Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

Bursa Yenişehir’de yaşanan 3,7 büyüklüğünde deprem ve Balıkesir’de yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremler tüm Marmara’yı etkiledi. Büyüklükleri çok olmasa da deprem varlığını bize hatırlattı ve acaba başka depremler olur mu, şiddetli olma ihtimali var mı soruları dolaşmaya başladı.  Jeoloji Mühendisler Odası Güney Marmara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er,  yaşanan bu depremleri değerlendirerek uyarılarda bulundu. “Bu depremler bölgenin hareketli olduğunu gösterir” diyen Er, “Bunlar levha içi, yüzeye yakın depremler. Aslında hissedilen şiddetli depremler diyebiliriz. Büyüklükleri çok olmasa da yüzeye yakın olduklarından insanlar şiddetli hissedebiliyor. Buradaki faylar bize aslında mesaj veriyor 'biz levha olarak, bölge olarak, fay hattı olarak aktifiz dikkat edin' diyor” dedi. 

‘ARTÇISI DEĞİL AMA HABERCİSİ’

Bu depremlerin 1855 depreminin öncüsü veya artçısı olmadığını ama habercisi olduğunu söyleyen Er, “1855 depremi zaten Bursa'da olması beklenen 7 büyüklüğünde bir deprem. 6 büyüklüğündeki bir deprem bizim ülkemizde hasar oluşturuyor. Özellikle yüzde 50'si kaçak yapılardan olan kaçak binalardan oluşan bir şehir olduğunu düşündüğümüz zaman 7 büyüklüğündeki bir deprem kötü sonuçlanır. Bu yüzden zamanımız yok, bugünden yarına yapmamız gerekenleri yapmalıyız. Belediyeler bugünden yarına kentsel dönüşüm bütüncül planlamasını tamamlamalıdır” ifadelerini kullandı.  

‘CANIN BEDELİ YOK’

Takla atan off-road araçları yürekleri ağza getirdi Takla atan off-road araçları yürekleri ağza getirdi

Vatandaşlara da uyarıda bulunan Er, şunları söyledi: “Deprem kendini bize zamansız hatırlatıyor. Bu gerçeği hiçbir zaman unutmamalıyız. Deprem her geçen gün yaklaşmakta, daha güvenli konutlarda oturmalılar. En azından deprem olmadan can ve mal kaybına uğramadan önce konuyu değerlendirmeliler. Çünkü deprem öncesi yapılan bin TL'lik masraf, deprem sonrası yapılan masraf daha fazla olacak. Canın bedeli yok.”