Nazlı KARAMAN

 

30 senedir resim ve sanat camiasının içinde aktif çalışan Bursa Güzel Sanatlar Birliği Başkanı Ayfer Demircioğlu, sanatın toplum yararına dönüşerek yapılması gerektiğini söyledi. Demircioğlu, Kadın Ressamlar Derneği´nde 8 yıl yöneticilik, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi´nde ve Güzel Sanatları Koruma Güzelleştirme Derneği´nde 4 yıl yöneticilik yaptı. Bu süreçten sonra Bursa Güzel Sanatlar Birliği Derneği´nin kuruculuğunu yapan Demircioğlu, 70 üyesiyle aktif çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

SERGİLER, SEMPOZYUMLAR, SÖYLEŞİLER...

Diğer derneklerle de ilişkili olarak çalıştıklarının vurgusunu yapan Demircioğlu, “Çeşitli sempozyumlar yapıyoruz, sergiler düzenliyoruz, hatta 1 ay sonra Bulgaristan´dayız” dedi. Profesyonel ressamlar, akademisyenler ve alaylı yetişmiş ressamlardan oluşan 70 üye ile verimli çalıştıklarının altını çizen Demircioğlu, “Dernek olarak ünlü ressamları davet ediyoruz ve resim uygulama ve söyleşi yapıyoruz. Eser Afacan, Yusuf Bilge, Sabahattin Şen gibi ünlü isimleri davet edip sempozyumlar ve etkinlikler düzenliyoruz. Zaten bu isimler derneğimize de üye olanlar. Bursa´da yaşamayanlar da derneğimizde olabilir. Akademi mezunu olmaya gerek yok, yetenekli olan herkes gelebilir” şeklinde konuştu.

İLGİNİN ARTMASI GEREK

Bursa´da sanatın hak ettiği yerde olmadığını dile getiren Demircioğlu, “Sergi salonları boş ise Bursa´da sanat iyi yerde değil demektir. En son dernek olarak TEV yararına bir sergi yaptık ve 5 gün sürdü. İhtiyacı olan çocuklara bir etkinlik yaptık. 5 gündür takip ediyorum ama 10 kişiden 1 kişi bakıyor. Küçük çocukların dikkatini çekiyor ama yetişkinler ilgilenmiyor” diye konuştu. ‘Bursa´da 1 tane Güzel Sanatlar Galerisi var ama cumartesi günleri kapalı´ diyerek sitemkar konuşan Demircioğlu, “20 Ekim´de Güzel Sanatlar Galerisi´nde sergimiz olacak. 70 sanatçımız olacak katılımların artmasını temenni ediyorum” dedi.

DUVAR BOYAMA YAPILABİLİR

Yurt dışında sokak sanatçılarının başarılı çalışmalarından söz eden Demircioğlu, “Biz yurt dışına çıktığımız zaman caddelerde sokak sanatçılarını görüyoruz. Bursa bu konuda da geri kalmış durumda diyebiliriz. Bursa´da özellikle duvar boyama yapılabilir. Bursa´da gerçekten çok boyanacak bina var. Bu konulara da belediyeler bakıyor tabi. Ama belediyeler çok yetersiz” ifadelerini kullandı.

SANAT YÜREK İŞİDİR

Sanatın gönüllülük esasına değinen Demircioğlu, “Sanat, yürek işidir. Gerçekten de sevginizi koyacaksınız ortaya. Sanata hobi olarak bakmayacaksınız” dedi. Gençlere sıra dışı olmaları ve kendilerini fark ettirmeleri gerektiğini açıklayan Demircioğlu, “Gençleri bu anlamda da yönlendiriyoruz. Gençlerin, sürekli takip halinde olmaları ve yarışmalara katılmaları gerekir. Ünlü ressamlarla irtibat kurmaları lazım. Fark edilmek için farklılık yaratmak lazım. Fuarları, sergileri sıkça görmek ve ufuklarını açmaları lazım” diye konuştu.