Dolar/TL, geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) politika faizini 50 baz puanlık ortalama piyasa beklentisinin üzerinde indirmesiyle hızlı bir yükseliş yaşadı. PPK'nın politik faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya çekmesiyle dolar ilk anda 9.27 liradan 9.48 liraya yükseldi. Piyasa kapanışının ardından dolar 9.50 liranın üzerine tırmandı. TL, geçtiğimiz günlerde dolar karşısında yüzde 3.3 eridi. Düşük hacimli piyasada 9.54 lirayı aştı. Dün sabah önce 9.50'ye çekildi, ardından 9.66 lirayı aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Bu arada Euro da 11.18 liraya kadar yükselerek rekorunu ilerletti.

'GRİ LİSTE' DE ETKİLEDİ

Yaşanan yükselişte OECD'ye bağlı Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemedeki eksiklerini gerekçe göstererek Türkiye'yi gri listeye alması da etkili oldu.

BAKANLIKTAN 'GRİ LİSTE' AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuçtur. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla işbirliği içerisinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır" denildi. Tabii bu açıklama etkili olsa da TL'deki erime 1 aydır hızlı bir şekilde devam ediyor. Geçen ay PPK yine sürpriz bir biçimde 100 baz puanlık faiz indirimine gitmeden önce dolar 8.65 lira civarındaydı. Son 1 ayda dolar/TL'deki yükseliş yüzde 11.7'yi buldu.

ENERJİ FİYATLARI BASKISI

Bu süreçte TL'deki gerilemede dünyada artan enerji fiyatları da etkili oldu. Brent petrolün varil fiyatı son 1 ayda yüzde 21 yükselişle 84 dolara çıktı. Bu hızlı artış Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkelerin para birimlerinde baskıya yol açtı. Tabii farklı etkenler olsa da dolar/TL'nin ana hikayesini Merkez Bankası yazdı.

TAHMİNLER REVİZE EDİLDİ

200 baz puanlık faiz indiriminin ardından yabancı bankalar sene sonu dolar kuru tahminlerini yukarı yönlü revize etti. HSBC, dolar/TL için 2021 yılsonu tahminini 8.65'ten 9.80'e çıkardı. Societe Generale, Türk Lirası için 2021 yılsonu beklentisini 9.80'den 10.30'a revize ederken UniCredit de tahminini 1.20 TL artırarak 9.30'dan 10.50'ye güncelledi. Barclays, 2021 yılsonu için tahmini 9.70 TL olarak duyururken, Medley de yılsonu beklentisini 10 TL olarak ortaya koydu.

ZAM HAZIRLIKLARI

Kurda yaşanan hızlı artışın ardından enerjiden gıdaya ve her türlü perakende ürüne yakın zamanda zamların gelmesi bekleniyor. Euro kurunun belirleyici olduğu otomotiv sektöründe de otomobil satış fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor. Ağustos’ta yapılan değişiklikle vergi dilimi sınırında kalan modellerde 60 bin TL'lik zam riski ortaya çıkarken, bazı markaların ise fiyatları güncellemeye başlaması dikkat çekti.

ENFLASYON BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ

Goldman Sachs analistleri kararın ardından yayımladıkları raporda, "Türkiye ekonomisi için temel sorunun büyüme değil yüksek ve artan enflasyon olduğunu düşünüyoruz. Bu olguyu ve enflasyonun resmi hedefin dört katı olduğunu göz önüne aldığımızda, birincil sorunun enflasyon olduğunu ve faizlerin artması gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz" dedi. JP Morgan da Türkiye'ye yönelik 2021 yıl enflasyon beklentisini yüzde 16.7'den yüzde 19.9'a yükseltti. (haberturk.com)

Gümüş balığının ihracat serüveni başladı Gümüş balığının ihracat serüveni başladı