Özkan YILDIRIM

****Başkanım öncelikle bizleri, ekibimizi BESOP binasında konuk edip ağladınız için teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında esnafın durumu, pandeminin etkisi ve daha birçok merak edilenleri soracağımız sorularımıza geçeceğiz

PANDEMİ ÇOK KÖTÜ ETKİLEDİ!

----  Bizlere böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum.1955 Yenişehir doğumluyum uzun yıllardır esnaflar odasında, Esnaf kefalet Kooperatifinde yöneticilik yapmaktayım. Yenişehir'de malum Sanayi olmadığından dolayı ilçemiz tarıma dayalı bir İlçe. Tarım Ürünleri para yaparsa Yenişehir esnafının da durumu daha iyi oluyor, alışverişleri de daha güzel oluyor. Ancak tarıma dayalı ilçeler bir yerde şanslı bir yerde şanssız bazen iklim şartları çok iyi gidiyor beklediğiniz verimin üzerinde verim alıyorsunuz ama iklim şartları bozuk gittiğinde beklediğiniz ürünün yarısına yakınını alabiliyorsunuz %50’lere varan kayıplar oluyor. Tabii böyle olunca da ilçe esnafına bazen olumlu yansıyor bazen olumsuz yansıyor. Son dönemlerde ayrıca ilaveten buna bir buçuk yıldır pandemi de etkiledi. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilimizde de, ilçemizde de birçok işletme bu durumdan etkilendi. Tabii Esnaf Sanatkarlar yaratıcı insanlardır böyle şeyleri teslim olmayacaklarına inancım benim var. Bugün Covid-19 yarın bunun 20'si çıktı diyebilirler veya daha değişik versiyonu çıktı diyeceklerdir. Bizim bunun üstesinden gelmemiz gerekiyor. Bunu aşmamız gerekiyor, çalışkanlığımızla Atatürk'ün söylediği gibi Türk milleti çalışkandır zekidir ilkesinden penceresinden baktığınız zaman bu esnaf sanatkârımızın bu zor günleri aşacağına inancım tamdır. İyi günler mutlaka olacaktır. Hiçbir zaman karamsar olmamak lazım.

ESNAF HİÇ BİR ZAMAN HIRSINI KAYBETMEMELİ

Her başarısızlıktan yeni bir şey öğrenir insanoğlu. Sanatkarlar ticaret erbabı hiçbir şey yapmazsa hiçbir şey öğrenemez beş kez iş yapıp, iş kurup İflas ettim deyip de hayata kötü bakarsınız o beş  kez de yapmış olduğunuz eksiklikleri değerlendirme şansınız olmaz, hatalarınızın ne olduğunu öğrenemezsiniz. Her gelişme de bir eksiğinizi düzelterek daha iyi gelişmeler elde edilebilir. Bu inançla ticarete bakıyoruz, ben kendim Tekstil işleri yapıyorum şu anda biraz küçülttüm zamanında Türkiye'nin birçok yerine mal gönderdik. Sürekli firmalarda ihale olurdu çok hırslıydım ben bu işi alacağım dediğim zaman alırdım. İstanbul'da 20 yıl iş yaptım Çorlu'da vesaire birçok yerle uzun yıllar çalıştım Bursa'da birçok firma ile çalıştık yani hırsım vardı insanın içindeki esnaf sanatkarın içindeki hırsı heyecanı mutlak surette dışa yansıması gerekir. Bunu dışa yansıtmazsa işinde günün şartlarında teslim olursa ben bu hayatı yaşıyorum diye düşünmemeli hayal ettiği yaşamı kurmak için mücadele etmeli mücadele vermeli. Ben bu şekilde düşünüyorum birçok esnaf sanatkar arkadaşımın böyle hayata bakmasını başarılı olmak için bu yolda yürümesini isterim.

 ****Küçük esnaf zor durumda demiştiniz Başkanım, bilhassa o kısıtlamaların olduğu süreçte insanların internet üzerinden siparişleri vesaire esnafı çok olumsuz etkiledi değil mi?

MAHALLE ESNAFI HER ZAMAN BİZİM EN İYİ DOSTUMUZ OLDU

 ---- Evde kapalı kaldığımız zamanlarda insanlar internet üzerinden sipariş vererek sonrasında bu yerel AVM'ler vesaire çoğalması nedeniyle yine buralardan alışverişleri yoğunlukla yapılması neticesinde elbette bizim küçük esnafımız zor durumda kaldı. Biz buradan her zaman halkımızın mutlaka en yakın Mahallesi'ndeki esnaf arkadaşlarımızdan alışveriş yapmaları yönünde birçok kereler önerilerde bulunduk. Büyük marketler AVM'ler küçük esnafı bitirdi. Daha önceleri bayanlar vesaire bu AVM'lerden alışveriş yaparken artık herkes bu AVM’lere gidip alışveriş yaptı. Hiçbir ihtiyacı olmasa gidip oradan bir kilo elma aldı torununa bir çikolata aldı. Yani onu böyle gezinmek ile sosyal ihtiyaçmış gibi zannetti kahveye çıkamadığı diğer yerlerde dolaşamadığı için sosyal ihtiyaçlarını AVM’lere giderek giderdiler. Böyle bir sıkıntıdan işte AVM'lerde bir yoğunlaşma oldu küçük esnaf unutulmuş oldu.

MUTLAKA KURALLAR KONULUP, UYGULANMALI

Bunun yanı sıra yerel marketlerde de sıkıntı var aynı caddede 100 metrede 200 metrede 300 metrede karşı karşıya birbirleri ile yan yana neredeyse. Yapılan bu yerel AVM'ler marketlerle ile ilgili büyük sıkıntı var. Mutlaka devletimizin bu konuyla ilgili kararlar alması lazım diye düşünüyorum. Bu AVM'lerin Türkiye'de başladığından beri bu durum hep söyleniyor ama maalesef hiçbir önlem alınmıyor mutlaka bu AVM'lerin yoğun bir şekilde caddelerde yer almasının engellenmesi lazım bazı kuralların getirilmesi lazım gelir diye düşünüyorum işte hafta sonları bazı durumlarda kapanmaları ile ilgili bazı söylentiler de olmuştu bazı dönemlerde ama bunlarla da ilgili bir herhangi gelişme olmadı.

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

Mutlaka Mahalle esnafımıza destek olmamız lazım alışverişlerimizi Mahalle esnaflarından almamız lazım. Ben bilhassa buna dikkat etmeye çalışıyorum. Hayatımda çok çok zorda kalmadıkça kesinlikle AVM’lere marketlere gitmiyorum halkımızın da bu şekilde davranması lazım gelir. Böyle olursa daha çabuk bir şekilde ayağa kalkarız. Bunun yanı sıra son zamanlarda kira fiyatları da çok yükseldi. Yenişehir'de bile yeni binalar 1300-1400 lira kadar tabii böyle olunca insanların gelirleri de asgari ücret olduğunu düşünürsek geriye pek bir şey kalmıyor. Böylelikle alışveriş yapabilecek küçük esnaflara gidebilecek durumları da olmuyor. Mutlaka bu konularla ilgili bir an evvel gelişmelerin düzenlemelerin insanlarımızın hayat standardını yükseltici adımların atılması lazım.

**** Peki başkanım 13-19 Eylül günleri arasında Ahilik haftası kutlanıyor bu hafta ile ilgili neler söylemek istersiniz son olarak.

AHİLİK HAFTASI SADECE BİR HAFTAYA SIKIŞTIRILMALI

----Ahilik haftası geçen hafta perşembe günü Kırşehir'de Sayın Cumhurbaşkanımızın da katıldığı toplantıya bizde iştirak ettik. Ülkemize ve esnaf teşkilatımıza hayırlı olmasını diliyorum. Ahilik kültürünü yılda böyle bir defa anlatmakla olmaz Ahilik kültürü okullarda derslere konu olması lazım, gençlere anlatılması lazım yani o günün insanlarının ne kadar kaliteli karakterde olduklarını ve de ne şartlarda ticaret yaptıklarını anlatmamız lazım. Esasında Ahilik Kırşehir'de olmasına rağmen Yenişehir'de de bir Ahilik benzeri bir yapılanma var. Geçtiğimiz süreçte büyük ağabeyimizin babaları Demir işleriyle uğraşanlar, Pullukçu Demirci bu tür insanlar bunlar yanlarında 6-7 tane Kalfa yetiştirirlermiş. O kalfaların da durumuna, çalışkanlığına, ellerinin kırıklığına göre renkli renkli değişik önlükler giydirirlermiş ve bir çırak kalfa olduktan sonra Yenişehir sanayisinde ustaları toplanır mesela “Fahrettin Bilgit artık kalfalığa hak etmiştir, bundan sonra iş yeri açabilir” denilirmiş ona şehrin kentin belirli uygun bir yerinde yer tutup Yenişehir Çarşı Camii'nde cumadan sonra dükkanın anahtarı merasimle verilirmiş.

ÇOCUKLARA AHİLİĞİN NE OLDUĞU ÖĞRETİLMELİ

Ahilik kültürümüz bizim Yenişehir'de de Kırşehir'de olduğu gibi. Ahilik haftası sadece bir haftalık kutlanılmamalı. Yılda bir kere anılmaması lazım okullarda konu olması lazım mutlaka bunların gençlere, çocuklara hatırlatılması lazım. Çünkü çok gerçekten değerli bir olgu bu. Son olarak buradan  Yenişehir'deki hemşirelerimiz başta olmak üzere Bursa'da çalışmalar yürüten bütün esnaflarımızın ahilik haftalarını kutluyor, 84 milyon Türk insanına sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.