NETANYAHU: HAREKATI GENİŞLETMEYE HAZIRIZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik başlattıkları kara operasyonunu ciddi şekilde genişletmeye hazırlandıklarını söyledi. Kabine toplantısı öncesinde açıklama yapan Netanyahu, operasyonun ana amacının İsrail topraklarına açılan tünel tehdidinin ortadan kaldırılması olduğunu dile getirdi. 10 gün devam eden 2 binden fazla hava saldırısıyla bu tehdidi tam olarak ortan kaldıramadıklarını ifade eden Netanyahu, Hamas ve diğer grupların kapasitelerine ciddi zarar veren kadar operasyonun süreceğini kaydetti.

GAZZE'DEKİ SALDIRILARDA 260 KİŞİ ÖLDÜ 

Gazze'deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in 12 gündür Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yönelik sürdürdüğü saldırılarda 260 kişinin öldüğünü, bin 980 kişinin yaralandığını söyledi.

Kudra, ilkyardım ekiplerinin İsrail'in gece bombaladığı Gazze Şeridi'ndeki Refah ve Han Yunus kentlerinde enkazdan 10 ceset çıkardığını belirtti.

Bu arada İsrail ordusu, Gazze'de 143 hedefi vurduğunu açıkladı. İsrail Ordu Rasyosu'nda askerlerin Gazze sınırında meydana gelen çatışmalarda 14 Filistinliyi öldürdüğü kaydedildi.

Öte yandan Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail’in Dimona kentine M75 tipi füze fırlattıklarını belirtti.

Kassam Tugayları'nın, dün akşam Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail’in 4 kentine 98 füze fırlattığı, bu sabah da keskin nişancıların bir İsrail askerini yakın mesafeden vurduğu açıklanmıştı.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye operasyon başlatmıştı.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, dün Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, İsrail ordusuna, Gazze'den İsrail'e uzanan tünellerin vurulması amacıyla kara harekatı başlatılması emrini verdiğini açıklamıştı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANIYOR

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara saldırısını görüşmek için Ürdün'ün talebi üzerine toplanacak.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), hem Ukrayna'da yolcu uçağının düşmesi hem de İsrail'in Gazze'ye kara saldırısı başlatması nedeniyle yoğun bir güne hazırlanıyor.

BMGK, bugün önce New York saatiyle 10.00'da (TSİ 17.00) bir araya gelerek Malezya Havayolları'na ait uçağın düşmesinin nedeninin tespiti için kurulması istenen uluslararası soruşturma komisyonunu ve olaya ilişkin izlenecek yol haritasını ele alacak.

Konsey öğleden sonra da gündeme Gazze'yi alacak. Ürdün'ün talebi üzerine BMGK, New York saatiyle 15.00'te (TSİ 22.00) toplanarak İsrail'in Gazze'ye kara operasyonunu görüşecek. BMGK'nın daimi üyesi ABD'nin tavrı nedeniyle toplantıdan İsrail'i caydıracak bir karar ya da açıklama çıkması beklenmiyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun dün yaptığı açıklamada, iki konuya da değinmiş, düşen uçağa ilişkin "Konunun aydınlatılması için uluslararası şeffaf bir soruşturmaya ihtiyaç var" demişti.

İsrail'in Gazze'ye saldırısını da değerlendiren Ban, "İsrail'e sivil can kayıplarını durdurması için çok daha fazlasını yapma çağrısında bulunuyorum. Bu soruna askeri yöntemlerle çözüm bulunamaz" diye konuşmuştu.
 
MAHMUT ABBAS ANKARA'YA GELİYOR

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmıut Abbas Bugün Ankara'da olacak.
Çok sayıda tank ve zırhlı araç Filistin topraklarına girdi

Bu arada İsrail ordusuna ait çok sayıda tank ve zırhlı aracın, Gazze'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerinden Filistin topraklarına girdiği bildirildi.

Yüzlerce Filistinli evini terk etti

İsrail askerleriyle Filistinli gruplar arasında Beyt Hanun sınırında çatışma çıktığı ve Gazze'nin kuzeyi ile kuzeydoğu bölgelerinde yüzlerce Filistinlinin evlerini terk ettiği bildirildi.

Han Yunus sınırında şiddetli çatışmalar

Öte yandan, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğu sınırında, İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında şiddetli çatışmalar olduğu kaydedildi.

İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan açıklama

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze topraklarına giren İsrail zırhlı araçları ve tanklarına 5 füze fırlattığını, Beyt Lahya beldesinde 1 zırhlı aracı imha ettiğini duyurdu.

Görgü tanıkları da güneydeki Refah ile Han Yunus kentlerinin doğu sınırında ve kuzeydeki Beyt Lahya beldesinin kuzey sınırında İsrail ile Filistinli gruplar arasında yoğun çatışmaların sürdüğünü kaydetti.