Dolar endeksinde yaşanan yükseliş, gelişen ülke para birimlerine de olumsuz yansıyor.

Uludağ’a çıkacaklar dikkat: Teleferik bakıma alındı Uludağ’a çıkacaklar dikkat: Teleferik bakıma alındı

Haftaya 16,75 seviyesinin altında başlayan dolar/TL, küresel piyasalardaki resesyon endişesiyle yükselen dolar endeksiyle birlikte tırmanışını sürdürüyor.

Dolar endeksi dün 106 üzerine çıkarak 20 yılın zirvesine yükselirken, dolar kuru da 17,20'yi gördü.

Dolar/TL, BDDK'nın attığı adımın ardından yaşadığı düşüşü büyük oranda geri almış durumda. 

Euro/TL ise 17,62'lerde seyrediyor.

Dolar endeksindeki güçlenme ile euro/dolar paritesi de dün 1,0235 ile son 20 yılın en düşük seviyesine gerilerken, şu dakikalarda önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,1 altında 1,0260 seviyesinde bulunuyor.

GÖZLER FED TUTANAKLARINDA

Piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 14-15 Haziran FOMC toplantı tutanaklarında olacak. Fed, bu toplantıda 75 baz puan ile beklentilerin üzerinde 1994 yılından bu yana en sert faiz artırımını gerçekleştirmiş ve üyeler yıl sonuna kadar 175 baz puanlık faiz artış sinyali vermişti.

Tutanaklarda enflasyonun salgın, yükselen enerji fiyatları ve arz-talep dengesizlikleri ile yüksek kalmaya devam ettiğine dair ifadelerin yer alacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar, resesyon beklentilerinin artık daha güçlü bir şekilde dile getirilmesinin risk iştahını baskıladığını ve güvenli liman olarak görülen dolara yönelimi artırdığını belirterek, döviz piyasalarında dalgalı seyrin bir müddet daha sürebileceğini söyledi.

Ntv.com