Özlem ATAÇ

Ülkemizde yeni olan şeyler hızla dile yapışır ve sonra bilen bilmeyen herkes o kelimeyi kullanmaya başlar. Yaşam Koçu kelimesi de son zamanlarda moda olan terimlerden birisi haline geldi. Peki yaşam koçu nedir, ne yapar ve insanlar üzerindeki etkisi nasıldır? Yaşam Koçu Evren Yıldız, bu soruların cevabını verdi. Yıldız, “Koçluk interaktif bir süreçtir. Doğru ve güçlü soru teknikleri, doğru ve etkin dinleme ve içinde barındırdığı çeşitli metotlarla bireylerin kör alanlarını fark etmesini sağlar. Hedef odaklı planlar, aşamalar ve sonrasında verilen eylemlerle kişilerin harekete geçmesini sağlar. Aynı zamanda ölçüm odaklı çalışan bir disiplindir. Böylece gelişim ve değişim adım adım izlenir ve her bir seansta hedefe ne kadar yaklaşıldığı analiz edilir ve değerlendirilir. Kişilerin daha iyi hedefler belirleyip, daha iyi kararlar alarak daha fazla aksiyonda bulunmasını ve güçlü yanlarından daha fazla istifade etmesini sağlayan sistematik bir süreçtir. Bu süreç, birlikte kararlaştırılan sonuçlara ulaşmak amacıyla koç ve müşterinin gerçekleştirdiği planlı bir yolculuktur” şeklinde konuştu. 

KÜÇÜKMLÜĞÜMDEN BU YANA
Koçluğa nasıl başladığını anlatan Yıldız, “Küçüklüğümden bu yana yaşadığım birçok olumsuz travmalardan sonra bu yasadıklarımın bir anlamı olduğunu neden niçin nasıl derken yaşam sebebimi araştırmaya ve sorgulamaya başladım. Her yaşadığımız sorun bize bir tecrübe katar ve bu düşünceyle bende insanları ve davranışlarını incelemeye başladım. Birçok önemli noktaları kendim deneyimleyerek hayatıma geçirmeye çalıştım. Bunun için ne yapabilirim derken Riccon İlhan Doğan’ın beden dili kitabını okudum yıllar önce. Baktım ki insanların gerçekten vücut anatomisi hareketleri duygularını gerçekten ele verdiğini anladım ve bunun üzerine yoğunlaştırdım. Hiçbir şey hayal ve yapılmaz değilmiş. Yıllar sonra Riccon beyle tanışma fırsatım oldu, kendisinden özel eğitimler almaya başladım ve Riccon Academy’den kişisel gelişim yaşam koçluğu ve beden dili diplomamı aldım. Şu an Riccon beyle birlikte çalışmaktayız. Kendisinin YouTube sayfasındaki Riccon kişisel gelişim sayfasını ben düzenliyorum. Sevgiyle ve severek mücadele verdiğiniz her şey size geri döner. Mesleğimi severek yapıyorum çünkü hem kendime hem insanlara göremedikleri fırsatlara yaklaştırmak büyük haz veriyor. Biz toplum olarak akıl vermeyi çok severiz. Ancak unuttuğumuz çok önemli bir ayrıntı vardır. O verdiğimiz akıl bizim “aklımızdır”. Oysa ki herkesin aklı farklıdır ve değerlidir. Burada önemli olan kişinin kendi doğrularının farkına varmasını sağlamaktır. Ben de bu yola böyle çıktım. Eğer standartlarda veya daha üzerinde bir yaşam sürüyorsak, günümüz dünyasında şanslı insanlar olduğumuzu düşünürüm. Nasıl ki yapılan işin ve kazancın bir vergisi varsa, yaşadığımız hayatın da bir vergisi olduğunu düşünüyorum. Kendin için çok şey yapıyorsun da peki bugün insanlar için ne yaptın? sorusunun cevabı çok önemli. Bunu kendimize pek sık sormayız. Oysa ki şanslı bölümdeysek bunu daha sık sorabilmeli ve bir cevap verebilecek katkılar sağlamalıyız bu dünyada kaldığımız sürece. Bu benim görüşüm ve yola böyle çıktım” şeklinde konuştu. 

ü

KURTARICI DEĞİL YOL HARİTASI 
Koçluk hakkındaki en büyük yanılgının onu bir kurtarıcı olarak görmek olduğunu söyleyen Yıldız, “Koç yolunda gitmeyen şeyleri çözecek bir kişi asla değildir. Koç danışanına sadece önündeki alternatifleri sunar ve içinde var olan potansiyeli kullanarak doğru yolu kendisinin bulmasını sağlar. Yaşam koçu öncelikle danışanı çok iyi analiz ederek, danışanın zihin yapısını ve nasıl düşündüğünü anlar. Kişilik haritasını çıkartarak, doğru ve yanlışlarını görmesine yardımcı olur. Kendini yeniden şekillendirme sürecinde yol haritası çizer. Danışanını büyük bir ilgi ve dikkatle dinler. Danışanın elindeki kartları alıp, en iyi şekilde oynamasına, bazen oyunun kurallarını değiştirmesine ya da daha iyi bir oyun kurmasına yardımcı olur. Yeni, güçlü, pozitif duygu ve düşünceler yaratarak onun değişimini destekler. Asla yargılamaz, eleştirmez ve zorlamaz. Danışanına daima enerji, güç ve motivasyon sağlar. Danışanının duygusal banka hesabına güven, anlayış ve sevgi yatırarak, danışanına psikolojik oksijen verir. Zira bilir ki, karşısındaki insanın tek isteği anlaşılmak, sevilmek ve saygı duyulmaktır” dedi.

KİMLER YAŞAM KOÇLUĞU ALABİLİR?
Evren Yıldız, kimlerin yaşam koçluğu alabileceğini şöyle anlattı: “Hayatlarını daha mutlu ve doyumlu yaşamak isteyenler. Hayatlarında çözümleyemedikleri bir konu olanlar. Kariyerini değiştirmek veya geliştirmek ve yeni kararlar almak isteyenler. Sınavlara hazırlananlar. Emekli olup, bunalıma girenler. Boşanmış olup, bunalımda olanlar. Hayatlarındaki stres ile baş edemeyenler. Meslek seçiminde kararsızlık yaşayanlar. Hayatlarını planlamakta güçlük çekenler. Hayallerini ve hedeflerini gerçekleştiremeyenler. Her türlü ilişki problemi yaşayanlar. Hayatına yenilik katmak isteyenler. Yaşamlarında aynı kısır döngü tekrar edenler. (Örneğin, işten atılıyorum, para kaybediyorum, sosyal fobim var, özgüven eksikliğim var v.s.)Hayatlarındaki karmaşadan rahatsız olanlar. Evliliklerinde ve ilişkilerinde tatmin edici bir seviyeye gelmek isteyenler. Dengeli, sağlıklı ve doyumlu bir yaşam sürmek isteyenler. 12 yaşın üzerindeki herkes yaşam koçluğu alabilir.

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti