Dünya genelindeki kestane yetiştiricileri, kestane mamulleri üreticileri ve akademisyenleri bir araya getiren 6. Avrupa Kestane Sempozyumu 8-12 Eylül´de Portekiz´in Villa Pouca şehrindeki Aguiar ilçesinde yapıldı. Sempozyumda Türkiye´yi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ümit Serdar, İlka Şekerleme Ticaret Müdürü Deniz Utku Özdemir birer sunum yaptılar. İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün ve Cevat Fidancılık Genel Müdürü Cevat Esen temsil etti. Bursa´da kurulu olan modern tesislerinde Kardelen, Cardelion ve Yaylacık markalarıyla kestane şekeri ve kestane mamulleri üreten İlka Şekerleme´nin Ticaret Müdürü Deniz Utku Özdemir sempozyumda Türkiye´de üretilen kestane şekeri ve diğer kestane mamullerinin fiyat avantajlarını anlattı. Özdemir, Türkiye´de buharlı sistemle soyulmuş ve donmuş iri kestanelerin yüksek katma değere sahip olduğunu belirtti. Avrupa´da Türkiye´de üretilen kestane mamullerinin pahalı olduğu yönünde yanlış bir kanı olduğunu anlatan Deniz Utku Özdemir, “Katma değeri oldukça yüksek olan iri kestanenin buharla soyularak dondurulmuş haliyle, kestane şekeri, çikolatalı kestane şekeri fiyatlarımız çok uygundur. Türkiye´den doğru ürünleri tercih ederek ederseniz kârlı çıkarsınız” dedi.


Türkiye´de yılda 60 bin ton kestane rekoltesi olduğunu ve bu rekoltenin 30-35 bin tonluk kısmının ekonomide değerlendirildiğini söyleyen Deniz Utku Özdemir, atıl kapasitenin ekonomiye girmesi yönünde çalışmalar yapıldığını belirtti. İlka Şekerleme olarak bölgelerinde kestane üretimini destekleyen çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan Özdemir, “Bu çalışmalarla şekerlemeye uygun iri kestane türlerini geliştirmek istiyoruz” dedi.
Özdemir, Türkiye´den kestane mamullerini ithal etmek isteyenlere her türlü kolaylığı sağladıklarını ve Türkiye´deki tesislerin kaliteye, hijyene çok önem verdiğini, yapılan üretimin dünyaca geçerliliği olan sertifikalarla akredite edildiğinin altını çizdi.
İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün de sempozyumda Türkiye´yi temsil ettikleri için mutlu olduklarını söyledi. Eş zamanlı yapılan her iki sempozyum ile fuarda dünya çapında büyük kestane, kestane mamulleri üreticileri ve satıcılarıyla buluştuklarını, akademisyenlere tanıştıklarını belirten Akgün, “Yararlı görüşmeler yaptık ve ülkemizde kestane sektörünün durumunu anlattık” dedi.


Akgün, Program dâhilinde Portekiz´deki kestane işleme tesislerinde ve kestane bahçelerinde de inceleme yaptıklarını belirterek, “Portekiz´de kestane üretiminin modern tekniklerle yapıldığını gördük. Bizdeki gibi engebeli araziler yerine yüksek ovalar ve hafif eğimli arazilerde meyve bahçeleri gibi bodur ağaçlar üretilmiş. Boyları daha küçük ama verimi yüksek ağaçlar var. Bu üretim modelinin Türkiye´de de yapılması ve özellikle Karadeniz Bölgemiz´deki atıl kapasitenin değerlendirilmesi için üniversiteler ve ilgili bakanlıklarla görüşmeler sürdürülmektedir.” dedi.


Öte yandan, sempozyumla eş zamanlı olarak 2. Portekiz Kestane Sempozyumu ve 1. Portekiz Kestane Lojistik Fuarı da yapılırken, 6. Dünya Kestane Kongresi´nin de 3-7 Ekim 2016 tarihleri arasında Antalya´da yapılacağını hatırlatan Mümin Akgün, “İlka Şekerleme olarak bu sempozyumda da ülkemiz adına gerekli desteği vereceğiz” dedi.