Dünyada ve ülkemizde çoğu insan diyabete yakalanmış durumda. Diyabeti olan kişiler beslenmesine de dikkat etmek durumundalar. Ayrıca, genel sağlığı destekleyen, besin açısından yoğun gıdaları atıştırmak da önemlidir. Haberimizde şeker hastalığınız varsa yiyebileceğiniz 7 mükemmel atıştırmalıklara yer verdik.

Antidepresan bitkilerine dikkat Antidepresan bitkilerine dikkat

5f5e024d2af10716e40ce460.webp

1. HAŞLANMIŞ YUMURTA

Haşlanmış yumurta, şeker hastalığı olan insanlar için süper sağlıklı bir atıştırmalıktır. Protein içeriği onları gerçekten parlatır. Büyük bir haşlanmış yumurta, yemekten sonra kan şekerinizin çok yükselmesini engellediği için diyabet için yararlı olan 6 gram protein sağlar. Yumurtaların, tip 2 diyabeti yönetmenin önemli bir yönü olan tokluğu desteklediği bilinmektedir. Bu hastalık, aşırı kilolu olma ve kalp hastalığı geliştirme olasılığı ile ilişkilidir.

cilekli-yogurt-tarifi.jpg

2. ÇİLEKLİ YOĞURT

Çilekli yoğurt, çeşitli nedenlerle diyabet dostu mükemmel bir atıştırmalıktır. İlk olarak, meyvelerdeki antioksidanlar iltihabı azaltabilir ve kan şekeri seviyelerini düşüren hormonların salınmasından sorumlu organ olan pankreas hücrelerinin zarar görmesini önleyebilir. Yoğurt ayrıca kan şekerini düşürme özelliğiyle de bilinir. Bu kısmen , vücudunuzun şeker içeren gıdaları metabolize etme yeteneğini artırabilen içerdiği probiyotiklerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca yoğurt, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olduğu bilinen protein açısından zengindir.

basliksiz-5.jpg

3. BİR AVUÇ BADEM

Badem çok besleyicidir ve atıştırmak için uygundur. Araştırmalar bademlerin diyabetli kişilerde kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bademlerin kan şekerini dengelemeye yardımcı olma yeteneği, muhtemelen içerdikleri lif, protein ve sağlıklı yağların kombinasyonundan kaynaklanmaktadır ve bunların hepsinin diyabet yönetiminde önemli bir rolü olduğu bilinmektedir. Dahası, bademlerin kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığına fayda sağladığı ve ayrıca tip 2 diyabetin önlenmesinde ve tedavisinde önemli faktörler olan kilo yönetimini de destekleyebildiği gösterilmiştir.

avokado.webp

4. AVOKADO

Diyabetiniz varsa, avokado atıştırmak kan şekeri seviyenizi yönetmenize yardımcı olabilir. Avokadodaki yüksek lif içeriği ve tekli doymamış yağ asitleri onları diyabet dostu bir gıda haline getirir. Bu faktörler, yemekten sonra kan şekerinizin yükselmesini önleyebilir. Bir çalışma, diyetlerine düzenli olarak tekli doymamış yağ asidi kaynakları dahil eden tip 2 diyabetli bireylerin kan şekeri seviyelerinde önemli gelişmeler yaşadığını buldu.

5ab12b07eb10bb245420ae65.webp

5. FISTIK EZMELİ DİLİMLENMİŞ ELMALAR

Fıstık ezmesi ile eşleştirilmiş dilimlenmiş elmalar, şeker hastaları için harika olan lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Elmalar, B vitaminleri, C vitamini ve potasyum dahil olmak üzere çeşitli besinler açısından zengindir, fıstık ezmesi ise önemli miktarda E vitamini, magnezyum ve manganez sağlar ve bunların hepsinin diyabetin yönetilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Hem elma hem de fıstık ezmesi de lif bakımından çok yüksektir. 1 ons (28 gram) fıstık ezmesi ile birleştirilmiş bir orta boy elma, kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olan yaklaşık 7 gram lif sağlar.

basliksiz-6.jpg

6. KAVRULMUŞ NOHUT

Nohut, inanılmaz derecede sağlıklı bir baklagildir. Araştırmalar, düzenli olarak nohut tüketmenin kan şekeri düzeylerini yönetmeye yardımcı olma potansiyelleri sayesinde diyabetin ilerlemesini önlemede rol oynayabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada, altı hafta boyunca her gün nohut bazlı bir yemek tüketen 19 yetişkin, buğday bazlı bir yemek yiyen bireylere kıyasla, yemekten sonra kan şekeri ve insülin seviyelerini önemli ölçüde düşürmüştür.

suzme-peynir-nedir.jpg

7. SÜZME PEYNİR

Süzme peynir, diyabet hastaları için harika bir atıştırmalıktır. Süzme peynir yemek kan şekerinizi yönetmenize yardımcı olabilir. Süzme peynirin kan şekerini düşürücü etkileri genellikle yüksek protein içeriğine atfedilir. Yağı azaltılmış çeşitler yerine normal süzme peynirleri seçerseniz, yağın kan şekerini düşürücü özelliklerinden de yararlanırsınız.