Sürekli olarak yemek yiyip doymuyorsanız aman dikkat. Genelde bu yeme alışkanlığını metabolizmanın hızlı çalışmasına yorumlarız ancak sanıldığı kadar basit değil. Uzmanlar bunun en büyük nedeni insanın ruh halindeki etkenler olduğunu belirtti. Peki sürekli aç hissetme neden olur? Hangi hastalığın belirtisi? İşte neden olan etkenler...

Şampuan kullanırken bu hataları yapmayın Şampuan kullanırken bu hataları yapmayın

STRES YEDİKÇE YEDİRİR

Vücut yorgun, gergin veya aksiyonlu bir sürece girdiğinde stres hormonu olarak da bilinen kortizol salgılanır. Bu hormonla vücut daha çok yemek ister. İsterseniz aşırı tok olun yeme isteği bir türlü geçmez. Bu yüzden stresli durumlarda daha çok yeme eğiliminde oluruz.

a9-24.jpg

YEDİKÇE DOYMUYORSANIZ DİKKAT

Sürekli olarak aç olup ve normalinden daha fazla yemek yiyip kilo alamıyorsanız tiroidiniz aşırı hormon üretiyordur. Buda vücutta bazı değişikliklere neden olabilir. Temel olarak tiroidi vücuttaki her şeyi hızlandıran endokrin hormonal bir organdır. Bu nedenle aşırı aktifse iştahınızı kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Açlığınıza yorgunluk, huysuzluk, kolay kırılan tırnaklar veya saç dökülmesi takip ediyorsa hekime danışmakta fayda var. Çünkü bunların hepsi hipertiroidizm belirtileridir 

OBEZİTE

Aşırı beslenme kilo almanıza neden olabilir. Aşırı tüketim ile obeziteye bile yakalanmış olabilirsiniz. Obezite vücutta depolanan aşırı yağ insülin seviyelerinin yükselmesine neden olur. Buna yanıt olarak ise iştahınızın artabilir. Ayrıca, yağ hücrelerinin vücudunuzu tokluk hormonu leptine karşı daha az duyarlı hale getirmektedir. Çünkü yağ kendi hormonlarını üretir ve obezitenin bir parçası olarak insanların metabolizması daha yüksek ve daha iyi durumda olan birine göre daha fazla aç hissetme eğilimindedir.

a4-48.jpg

İLAÇLAR

Artan iştah, antidepresanlar, alerji ve lupus gibi durumlar için kullanılan stereoidler ve nöbet önleyici ilaçlar dahil olmak üzere bazı ilaçların yan etkisi olarak görülebilir. Yine de bu durum ilacınızı bırakmanız için bir neden olmamalı. Onun yerine doktorunuza bu şikayetinizi iletip muadil ilaçlar konusunda yardım alabilirsiniz. Alınan her ilaç vücudunuza giren kimyasaldır bu nedenle doktoronuzla konuşup daha az yan etkisi olan alternatifi olan bir ilaca geçiş yapabilirsiniz.

a3-100.jpg

UYKUSUZLUK

Her gece önerilen aralık yedi ila sekiz saat uyumaktır. Bu süreden daha az uyuduğunuzda ise uyandığınızda vücudunuz açlık seviyenizi kontrol eden hormonları düzenlemekte zorlanır. Uykusuzluk, açlık hormonu ghrelinin yükselmesine ve vücudunuzun kaloriye ihtiyacı olmasa bile yemek yeme ihtiyacı duymanıza neden olacaktır. Her gün uyandığımızda metabolizmamız düzenlenir ve kendimizi uykudan mahrum bıraktığınızda hormonlarda düzensizlik ve yapay bir açlık ortaya çıkar.