Son dönemlerde çıkan haberlere göre Daniel Ricciardo McLaren F1 Team'deki koltuğunu Oscar Piastri'ye kaybedecek. Tecrübeli pilotun bunu yaşamasındaki ana sebep ise İngiliz ekipte liderlik etmesi beklenirken takım arkadaşı Lando Norris'in harika performansının altına kalması ve kendisine konulan hedefleri yerine getirilememesi yatıyor.

ricci.jpg

Normalde gelecek yılın sonuna kadar devam etmesi beklenen Daniel Ricciardo McLaren birlikteliğinin, McLaren'ın Alpine bünyesinde olan Oscar Piastri'ye göz dikmesi ile bitmesi söz konusu. Bu nedenle de anlaşmanın taraflar tarafından feshedilmesi gerekiyor ve birçok kaynak Avustralyalı sürücünün sözleşmenin feshi için yaklaşık 21 milyon dolarlık bir rakam talep ettiğini öne sürüyor fakat McLaren'ın bu rakamı ödemeye pek niyetli olmadığı düşünülüyor.

Seneye koltuk bulursa aldığı tazminatı geri ödemek zorunda kalacak

Öte yandan bu transferler hakkında bilinen başka bir bilgi ise Ricciardo'nun gelecek yıl için bir koltuk garantilemesi halinde alacağı maaşı aynı değerde McLaren'a tazminat ödemesi gerçeği. Örnek vermek gerekirse, Ricciardo'nun olası bir Alpine koltuğuna 20 milyon dolarlık anlaşma ile geçmesi halinde McLaren'dan gelecek olan 20 milyon doları geri vermesi gerekecek.

İngiliz ekip için asıl problem ise bununla sınırlı kalmıyor. Oscar Piastri çok yetenekli bir pilot ve birkaç yıl önce Formula 1'e ulaşması bekleniyordu fakat bir türlü istenilen elde edilemedi. Yeni Formula 1 döneminde ise markalar genç yeteneklere daha sıcak bakıyor çünkü araçlar tamamen yeni ve bu yetenekli pilotları şimdiden bünyelerine almak gelecekte kendilerine avantaj sağlayabilir düşüncesiyle eski düşünce akımı yerini yenisine bıraktı.

piast.jpg
"2021 Formula 2 Şampiyonasını kazanan 21 yaşındaki Oscar Piastri"

Bursaspor taktik idman yaptı Bursaspor taktik idman yaptı

Alpine kendi pilotunu McLaren'a mı kaptırdı?

Piastri'nin McLaren'a geçmesinin önündeki asıl büyük engel ise Alpine takımı. Fransız takımdan gelen son açıklamalarda Oscar Piastri'nin kendi pilotları olduğu ve 2023'te de kendi bünyelerinde kalması şartıyla Williams Racing'e kiralanabileceği söyleniyordu ve Fransız takım kendinden çok emin konuşuyordu. Fakat olaylar Sebastian Vettel'in emekliliği ve bir anda gelen, Fernando Alonso'nun Aston Martin'e transferiyle bomba gibi patladı.

Oscar Piastri'nin adı o dönemden sonra McLaren ile anılmaya başladı fakat İngiliz ekipte iki pilotun da sözleşmesi daha devam edeceğinden dolayı acaba kim koltuğunu kaybedecek söylentilerinde, hiç düşünülmeden Daniel Ricciardo'nun ismi öne sürülmüştü. BWT Alpine F1 Team ise tüm bunların ardından olası bir Oscar Piastri transferinden açık açık tazminat alacaklarını söyledi ve aslında bu iddialara ne kadar kızgın olduklarını açık bir şekilde belirtti.

Alt serileri domine ederek yükseldi

Oscar Piastri ise 2019 yılından beri yarıştığı, sırasıyla: 2019 Formula Renault Eurocup, 2020 FIA Formula 3 Championship ve 2021 FIA Formula 2 Championship'de, art arda 3 yıl üst üste birinci olup yarıştığı alt serileri domine ederek bulunduğu pozisyona geldi ve bu performanslarının ardından 2022 sezonunda bir Formula 1 koltuğu bulmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak ne yazık ki Formula 1'de her şey yetenek ile ilerlemiyor ve geçmişten günümüze kadar bunun birçok bariz örnekleri mevcut. Bu sebeplerden dolayı da 2022 yılı için kendisine ancak yedek pilot olarak bir yer ayırabildi ve 2023 yılı için başka bir takıma kiralanabileceği söz konusuydu fakat şimdi işler ciddileşti.

Henüz resmi açıklamalar yapılmadı ama iddialara kesin gözüyle bakılıyor

Resmi açıklamalar gelmese de Daniel Ricciardo'nun çok yüksek bir ihtimalle gideceği düşünülüyor ve yerine, yıllar önce bunu hak eden ve fanların da büyük merakla beklediği Oscar Piastri'nin gelmesi bekleniyor fakat McLaren bu işin altından kalkabilecek mi, keseyi ne kadar açmaları gerekecek? Bu soruları ancak zaman söyleyecek.