Mehmet ÇETİNKAYA

Doğadaki bitkilerin insan sağlığı üzerindeki takviye ve tedavi edici etkilerini konu alan bir toplantı da bir Tıp Profesörü toplantıya ara verdiği özel sohbette şöyle dedi: Doktora gidip muayene olunuz zira bu kadar emek vererek meslek edinmiş Doktorların geçimlerini sağlamaları yani yaşamaları için lazım. Yazdıkları reçeteleri eczanelerden alın çünkü eczacılarımızın da yaşamaları lazım. Ancak aldığınız ilaçları kullanmayın zira sizinde yaşamanız lazım’ dedi. Siz yine kendi hekiminize danışın. Toksikoloji biliminin kurucusu Paracelsus: ‘Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur; zehir ile ilacı ayıran dozdur’ demiştir. Her işte ve her konuda doz çok önemlidir. Dertlerimizin devası İlaçların ham maddesi bitkilerin dozu önemlidir. Eğitim ve tecrübe gerektirir. Hijyen,kontrol, depolama, paketleme,sevkiyat ve denetim olmazsa olmazlardan. Her sektör kendi dalında merdiven altı kaçak üreticilerle mücadele etmektedirler.

Koronavirüsün ülkemizde yaygınlaşmaya başladığı andan itibaren bitkisel ürünlerin hayatımızda ne kadar önemli olduğu hakkında bazı bilim adamları açıklama yapmışken ‘aGazate’ okurları için Sager Medya Gazetecilik ve Buryap Group Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Sağer’le birlikte sevgili okul arkadaşım Karacabey’de Bilkar Bitkilerle Sağlıklı Yaşam şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Tosun’la sizler için bir söyleyişi gerçekleştirdik.

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

Firmanızı bize kısaca özetleyebilir misiniz?

Bilkar Bitkisel Üretim Kozmetik sağlık ürünleri firmamız 2004 yılında faaliyetine Bursa’da küçük bir işletme olarak başlamış yurt içi ve yurtdışı belli bir pazar piyasası oluşturduktan sonra 2009 yılında bitki çeşitliliği bakımından Türkiye’nin en verimli toprak yapısına sahip Karacabey Boğaz yolu üzerinde Karacabey’e 5 km Çarık Mahhalesinde 5 bin 500 M2 bir alanda yeni bir sayfa açarak üretim, satış ve hizmet faaliyetlerine tam kapasite başladı.

Ürün çeşitlerinizden bahsedebilir misiniz?

Kurulduğu günden bu yana hijyen, disiplin ve kalite ilkelerinden ödün vermeden 52 çeşit bitki çayı, 80 çeşit bitki paketi, 13 çeşit bitkisel kapsül, 12 çeşit bitkisel krem, 10 çeşit bitkisel macun, 8 çeşit doğal kilmaskesi, ozonlu yağlar bitkisel yağ çeşidi, bitkisel doğal şampuan ve yaklaşık 225 çeşit bitkisel ve doğal sağlık ürünleriyle insanlığa hizmet etmenin tatlı mutluluğunu yaşamaktayız. Bilkar Bitkisel toptancı ve perakendeci İş ortaklarına kendi markaları ile ürün çıkarma konusunda tasarım, üretim, paketleme, dolum, şişeleme, güvenlik bandı, SKT, shrinkleme, pazarlama ve lojistik alanında da destek vermektedir. Üretimini yaptığımız bitkisel ürünler; ipli zarflı ve süzen çaylar, ekstraktlar, kapsüller, ozonlu yağlar, şampuanlar, kremler, kil maskeleri, paket bitkiler ve macunlar olmak üzere hammaddesi bitki olan daha birçok mamülü uzman kadromuzla insanlığın hizmetine sunuyoruz.

Sektörünüzdeki merdiven altı üretimle nasıl bir mücadele veriyorsunuz?

Biz üzerimize düşeni yapmakla mükellefiz her alanda suistimallerin olabileceği gibi bizim faaliyet alanımızda da maalesef kurum ve işletme vasfı taşımayan sözüm ona işletmeler olabilir. Ancak bu alanda böyle bir faaliyet faciadır zira burada mevzu insandır, candır. Onun için biz bu konu ile alakalı Devlet kurumlarının görevlerinin farkındalığını bilerek böyle suistimallere müsaade etmeyeceklerini umuyor ve devletime güveniyorum. Bizim bu konuda abdestimizden şüphemizin olmadığı ancak şifa deposu olan doğal ve bitkisel mamüllerimiz sadece çaydan ibaret olmayıp macun, kapsül, krem hatta sabun ve şampuan formatında insanlığın kullanımına sunuyoruz. Hatta insan vücudunun gerçek bağışıklık düzeyine Doğal ve bitkisel ürünlerle maksimum düzeyde ulaşacağına kalben kaniyiz.

Dünyada ihracatın ve ithalatın neredeyse durduğu bir dönemde bitkisel ürünlerde talepler ne durumda?

Faaliyetini büyük bir heyecan ve zevk olarak yürüttüğümüz hizmet alanımızın ne tabanı nede tavanı yoktur. Bazen bize ihtiyaç duyulduğunu hissettiğimiz müstesna zamanlar da inanın bir küheylan gibi koşarken yorgunluğumuzun farkına varamıyoruz ve dizlerimizin bağının çözüldüğü yer mezarımız olacak kadar gayret sarf ettiğimiz müstesna zamanlar oluyor. Bu pandemi döneminde bunları yaşadığımız müstesna durumlardan biri diye düşündük. Elimizden ne geldiyse ardımıza koymadan bütün bir ekip ile gece gündüz çalıştık. Bunu bir fırsat bilmeden ürün fiyatlarımızı değiştirmeden ve kalitemizi bozmadan işimizi insanlığa hizmet anlayışıyla üzerimize düşeni bi hakkı yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Bizim için insanımız ve ülkemiz vazgeçilmezimizdir. Önce ülkem sonra vatandaşım sonra kendim diye düşünüyorum.

Asrın illeti yeni tip koronavirüsten dolayı ne gibi tedbirler aldınız?

Öncelikle özelde firma ile ilgili sonra çalışanlar ile ilgili sonra çevremiz ve şahsımız ile ilgili tüm tedbirleri aldık. Firmamız pandemi ve virüsle alakalı hiçbir vakaya rastlanmamış olması sevindirici bizim için tedbirlerimiz hala maksimum düzeyde gevşemeden devam etmektedir. Allah bizi vatanımızı ve milletimizi bu illetten muhafaza etsin.

Doğal bitki çaylarının bağışıklığı güçlendirmesine katkısı var mı?

Doğal olan her şeyin doğal olarak insan sağlığına katkısının olduğuna yürekten inanıyoruz. Bilim ile de ispatlanmış her bir bitkinin insan sağlığına katkısı inanılmaz düzeyde ve bunun birçok insan farkında bu bizim içinde mutluluk vesilesi çünkü biz böyle insanlara hayırlı olan bir işi severek yapıyoruz. Birçok şifaya sebep olabiliyoruz. Ürünlerimizde sentetik ve kimyasal kullanmamamızın sebebi de budur. Hiç bir ürünümüzde zararlı bir katkı maddesi yok. Tüm ürünlerimiz yüzde yüz doğal ve kalite belgesine sahiptir.

Bağışıklığı güçlendirmek için ne gibi tavsiyeleriniz ve ürünleriniz var?

Birçok hastalığın ırsiyette arandığı bir gerçek ancak son zamanlarda bunun değişik beslenmeye bağlı olduğu ortak beslenenlerin ortak hastalıkların olduğu kanısı yaygınlaştı. Dolayısı ile hastalıkların ırsiyet ve silsileden çok beslenme alışkanlıklardan kaynaklandığı gerçeği bugün daha yaygın. Sağlıklı olmanın ön şartı sağlıklı beslenmekten geçer.

Siz hem toptan hem de perakende satış yapıyorsunuz. Türkiye’nin hangi noktalarında ürünlerinize ulaşılabilir?

Firmamızın ürettikleri doğal ve sağlıklı ürünleri Aktar, Kuruyemiş ve Eczaneler aracılığı ile insanların hizmetine sunuyoruz ve Türkiye’nin 7 bölgesine dağıtımını yapıyoruz. Girmediğimiz yer çalmadığımız kapı kalmayıncaya kadar faaliyetlerimize devam etmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili Bursa merkezde Asya Baharat prakende firmamız fabrikadan halka ve teşhir salonumuz ile 20 yıldır faaliyette.

Sağlık sektörü ile işbirlikleriniz ve partnerleriniz var mı?

Çalışmalarımızı Uludağ Üniversitesi’ndeki birçok akademisyenin Fito terapi uzmanları sağlık kurum ve kuruluşları ile birlikte yürütüyoruz. Verimin maksimum düzeyde alınması için bu birim vazgeçilmezlerimizden. Zaten Tarım bakanlığı ve Sağlık bakanlığı ile de daima dirsek temasındayız. Çünkü faaliyet alanımızla alakalı yönetmelikleri bu kanal aracılığı ile takip ediyor ve uyguluyoruz. Düşünmeden ve danışmadan kuralına uymadan yapılan her iş bizim için çöptür. Firma olarak böyle bir üretime müsaade edemeyiz. Firmamız 16 yıllık bilgi birikim donanım ve altyapısı ile sağlık ve hijyen hassasiyeti elden bırakmadan faaliyetini hakkıyla yerine getirmekte ve bu konuda birçok takdir belgesi alan firmamızla gurur duyacak noktada olduğumuzu belirmek isterim.

Bitkisel doğal şampuanınızı kullandım test ettim çok memnun kaldım. Bunu sırı özeliği nedir?

Bilkar arganlı şampuan ürünümüzün bir hikayesi var. İçeriği bitkisel olan bir şampuan üretmek mümkün ancak köpürme safhasında kimyasalsız bir köpürme şimdiye kadar sağlanamamış ancak firmamızın 6 ay gibi bir sürelik Arge çalışması sonucu köpürmenin de bitkisel olarak sağlanması bu çalışmamızın Türkiye’deki tek örneğidir. Argan şampuanımız içeriği bitkisel olarak sağlanmış tamamen doğal tamamen kimyasalsız bir temizlik ürünü olup saç dökülmesini sonlandıran saçı dipten uca besleyen kepek ve egzama oluşumunu sonlandıran güçlü içeriği ile Bilkar’ın adeta gurur ürünü olmuş kullanım sonuçları da memnun edici düzeydedir. Ancak biz bu ürünümüzü hak ettiği yere getiremediğimizi ve anlatamadığımızı düşünüyorum. En iyi reklam memnun kalan müşteridir felsefesi ile kullananların bu ürünü hak ettiği yere getireceğini düşünüyorum. Renksiz, kokusuz, kimyasalsız ve göz yakmayan bu ürünü herkesin deneyerek görmelerini arzu ediyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz?

Fason olarak doğal ürün üretmek isteyenler için içerik, matbaa, tasarım ve formülasyon gıda destek onayı lojistik destek birimlerimiz ile bu yönlendirme hizmetlerini de sağlamaktayız.