Özlem ATAÇ

Bursa’yı fuarcılıkta Türkiye’nin merkezi yapma kararlığıyla çalışmalarını sürdüren BTSO ve stratejik ortağı TÜYAP Bursa Fuarcılık işbirliğinde Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) destekleriyle düzenlenen ‘Bursa 5. Uluslararası Blok Mermer Fuarı’ kapılarını açtı. Ana organizatörü Tüyap Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi olan fuara; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği, TC Ekonomi Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından destek verildi. Fuar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı’nın yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Bektaş, MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, Türkiye Mermer, Doğal Taş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer ile siyasi parti ve sektör temsilcileri katıldı.


KALKINMAYA BÜYÜK KATKI
Mermer sektörünün bazı zorluklara rağmen faaliyetlerini sürdürerek ülkenin kalkınmasına katkı sağladığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, bunu takdir ettiklerini söyleyerek, "Toplam maden ithalatına 2018 rakamlarıyla 28-29 milyar dolar harcadık. Diğer taraftan, toplam maden ihracat tutarımız 8-9 milyar dolar civarında. Görüldüğü üzere maden dış ticaret açığımız 20 milyar dolar civarında fakat bir sektörümüz bu açığı kapatmak için ciddi şekilde katkı sunuyor. Mermer sektöründe geçen yıl 2 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirdik. Bunun yarısı ham, blok mermer ve doğal taş, kalanı ise işlenmiş mermer ve doğal taş ihracatından oluşuyor" ifadelerini kullandı.

E-MADEN UYGULAMASI 
Kalaycı, maden ruhsatlarının üçte birinin sadece mermer arama ve üretim sektörüne ait olduğuna dikkat çekti. Mermerciliğin, madencilikte en büyük, güçlü sektörlerden olduğunu vurgulayan Kalaycı, "Sektörde sadece ocaklarda çalışan personel sayısı 20 bin civarında. Bu sayı mermer işleme tesislerimizdeki personelimizle, idari ve teknik kadrolarla göğsümüzü kabartacak rakamlara ulaşıyor" ifadelerini kullandı. Kalaycı, madenciliğin gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payını kısa vadede yüzde 1,5-2, orta ve uzun vadede ise yüzde 5 seviyesine çıkarmayı amaçladıklarını dile getirdi. Kalaycı, sektörde şeffaflığı artırmak için çalıştıklarını belirterek, "e-maden uygulaması yılsonunda devreye giriyor. Bundan sonra madencilerimiz işlemlerini Ankara'ya gelmeden e-maden sistemi üzerinden yapabilecek" dedi.

REZERVLERİMİZ ÜST DÜZEYDE
Blok mermer ve işlenmiş ürün ihracatını artırmak için teşvik mekanizmaları üzerinde çalıştıklarını söyleyen Kalaycı, şunları kaydetti: "Ülkemizin mermer ve doğal taş rezervi dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ına karşılık geliyor. Sadece nicelik olarak değil nitelik olarak da rezervlerimiz üst düzeyde. Sahip olduğumuz renkler ve desen çeşitliliği gerçekten çok fazla ve dikkat çekici. 650'nin üzerinde renk ve deseni bugün burada hep beraber göreceğiz. Sahip olduğumuz bu Allah vergisi varlıklar, karşılıklı iş birliğiyle etkin şekilde değerlendirilmelidir. Bu süreçler devam ederken bizler sizlerle sürekli diyalog halinde olmak ve sizlerin işlerinizi kolaylaştırmak istiyoruz."


DAHA GÜZEL İŞLERE İMZA ATILACAK
 “Bursa çok farklı ve çok yönlü bir şehir” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “81 ilimizin çok ayrı özellikleri var ama Bursa gerçekten yeşiliyle, doğasıyla, deniziyle, geçmişiyle, tarihiyle ve kültürüyle çok farklıdır. Osmanlı’ya başkentlik etmiş çok önemli bir şehirdir. Zor bir dönemden geçiyoruz. Barış Pınarı Harekatı çerçevesinde 40 senedir bu ülkenin ekonomisini, huzurunu ve siyasetini kemiren 30 vatan evladını şehit verdiğimiz terörü bu ülkeden atmak için ve bu ülkenin etrafından temizlemek için bir mücadele içerisindeyiz. Cumhurbaşkanımızın ve ülkemizin beraberliğinde bu süreci atlatacağız. Her sektörde olduğu gibi özellikle ciddi avantajlarımızın olma ihtimali yüksek olan blok mermer sektörüyle alakalı da çok daha güzel işlere imza atılacaktır” sözlerine değindi.  

 

1000’İN ÜZERİNDE İŞ İNSANI
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da doğal taş sektöründe 2,2 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı'nın kapalı alanda düzenlenen dünyanın en büyük blok mermer fuarı olduğuna işaret eden Burkay, "Bugüne kadar düzenlenen fuarlarda, firmalarımız tarafından sergilenen tüm blok mermerler fuar açılmadan satıldı. Bu yönüyle fuarımız, tüm fuarlardan pozitif yönde ayrışıyor. Farklı renk ve desende toplam 60 bin ton ağırlığında 2 bin 500'e yakın blok mermerin sergilendiği fuar, sektörümüzün büyümesine öncülük edecektir. Fuar kapsamında TÜYAP ile 40 ülkeden alım heyetleri gerçekleştirdik. Çin'den Hindistan'a, ABD'den İtalya'ya kadar binin üzerinde iş insanını fuara getiriyoruz" dedi.

REKORUNU GELİŞTİREN FUAR
TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışında yaptığı konuşmada, 8 salon ve açık bölümden oluşan 60 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen fuarda toplam ağırlığı 60 bin ton olan 2 bin 500 blok mermerin sergilendiğini belirtti. Ersözlü, sektörün en ağır fuarının sağlam adımlarla her geçen sene daha da büyüdüğünü ve alanında marka haline geldiğini vurgulayarak, "Geçen yıl fuarda 215 firma yer almıştı, Bu yıl katılımcı firma sayısında yüzde 15'lik bir büyüme oranı yakalayarak sayıyı 240'a çıkardık. 33 ilden katılımcı firmanın stant açtığı fuarda neredeyse Türkiye'nin hemen hemen her bölgesindeki ocaklardan çıkarılan farklı renk ve desende, tonu 200 dolardan 4 bin dolara kadar değişen 2 bin 500 blok mermer yer alıyor. Bu rakam bize geçtiğimiz yıla göre sergilenen blok mermer sayısında yüzde 25 artış olduğunu gösteriyor. Sektörün en ağır fuarı olma özelliği rekorunu geliştiren fuar, başta Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülkeden gelecek iş insanını ağırlayacak" dedi.
 

BLOK İHRACATI ÖNEMLİ 
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer de geçen yıl 5 milyar dolara yakın maden ihracatının gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bu ihracatın yarısını doğal taş sektörünün oluşturduğunu belirtti. Dinçer, şöyle devam etti: "Bu doğal taşın da yarısı işlenmiş yarısı da blok. Dolayısıyla blok ihracatı Türkiye ihracatında önemli bir yer tutuyor. Maden ihracatının geneline baktığımızda aslında net ihracat rakamı diğer sektörlerden daha fazla. Rakam olarak baktığınızda belki 10-15 milyar dolarlık bir sektörün ihracatından daha fazla net ihracat bırakmakta. Çünkü hiçbir ithal girdisi olmayan yer altı kaynaklarının yurt dışına ihracatıyla Türkiye'ye döviz getirilmesi sağlanıyor."

4 YIL İÇİNDE BÜYÜK YÜKSELİŞ
MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, fuarın ilk kez düzenlendiği 2015'te 550 blok mermer sergilendiğini hatırlattı. Bu yılki fuarda sergilenen blok mermer sayısının 2 bin 500'e çıktığını vurgulayan Efendioğlu, şunları kaydetti: "Fuarda 4 yıl içinde sergilenen blok mermer sayısı 5 kat arttı. Bu rekor bir büyümedir. Dünyanın ilk ve tek blok mermer fuarı. Fuarımız dünya doğal taş sektörünün tek blok fuarı olduğu için ziyaretçi açısından fuarımızda her geçen yıl çok büyük ivmelenme var. Bu yıl Hindistan, Çin, İtalya, Yunanistan, Endonezya, Mısır ve İran gibi 40'a yakın ülkeden ziyaretçi geliyor. Fuarımız katılımcı ve ziyaretçisiyle uluslararası bir fuar hüviyetindedir."

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül