Erkan ŞEN 

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bursa Şubesi Başkanı Mesut Özşen, emeklilerin mevcut sıkıntılarını agazete’yle paylaştı. 2000 yılından önce emekli olanların intibaklarının yapıldığına dikkat çeken Başkan Özşen, “2013 itibariyle intibak farkları emekli aylıklarına ilave edilmiştir. 2000 öncesi emekli olanların intibak aylıkları ile 2000 sonrası intibak yapılmayan emeklilerin aylıkları, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olmalarına rağmen, emekli aylıklarında farklılıklar oluşmuştur. Bu durum bizim başlıca derdimiz, derneğimizce bu hususta dava da açıldı. Bu dava Yargıtay tarafından geri çevrildi, şimdi bu davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Anayasa Mahkemesi ise bu kararı TBMM’ye bıraktı.  Meclis’ten bu kanun çıktığı gibi bu vatandaşlarımız da haklarına kavuşacak. Bu özlük bir haktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduk, dava Avrupa tarafından da takip ediliyor. Bizim ümidimiz belediye seçimleri öncesi bu kanunun Meclis’ten geçmesidir. Bu mağduriyet giderilmezse bu konumdaki arkadaşlarımız çok zor bir süreçten geçecek. Bu kesim az bir nüfus değil; sayıları 3 ile 5 milyon arasında ifade ediliyor” değerlendirmesinde bulundu. 
KATKI PAYLARINDAN 
MUAF TUTULMALIYIZ

Emeklilerin sağlık harcamalarında uygulanan katkı paylarından muaf tutulması gerektiğini de belirten Özşen, “Emekli hastanelere gittiği zaman iki kere düşünüyor. En büyük isteklerinden bir tanesi ise katkı paylarının alınmamasıdır. Enflasyon zammı kadar bir zam alıyor. Bu zam ve ilaçlarla birlikte 100 lira civarında bir yük çıkıyor. Bazıları için düşük gözükse de bir emekli için ağır gider bu. Eczanelerde yüzde 10 ilaç payı ve katkı payının kaldırılmasını istiyoruz. Çalıştıkları dönemlerde vergi ve sağlık sigorta primini uzun yıllar ödeyen emeklilerin içinde bulundukları koşullar ve yaşları dikkate alınmalı ve katkı paylarından muaf tutulmalıdırlar. Bunlar sosyal devletin bir gereği… Evi olmayan emeklilerimize Bursa’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından konut edindirme sistemi hayata geçirildi. 1201 daire yapıldı. Ağustos ayında emeklilerimiz sıcak yuvalarına kavuştu ancak bu yeterli değil. Şu an evsiz olarak bize müracaat eden 15 bin emekli var. Anlayacağınız üyelerimizin yarısının evi yok. 10 bin kişilik bir başvuru daha yaptık, TOKİ’den beklentimiz bu isteğimizi dikkate alıp emeklilerimizi evlerine kavuşturmasıdır. TOKİ’de olan sistem gibi geri ödemeli bir yapıda ancak emekli ev alabilir” ifadelerini kullandı. 
SENDİKA KURMA HAKKI
Çağdaş demokrasilerin temelinde sendikal hakların olduğunu ifade eden Başkan Mesut Özşen, emeklilere toplu sözleşme yapabilme hakkının sağlanması gerektiğini kaydetti. “Devlet memurları gibi emeklilere de sendika kurma hakkı tanınmalıdır” diyen Özşen, “Daha önceki hükümetler söz verdi fakat ortada herhangi bir şey yok. Bizim haklarımızı alabilmemiz için, daha doğrusu hakkımız olanı savunabilmemiz için sendikaya ihtiyacımız var. Bunu da Yargıtay’a taşıdık ama herhangi olumlu bir sonuç alamadık. İş yine siyaset alanına kaydı. Gözümüz, kulağımız yine Meclis’te… Eğer onlar bir şeyler yaparsa işimiz hallolacak” şeklinde konuştu. 
MAKSAT SÜRÜNMEYELİM
Emeklilere yönelik TÜED tarafından yapılan yardımlardan ve gerçekleştirilen etkinliklerden de bahseden Özşen şöyle konuştu: “Her sene ekim ayının 15’inden sonra ihtiyacı olan emeklilerimize yarım ton kömür yardımı yapıyoruz. Kömürleri ücretsiz olarak evlerine kadar götürüp bırakıyoruz. Bunu 5 taksit şeklinde biçimlendiriyoruz. Sosyal sigortalarınca her ay maaşlarından kesilerek gerekli firmaya gönderiliyor. Biz sadece üyelerimize bu konuda yardımcı olabiliyoruz. Kültürel geziler de düzenliyoruz. Emeklilerimizi çeşitli şehirlerimize gönderiyoruz. Ramazan ayında gıda yardımı yapıyoruz. İndirimli sözleşmelerimiz var, hepsi emekli olmak üzere ‘ikinci Bahar’ adında 35 kişilik koromuz var. Her şey içinde günlük 60 TL gibi cüzi bir ücretle gidip tatil yapma fırsatı bulabiliyor üyelerimiz. Erdek’te bir tesisimiz mevcut.”