, havuç, kelek, karnabahar, fasulye, biber çeşitleri yani içerisinde nasıl söyleyeyim lif yapısı olan her türlü sebze ve meyveden turşu yapabilirsiniz. Bunların hepsinden bizde var. Çünkü dünyada iki çeşit saklama yöntemi vardır. Dünya'nın oluşumundan beri bir tanesi kurutma ,diğeri de turşu kurmak. İstediğiniz her sebzeden ,meyveden turşu yapabilirsiniz ama bizde tabi ki ticari olduğu için en çok tercih edilenleri yapmaya çalışıyoruz.
BURSA'DA TURŞU KÜLTÜRÜ VARDIR
Başka şehirlerde Bursa kadar çok turşu kültürü yok. Bursa'nın Osmanlı kültüründe yeri büyüktür, eski payitaht başkenti olması turşu konusunda zengin olması anlamına geliyor. Bunun yanı sıra şeker barındıran her üründen sirkede yapabilirsiniz yapılışı da çok kolay. Hanımların mutlaka turşularını, sirkelerini evlerinde yapabilmeleri lazım. Doğa harikası bunlar.
Özgür Bey son zamanlarda Koronavirüs salgını da bütün dünyayı titretiyor. Bu bağlamda insanın bağışıklığını arttırması konusunda turşunun yararı da oldukça fazla değil mi?
TURŞU ASLINDA ALLAH’IN MUCİZESİ,HİKMETİ
Ev tipi ürünlerimizde ciddi derecede satışlarımızda artış oldu. Ev tipi ürünlerin özelliği içerisinde kimyasal olmaması. Kimyasal olmadığı için fermantasyon daha yoğun gelişiyor. Zaten normalde de kimyasal attığınız zaman fermantasyonu durduruyorsunuz, ürünün olgunlaşması duruyor. Ondan sonra bozulmaya başlıyor. Siz fermantasyon olurken kimyasalla yarıdayken durduruyorsunuz fermante olmasını engelliyorsunuz ve bozulma sürecini yavaşlatıyorsunuz. Kimyasal bunun için kullanılıyor. Fermantasyon nedir? Meyve asitlerinin başkalaşıma girmesidir. Meyve asitleri başkalaşımı girdiği zaman misal bir limonda 100 kalori C vitamini varsa bu fermantasyona girdiğinde 10 bin kaloriye çıkıyor. Bu da Allah'ın mucizesi. Aminoasit, probiyotik bunların hepsi fermantasyonda mevcut misal bir elmada birken fermantasyona girdiğinde bine çıkıyor bunlar hep Allah'ın hikmeti. Reklamlarda görüyorsunuz probiyotik diye, aminoasit diye bağışıklığı güçlendiriyor diye burada en yoğun doğal yolla sağlanmış oluyor bu aslında. En yoğun probiyotik lahanadır. Probiyotik alıyorsunuz sindirim sistemini düzenliyor, bağırsak sistemi güçleniyor bütün vücudunuz toparlamaya başlıyor. Biliyorsunuz faydalı bakteriler var, zararlı bakteriler var baktığın zaman faydalı bakteriler işte Probiyotik ve aminoasit bunlar faydalı bakteriler, savaşıcı güç aynı şekilde en yoğun kaynağı da bunlar.
- Gedelek Özgür Turşuları olarak gelecek hedefleriniz ile ilgili bizlere neler söylersiniz Özgür Bey?
EV TİPİ TURŞUDA İDDİALIYIZ...
Şimdi hedef olarak biz normalde şu ana kadar Kıbrıs, Kuzey Irak ve Almanya’ya yurtdışı ihracatlarımız oldu. Onun haricinde son iki seneye kadar daha çok perakende Bursa içi çalışıyorduk, son 2-3 senedir ihracata başladık. Kıbrıs'a bu hafta yine bir sevkiyatımız var. Kuzey Irak ve Almanya'ya ihracatımız bu sene ne olacak bilmiyoruz. Bu sene kendi ürünlerimizi ektirmeye başladık. Asıl bu seneki hedefimiz babamızdan kalan 300-350 metrekarelik imalathanemiz var. Köyümüze doğalgaz geldi, sanayi için sağ olsun devletimiz bize öncelik tanıdı doğalgaz işlerini hallettik. İmalathanenin şu an ekimlerle ilgili çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah virüs olayı en kısa zamanda temizlenirse kahvaltılık sosların ve kompostoların üretimini hızlandırmak istiyoruz. Onun haricinde marketlerdeki dediğim gibi daha çok sanayi tipi değil de perakende de sattığımız ürünlerin marketlerde yer almasını sağlamaya çalışacağız. Kendi dükkanlarımızda sattığımız ürünler ile ilgili uzun zamandır araştırma geliştirme projeleri yapıyoruz ve şu anda güzel bir seviyeye gelmiş durumdayız. Çıtamızı her geçen gün daha yukarı çıkartma çabasındayız, ürünlerimizi kendimiz gibi bu işi yapan arkadaşlarımıza tadım yaptırdığımızda “çıtayı gerçekten yukarılara taşıdınız” yorumlarını da almaya başladık. Bu da elbette bizleri mutlu ediyor.
- Özgür Bey son olarak turşu sever vatandaşlarımıza neler söylemek istersiniz?
Altıparmak’taki işyerimizin öncesinde rahmetli babam 70'li yılların başından itibaren bu sektörde çalışmalar yürütmüş sonrasında Altıparmak’taki dükkanımızı ihtilalden sonra açmış. Son 6 yıldan beri de İhsaniye'deki bu şubemizde hizmet veriyoruz. Gelen tekliflere göre değişik noktalara franchising şubeler de verebiliriz. Şehir dışında birkaç noktanın ürün tedariğini sağlıyoruz. Mutlaka altyapımızı bu konuda oluşturmamız lazım, hepsi farklı dükkanın üretimi farklı, toptanın üretimi farklı ,yurtdışı üretimi farklı bizim asıl amacımız bu sene dediğim gibi soslar ve kompostolar onları yapmak istiyoruz. Bu sektörde kalitemizle, kurumsal kimliğimizle yarım asra yakın tecrübemizle bütün Bursalıların hizmetindeyiz. Bizim turşularımızdan bu süreçte Bursa’da tatmayan çok az kişi kalmıştır diye düşünüyorum. Herkesi hem Altıparmak’taki şubemize hem de İhsaniye'deki bu şubemize beklediğimizi tekrar tekrar söylemek istiyorum.
BİZDEN DE BAŞARILAR
Yarım asra yakındır Bursa'da güzel hizmetler sunan kurumsal kimliği ile öne çıkan yapmış olduğu birbirinden kaliteli ev tipi turşularıyla sektörüne yön vererek, çıtayı en yükseklere çıkarmış olan Gedelek Özgür Turşuları’nın İşletmecisi Sayın Özgür Dursun'a çalışmalarında başarılar diliyoruz. Ayrıca röportajımıza sağladığı katkılardan ötürü Hakkı Dursun'a da aynı dileklerimizi iletmek istiyoruz. Turşularını ve turşu suyunu denemiş biri olarak bu sıkıntılı süreçte vücudun bağışıklığını arttırması bakımından da çok çok zengin olan bu güzel turşuları herkese tavsiye ediyorum.
Gedelek Özgür Turşuları:
İmalathane:
Gedelek Mahallesi
No:46
Orhangazi/Bursa
Merkez-Şube
Altıparmak Caddesi,
1.Tahir Sokak No: 8
Gsm: 0 532 487 13 87
Osmangazi Bursa
İhsaniye-Şube
İhsaniye Mahallesi,
Tuna Caddesi , No:161/8
Ahsen Sitesi
Gsm: 0 532 487 13 87
Nilüfer Bursa