Benzersiz Kelebekler’e ziyaretçi akını Benzersiz Kelebekler’e ziyaretçi akını

Mustafa TANITAN-Ufuk IRGAŞ

Ata sporumuz yağlı güreşe gönül verenlerin 59 yıldan bu yana düşlediği rüya, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve Güreş ağası Hakan Söğünmez’in girişimleriyle gerçeğe dönüştü. Çalı Yağlı Güreşleri, Nilüfer Belediyesi, ağalar ve güreş severlerin katkılarıyla dile kolay tam 59 yıldan bu yana aralıksız olarak gerçekleştiriliyor. Geriye dönersek eski adıyla Çalı köyü, bugünkü adıyla Çalı Mahallesi’nde 59 yıl önce dönemin belediye başkanı Ömer Biltekin tarafından başlatılan güreşlerin devamında rahmetli Recep Avcı, Ali Karamık ve de güreş ağaları; Halil İbrahim Kuzucu, koronadan kaybettiğimiz rahmetli İrfan Çakmak, Fuat Alpaslan, Ercan Köse'nin girişimleriyle bu günlere kadar geldi. Çalı Yağlı Güreşleri bu sene, güreş sever Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve çocukluğunda güreş tutan Sönmez Makine sahibi Hakan Söğünmez'in girişimleriyle gerçekleştirildi.

PEHLİVAN VE AĞA REKORU KIRILDI

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Çalı Güreş Alanı’nda gerçekleştirilen 59. Geleneksel Çalı Güreşleri’ne rekor sayıda pehlivan ve ağa katılım sağlarken, güreşler 14 kategoride yapıldı. Alt boylarda bine yakın pehlivan er meydanında adeta Kırkpınar'ın provasını yaparken, baş boyunda ise 72 başpehlivan para ödül ve kemer için birbirleriyle kıyasıya mücadele ettiler. Finalde Ali Gürbüz'ü uzatma dakikalarında alt eden Orhan Okulu, kemer ve kupa ile para ödülünün sahibi oldu. 

KİMLER KATILDI?

Gündüz başlayıp gece biten güreşlere; Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim, Çalı Güreş Ağası Hakan Söğünmez ve çok sayıda güreş ağası ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

GÜRBÜZ YUHALANDI

Antalya Korkuteli Belediyesi pehlivanı Ali Gürbüz ile Antalya Kumluca Belediyesi’nin pehlivanı Orhan Okulunun final mücadelesinde kural dışı hareketlerde bulunan Ali Gürbüz’e seyirciler tepki gösterirken, Orhan Okulu'yu ayakta alkışladılar. Normal sürede birbirlerine üstünlük sağlayamayan pehlivanlar puanlamaya gitti. Büyük heyecan yaşanan anlarda rakibine üstünlük sağlayan Orhan Okulu, 59. Geleneksel Çalı Güreşleri’nin başpehlivanı oldu. Başaltı güreşlerinde ise finalde rakibi Enes Doğan’ı mağlup eden Yusuf Can Zeybek ipi göğüsleyen pehlivan oldu. Başpehlivan Orhan Okulu ile dereceye giren isimlere kupa ve madalyalarını Başkan Turgay Erdem ve protokol üyeleri verdi.

EN GÖZDE ORGANİZASYON

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem güreşlerde yaptığı konuşmada, Çalı Güreşleri’ne gösterilen ilginin kendilerini gururlandırdığını belirterek, “Bugün Marmara’nın en büyük organizasyonuna imza atmanın mutluluğu içindeyiz. Güreşlerimize rekor katılım oldu. Geçen yıl pandemi dolayısıyla burada buluşamamıştık. Bu yıl sınırlı katılımla da olsa bir araya geldik. Umarım seneye dolu tribünlerle daha coşkulu şekilde bu geleneğimizi sürdüreceğiz. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Erdem, Hakan Söğünmez'in bu işi çok iyi yaptığını ve seneye de aynı ağa ile devam edeceklerini söyledi.