Özkan YILDIRIM/ÖZEL HABER

60 bine yaklaşan nüfusuyla birçok Anadolu şehir merkezinden bile büyük olan Panayır Mahallesi’ne konuk olduk. Gelişen Bursa’mızın en büyük nüfusa sahip mahallelerinden olmuş olmasına rağmen maalesef eksiklikler diz boyu. Bazı konularda gelişmeler yaşanmış olsa da yeterli değil. Mikrofon uzatmış olduğumuz esnaflar  bilhassa mahallenin girişi ve çıkışı ile ilgili sıkıntılar olduğundan, hatta eskiden trafik lambaları ile sağlanan mahalleye giriş çıkışların son zamanlarda trafik işaret lambalarının da kaldırılmasıyla bazı saatlerde sıkıntı ve kazalar yaşandığını söyledi. Her gün yaşanılan  kazalar da gerçekten Panayır’da yaşayan aileleri de korkutmuş durumda.  Kısa başlıklar halinde isterseniz beklentileri dile getirelim.

TRAFİK KAZALARI ARTTI

Trafikle ilgili sıkıntılar fazla sayıda artış gösterdi. Eskiden olan trafik lambalarının kaldırılması ile kazalar yaşanmaya başlamış, bilhassa Bursa’ya ulaşma anlamında sıkıntılar yaşanıyor.

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

İMAR HALA PROBLEMLİ

İmarla ilgili sıkıntılarımız devam ediyor. Çevre yerleşimlerde 10-15 kata kadar imar verilirken, Panayır’da bu tür uygulamalar yok.  Halk 30 yıldan beri buradaki evlerde oturmasına rağmen imar durumundan dolayı birçok ev doğalgaz alamıyor. Bu yüzden büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu konuyla ilgili kıraathanede görüşlerini aldığımız birçok vatandaş çok muzdarip. Uzun yıllardan beri böyle imarsız bir durumda oturmuş olmalarından dolayı artık bunun sonlanması neticelenmesi ve imarın gelmesini bekliyorlar. Kentsel dönüşümden de yararlanabilmek adına hem insanımızın kazançlı çıkması hem de müteahhitlerin projelere girebilmeleri için en az 8 kata kadar imar verilmesi gerektiğini söylüyorlar.

DOĞAL GAZSIZ EVLER VAR

Mahallede birçok yerde yine doğal gaz yok. Anadolu’dan birçok yerden gelen konuk ve dostlarımız mahallemizin bazı bölgelerinde hala doğal gaz olmadığını duyduklarında şaşırarak, ‘Bu devirde Bursa gibi bir şehirde doğal gazsız ev olur mu’ diye hayıflanıyorlarmış.

AİLE HEKİMLİKLERİ SAYICA YETERSİZ

Mahallede 2 tane aile hekimliği yan yana olmasına rağmen Karakova mevkiinde olan hastalar bir saatten fazla uzun yürüyüşler yaparak bu aile hekimliklerine gelmek zorunda kalıyor. Bu da büyük sıkıntı yan yana yakın durumda olan iki aile hekimliğinden birinin en azından Karakova mevkiine transfer edilip nakledilmesini istediklerini böylelikle o bölgede yaşayan halka daha yakından daha güzel devlet elinin ulaşmasının çok güzel olacağını düşünüyor. Orada aşağı-yukarı 17-18 bin civarı yaşayan insan var ve bu insanlar mecburen hastalıkla karşı karşıya kalmaları durumunda buradaki sağlık ocaklarına gelmek zorunda kalıyorlar bu sıkıntının çözülmesi gerekiyor. Sonuçta biz 2’nci aile hekimliğimizin üstüne üçüncüsünü istemiyoruz. İki aile hekimliğinden birinin bu bölgeye taşınmasını talep ettiklerini dile getirdi.

4’NCÜ NİLÜFER CADDE BAKIMSIZ

4’ncü Nilüfer Cadde bakımsız bir halde duruyor. Vatandaşlar, 4’ncü Nilüfer Caddesi'nin dizayn edilip yeniden ağaçların ve yeşil alanların düzenlenmesi ile güzel bir hale getirilmesini, bulvar görünümüyle daha yaşanılabilir güzel bir cadde olmasını istediklerini, bu bağlamda da bütün mahalle sakinlerinin de  bu projenin hayata geçmesi ile ilgili beklentileri olduğunu söyledi.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ ALDI BAŞINI GİTTİ

3’ncü Pazar Caddesi'nde Taşköprü mevkiinden akan Panayır deresi birçok fabrikanın atıklarını boşaltmasından dolayı şu anda simsiyah bir görünümde.  Mutlaka bu fabrikalar ile ilgili çalışmalar yapılması ve pis atıkların dereye atmamaları ile ilgili girişimlerde bulunulmasını isteyen mahalle sakinleri, ayrıca suyun temizlenmesinden sonra yeşil alan, yürüyüş alanları, bisiklet yolu, çay bahçeleri ve buna benzer sosyal faaliyetlerin olması ile ilgili çalışmaların yapılmasını beklediklerini mutlaka öncelikle suyun arıtılıp eski haline getirilmesini çok istediklerini söyledi.

ULAŞIMLA İLGİLİ GELİŞMELER VAR AMA YETERSİZ

Mahallenin nüfusunun gelen göçlerle sürekli arttığını vurgulayan vatandaşlar, “2014’te nüfus bugünkünden çok daha azken 40 adet minibüsümüz vardı. Şimdi tam 60 bin nüfusumuz varken o günlerden çok daha az minibüsümüz var hatta bir ara hiç minibüsümüz yoktu. Demirtaş’tan bu tarafa doğru gelen araçlar çok dolu olduğundan bizim buradan işe veya okuluna gitmek isteyen insanlarımız dolu olan araçlara binmek zorunda kalıyorlar ve ayakta seyahat ediyor” eleştirilerini getirdi.

İŞE GİDİŞ GELİŞLERDE SABAH-AKŞAM BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANIYOR

Panayır sakinleri eskisi gibi minibüslerin Panayır’dan direkt Kent Meydanı’na doğru gitmelerini istediklerinin altını çizerken, “Bu çok önemlidir. Böylelikle mahalle halkımızın da bu bağlamda rahatlamasına yönelik çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. Otobüslerde Yeşilşehir’e verildi oradan da otobüsler dolu geliyor. Minibüslerde çektiğimiz sıkıntının aynısını otobüslerde de yaşıyoruz. 3’ncü Pınar Caddesi’nde herhangi bir lamba ya da trafiği yavaşlatmak üzere herhangi bir hız kesici  engelleyici sistemin olmamasından dolayı o bölgeden geçerek okullarına gitmek isteyen başta çocuklarımız olmak üzere herkes tehlike altında. Neredeyse her gün kazalar oluyor. Bu sıkıntılarımızın artık sona ermesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.