Eda ÖZATA

9 yıldır faaliyette olan Artvin ili Yusufeli ilçesi Yüksekoba Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Yıldırım’a bağlı Vatan Mahallesi’nde yaptırmış olduğu dernek lokalinin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Törene Vatan Mahallesi’nde yıllarını geçirmiş olan Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in yanı sıra AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Hüdayi Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muhsin Özlükurt ve çok sayıda dernek üyesi katıldı.

Bu mahalle siyasi hayatımı etkiledi

Açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, kendisinin de Yüksekoba köyünde doğduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Köyün büyük bir bölümünün Bursa’nın çeşitli yerlerine göç ettiğini ifade eden Çelik, “Binlerce vatandaşımız gerek Bursa’ya gerek Karacabey’e gerek Gürsu’ya gerek muhtelif ilçelerimize yerleşmiş bulunmaktadırlar. Dolayısıyla bu açılan dernek binasının yalnız bir köye hizmet etme şeklinde sınırlandırılmasını ben şahsen doğru bulmam. Bu mahalleye akşamdan sonra inişin zor olduğu, korktuğumuz, annemizin bize erken gelin diye tembihlediği bu mahallede yıllarımızı dostlarımızla beraber geçirdik. Bu mahalle benim siyasi hayatımdaki başarımda da çok önemli rol oynamıştır. Çünkü bu mahallede ülkemizin adeta bir mozaiği diyebileceğimiz her yörenin insanı bulunmaktadır. Her kültür yapısına farklı kültür değerlerine sahip vatandaşlarımızla beraber büyüdük. Sonra Vatan Mahallesi’nin kıymetini milletvekili olunca, siyasette basamakları tırmanmaya başlayınca çok daha iyi anladım. Çünkü Türkiye’yi burada yaşamışız biz, Balkanları burada yaşamışız. O kültürlerden bir şeyler almışız ve aldıklarımızı daha sonra yönetici olarak, Ankara’da uygulamaya koyduğun zaman adaptasyonda hiç zorluk yaşamadım” ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞİNİZİ BİLMEZSENİZ NE OLDUM DELİSİ OLURSUNUZ

“Her çiçeğin kokusunu rengini biz bu mahallede gördük. Dolayısıyla ülkemizin hangi yöresine gidersek gidelim balkanların hangi coğrafyasına gittiysek gidelim hiç yabancılık çekmedik” diyen Çelik konuşmasına şöyle devam etti:“Çünkü özetini burada yaşamıştık. İşte geçmişi bilirseniz büyüdükçe, geliştikçe daha mütevazi olursunuz, daha tevazu sahibi olursunuz. Geçmişinizi bilmezseniz ne oldum delisi olursunuz, insanlara tepeden bakarsınız, tepeden baktığınız zamanda aslında kaybeden siz olursunuz. Vatandaş kaybetmez, kaybeden kendisinin büyüdüğünü zanneden zavallıdır. Makamı ne olursa olsun onun için nerden geldiğimizi bilmek zorundayız. Çileli bir hayattan kurtulmak için insanlar arayış içinde olmuşlardır ve buralara gelmiştir ve Bursa’yı kendimize mesken edinmişiz. Bursa’yla kaynaştık, Bursa’yla iç içe olduk. Bursa tabiki baktığınız zaman aynı mahallemiz gibi batıdan da doğudan da Kafkaslardan da göç almış olan ve bu şekilde oluşmuş olan 4 milyona yakın bir şehir. Bursa’mızda sorun çıkaran değil Bursa’ya katma değer sağlayan, üreten, katkı sunan, bir vatandaş topluluğu olarak bu çabalarımızı bu gayretlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

AMACIMIZ DEĞERLERİMİZİ AKTARMAK

Nesillerin artık doğduğu yerle organik bir bağı olmadığını vurgulayan Faruk Çelik,“Nasıl Bursa’ya entegre olmak, Bursalı olmak için gayret göstermek bizim görevimiz ise aynı zamanda nereden gelmişsek oradaki değerlerimizi, mutfağımızı burada nesillerimize aktarmak da bizim görevimiz. İşte derneklerin asıl amacı da budur. Dernekler siyasi kuruluşlar değil. Burada partizanlık yaptığınız zaman, burada particilik yaptığınız zaman bu dernekleri öldürürsünüz. Bunların ömrünü kısa kılarsınız. Ama burada bu mahallede bulunan Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelmiş olan insanlara sıcak bir kucaklamayla burada dert ortağı olursanız insanların dertleştiği, sorunlarına çare aradığı bir dernek haline getirirseniz buranın ömrü uzun olur. Çok da büyük hizmetler sağlar” şeklinde konuştu.

Önceliğimiz gençlerin eğitimi

Artvin İli Yusufeli İlçesi Yüksekoba Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Yaşar Sarıkaya da derneğin 9 yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi. Sarıkaya, “Bu mahallede yoğun bir hemşehriprofilimiz var. Derneğimizin amacı sosyal ve kültürel etkinliklerdir. Yaptırmış olduğumuz binanın maliyeti 400-500 bin TL civarında ve hala bir miktar daha borcumuz var. Bu borçları da bitirdikten sonra bu lokal bu mahalleye, Yıldırım’a, Bursa’ya, tüm insanların istifadesine sunulmuştur. Güzel bir nefes alma yeridir. Gençlerimize de burada hem müzik hem de eğitim anlamında destek vermeye çalışacağız. Bundan sonra hedefimiz de gençlerimizin eğitimine destek olmaktır” diye konuştu.