Semih ŞAHİN

16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumuna sayılı günler kala Bursa, siyasileri ağırlamaya devam ediyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gökdere Meydanı’nda toplanan kalabalığa hitap ederek anayasa değişikliğinin gerekçelerini anlattı. Devlet Bahçeli’nin gündeminde anayasa değişikliğinin yanı sıra, batının Türkiye’ye karşı almış olduğu tavır da vardı. Avrupa ülkelerini sert bir dille eleştiren Bahçeli, Türkiye’nin yükselmesinden batının korktuğunu ileri sürdü.

TIKANAN HÜKÜMET SİSTEMİ 16 NİSAN’DA AÇILMALI

Bursalıların yoğun ilgi gösterdiği mitingde ‘Hareketin lideri, Devlet Bahçeli’ sloganlarıyla kürsüye çıkan Bahçeli, öncelikle anayasa değişikliğinin gerekliliğindeki sebepleri anlattı. Kalıcı istikrar sağlanmasından yana olduklarını savunan Bahçeli, “16 Nisan’da 18 maddelik anayasa değişikliği oylanacaktır. Bunu bizzat millet iradesi yapacaktır. Sizler, geleceğiniz hakkında bir karar vereceksiniz. Gelecek nesillere güvenilir ve güçlü bir Türkiye bırakmak için sorumluluk üstleneceksiniz. Bugüne kadar 1982 anayasasının yüzü aşkın maddesinde değişikliğe gidilmiştir. Türkiye’nin tıkanan hükümet sistemi 16 Nisan’da açılmalıdır. Ülkemiz mevcut şartlarda daha fazla mesafe alamaz. Alsa bile ayakta kalamaz, kalsa bile istiklal ve istikrarı kalıcı olamaz” dedi.

Bursa’dan Bahçeli’ye gür sesle ‘Evet’

Konuşmasının devamında Bursalılara seslenerek ‘Ülkenin geleceği adına 16 Nisan’daki kararınız nedir?’ diye soran Devlet Bahçeli, güçlü bir şekilde ‘Evet’ cevabı aldı. Gelen cevabı değerlendirerek Avrupa ülkelerinin referandum sürecinden rahatsız olduğu hatırlatmasını yapan Bahçeli, “Bu ‘Evet’ler Bursa’nın sarsılmaz iradesidir. Bu ‘Evet’ sesleri zalimleri zora sokacak, hainleri hüsrana uğratacaktır. Tüm dünyanın gözü Türkiye’dedir. Çünkü ülkemiz üzerinden karanlık hesaplar yapılmaktadır. Avrupa ülkeleri 16 Nisan referandumundanrahatsızdır. Norveç, 5 FETÖ üyesinin sığınma talebini kabul etmiş, yani teröristlere kucak açmıştır. Milletimizin kaderine sahip çıkacak olması Hollanda’dan Almanya’ya kadar birçok ülkeyi korkutmaktadır. PKK’nın ve FETÖ’nün 16 Nisan’da hayır diyecek olması, efendilerinin buyruk ve beklentisidir. Ancak çabalar boşunadır, tezgâhlar nafiledir. Türk milleti 16 Nisan’da oyunu bozacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD BUNU NEDEN GÖRMEZ?

Bahçeli, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’e ev sahipliği yapan ABD’ye de göndermelerde bulundu. Yapılan darbe girişimini FETÖ’ye mâl etmeyerek Türkiye’ye iadesini sağlamayan ABD’ye seslenen Bahçeli şunları söyledi; “Terörist başı Pensilvanya’dadır. ABD yönetiminin burnunun dibinde, himayesi altındadır. Bu alçak teröristin çetesi 15 Temmuz’da Türkiye’yi işgale kalkışmadı mı? 248 kardeşimizi şehit edip 2 bin 193 kardeşimizi yaralamadı mı? ABD bunu neden görmüyor? Alman istihbarat başkanının 15 Temmuz’un arkasında FETÖ’nün olduğuna yönelik güçlü delil yok demesi küresel çapta bir tezgâhın varlığına işarettir. 15 Temmuz’da FETÖ parmağını ABD’de görmek istemiyorsa o halde işgal girişiminin kurmay ve kumanda merkezinde kimler ve hangi ülkeler vardır? ABD ve Almanya’nın bu soruya dair itiraf ve gecikmiş açıklaması olacak mıdır? Nitekim 7 düvel tekrar karşımıza dikilmiştir. Türkiye’nin yıkımını bekleyenler hazır kıta halindedir. Ama bunlar çok bekleyecektir. Allah’ın izniyle Türkiye’yi geçemeyecekler, Bursa’yı teslim alamayacaklardır.”

Sevr yanımızdaydı!

Yapılan darbe girişimine değinerek Sevr Anlaşmasına benzer bir olayın Türkiye’nin kapısını çaldığını belirten Bahçeli konuşmasını şöyle sürdürdü; “15 Temmuz’da gördük ki ikinci Sevr yanı başımızdadır. 15 Temmuz’dan çıkarttık ki vatan, devlet ve istiklal kaybı an meselesidir. İşgalin eşiğinden döndük. Parçalanmanın kıyısında durduk. Milli mukavemet olmasa, millet müdahale etmese felaket son yurdumuzu kasıp kavuracak, hepimizi yiyip bitirecekti. 15 Temmuz bize göstermiştir ki, anlamsız tartışma, söz düellosu, sert kutuplaşma bitmeli, siyaset milli ülkü ve amaçlarda buluşmalıdır.”

KENDİ PARTİSİNİN FRENİ PATLAMIŞ!

Bahçeli, ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da göndermelerde bulundu. Referandumdan ‘Hayır’ çıktığı takdirde yeni kutuplaşmaların ve huzursuzluk ortamının oluşacağına dikkat çeken Bahçeli, “Aslında kendi partisinin freni patlamış. Şanzımanı dağılmış. Görmüyor, göremiyor. 16 Nisan’da evet çıkması durumunda Suriye’de, Irak’ta, Libya’da ne olduysa Türkiye’de de olacağını pervasızca söyleyebiliyor. Sayın Kılıçdaroğlu, ‘evet felakettir, kaosdur’ diyor. Ama zihniyetinin karanlık ve kriz olduğunu gizleyemiyor. Asıl hayır çıkarsa Türkiye’nin yeni darbelere, yeni kutuplaşmalara ve kavgalara gebe olduğunu ya anlamıyor ya da kafası almıyor. CHP’nin yanında FETÖ, PKK DHKPC’ci hayırcı yoldaşları varken çok şükür bizim yanımızda Bursa vardır, Türk milleti ayaktadır. Israrla 16 Nisan’da yüzde 100 evet çıksa da meşrutiyeti olmaz diyen çürümüşleri duyuyoruz. Bunlar neredeyse 15 Temmuz ihanetinin yarım kalmasından dolayı imfaya kapılan kanun kaçakları, milli irade karşıtları, milliyetçiliğin içine saklanmış, niyeti karanlık siyaset eskileridir. Elbette hevesleri kursaklarında kalacaktır. Bursa hak ettikleri demokrasi dersini her halde verecektir. Bunlar kaçamayacaklar ve 16 Nisan’dan sonra yakayı ele vereceklerdir. Türk milletinin iradesini tartışmaya açıp, meşruluğunu sorgulamak şayet cehalet değilse kesinlikle demokrasi düşmanlığıdır” şeklinde konuştu.

‘Hayır’sızlara inat ‘Evet’

Başkanlığa değil, Cumhurbaşkanı hükümet sistemine evet dediklerini vurgulayan Devlet Bahçeli, “Hayırsızların hayır kuşağında buluşmuş, Türkiye muhaliflerinin dedikodularını çürümeye bırakacağız, evet diyeceğiz. Mekruh ile mübahın bir arada olamayacağını idrak edip, evet diyeceğiz. Zemzem ile zehiri birleştirip, altın kâsede içmeye çalışanların ‘Cumhuriyet elden gidiyor, diktatörlük geliyor’ gürültülerine bakmayacağız, evet diyeceğiz. Sandıkta milli beka için evet mührünü vuracağız. Biz Başkanlığa değil, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne evet diyoruz. Rejim değişikliği diye kızılca kıyameti koparan CHP ve yanında hizalanmış terör ve bölücülük lobisinin yalanlarını boşa çıkarıp sistemsel yenilenme için, güçlü bir evet için çalışıyoruz. Milletimizin kararından korkup, fildişi kulelerinden Türkiye’ye ayar vermeye kalkışan kiralık gazeteci ve aydınlara hadlerini bildirip milletimizi ‘evet’e davet ediyoruz” dedi.

‘Makarnacılar’ diyenleri sandığa gömmek için…

“Biz bir partiye, ideolojiye, bir kesim ve düşünceye değil, Türkiye’nin kuruluş ve kurtuluş yılları adına ve anısına evet diyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Bahçeli, “Lafa gelince millete büyük, aziz, kahraman, icraata gelince ‘bidon kafalı’, ‘göbeğini kaşıyanlar’, ‘makarnacılar’ diyen nankörleri sandığa gömmek için evet yetecektir. Evet veya hayır iradesine sahip her vatan evladı değerli, yeri dolmaz, eşittir. Hepsinin kararına sonsuz hürmetimiz vardır. Hayır diyen kardeşlerim hepinize sesleniyorum; Türkiye’nin şartlarını düşünün. Gelişmeleri yorumlayın, sorgulayın. Samimiyetle hayır kararınızı tekrar gözden geçirin. Ülkeniz ve geleceğiniz için inisiyatif üstlenin. Biliniz ki hayırda hayır yoktur. 16 Nisan’da henüz vakit varken hayırdan vazgeçip, evetle buluşun. Türkiye’nin bekası 'evet'e dönün. Biz şahsa değil sistemin bakiliğine evet diyoruz. Evet dedik Söğüt’te doğrulduk. Evet dedik Bursa’dan yola koyulduk. Yine evet deyip Ankara’dan geleceğe koşacağız” şeklinde konuştu.