Hatice DAL

‘agazete’ Genel Müdürü Erdal Şimşek, ‘agazete’ Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kundakcı ve ‘agazete’ Köşe Yazarı Mehmet Çetinkaya, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i makamında ziyaret etti. Ziyarette Bursa’nın markalaşma sürecinden CHP kongresine, erken seçim ihtimalinden Bozbey’in Büyükşehir Belediye Başkanlığına kadar birçok konu konuşuldu. Toplumda son 4-5 yıldır demokrasi ve barış taleplerinde büyük bir gerileme olduğunu kaydederek sözlerine başlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bunları iyi şeylerin başlangıcı olarak değerlendiremiyorum. Bir süre önce kurallara uyma daha fazlaydı. Sorumlulukları vardı insanların, bu sorumlulukları yerine getirme konusunda insanlar çok daha duyarlıydı, son yıllarda ise bu davranış tarzı sekteye uğradı. Bu psikolojik ya da toplumda olan bir dejenerasyon. Bu davranışları görmenin üzüntüsü içerisindeyim. Toplumun iyi bir şekilde incelenmesi gerekiyor. 20 sene önce tartışma konusu olan konuların yeniden tartışıldığını görebiliriz” şeklinde konuştu.

KİMSENİN OYUNA MÜDAHİL OLMADIM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanı’nın belirlendiği kongreye müdahale edip etmediğine dair eleştirilere de cevap veren Başkan Mustafa Bozbey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim oy verdiğimiz yere arkadaşlarımız oy verdiyse o başka bir şey. Ben hiçbir kişinin ayağına giderek bu adaya oy verin demedim. Beni arayanlar olduysa düşüncelerimi paylaştım. 2 il başkanı adayından da herhangi bir talebim olmadı. Çünkü biz demokrasiye inanıyoruz, parti içinde demokrasiyi sağlayamazsak insanlara demokrat olduğumuzu söyleyemeyiz. Toplumda demokrasi talebi de yok. Şöyle bir mukayese edin yıllar önceki CHP kongreleri nasıl bir heyecanla gerçekleşiyordu. Birçok insan saatlerce konuşuyordu gece yarısına kadar. O heyecanı son yıllarda yapılan kongrelerde göremiyoruz, delege bile bir an önce oylamaya geçmek istiyor. İl kongrelerinden şunu bekliyorum kentle ilgili sorunların masaya yatırılması gerekmektedir ve çözüm önerileri sunulmalıdır. CHP’yi en iyi temsil eden kadroyu delegeler olarak bulmak zorundayız. CHP’nin sosyal- demokrat vizyonunu ortaya koyacak bir yönetimin oluşmasına her zaman destek veririz.”

HEDEFSİZ OLMAZ

Yaşamı boyunca belirlediği hedefler doğrultusunda hareket ettiğini kaydeden Bozbey, “Ben yaşamımın her alanında hedef koyarak ilerlemeye gayret gösterdim. Hedeflerim doğrultusunda hep çalışmışımdır. Üniversite bitinceye kadar bayram yaşamadım. Mutlaka benimde hedeflerim var. Normal şartların oluştuğunu görmek lazım bu ortam oluşmazsa hedeflerinizde mutlaka değişiklikler olmak zorunda” ifadelerini kullandı. 

ULUDAĞ İÇİN MÜKEMMEL PROJE

Bursa aslında var olan kimliğini yaşamayan bir kent, herkes Bursa’ya kimlik biçmeye kalkıyor. Aslında onun bir kimliği var zaten ‘Yeşil Bursa’. Çevre ile barışık sanayi ‘Yeşil Bursa’yı oluşturur. Farklı değerlerimizi ortaya koyan markalarımız var bunların öne çıkarılması gerekiyor ancak bununla ilgili yapılan bir çalışma yok” diyen Başkan Mustafa Bozbey, Uludağ’ı 12 ay boyunca çalıştıracak projesi olduğunu dile getirerek, “Mesela Uludağ dil konusunda harika bir eğitim merkezi haline getirilebilir. Kış turizmi zaten toplamda 3 ay sürüyor, o aylar dışında Uludağ’da hayat yok. Geriye kalan zamanda burasını dil merkezi haline getir sonra hem turizme hem şehre kazandırdıklarına bakalım. Dünyanın her yerinden insanlar gelir buraya ve Uludağ 12 ay boyunca çalışır. Bu projeyi ben öneriyorum ve bu proje Uludağ’ı kurtaracak bir projedir. Bursa’nın bu projeye hem ihtiyacı hem de hakkı var” açıklamalarında bulundu.

HAMAM KÜLTÜRÜ CANLANDIRILMALI

Bursa’da turistlerin kalıcı hale getirilebilmesi için kültürel aktivitelere öncelik verilmesi gerekliliğini de savunan Bozbey, şunları söyledi: “Bursa’nın hamam kültürü var. Birkaç tane otelde var sadece o da kültürel anlamda sunulmuyor zaten. Turistlere hamamla ilgili ‘gelin hamamı’ tarzında bir sunum yapılsa mesela gelen turistler kalıcı hale getirilir. Bir diğer sıkıntıda gelen turist kafilesini götürebileceğimiz yemek yedirebileceğimiz bir yer yok. Bununla ilgilide bir çalışma yapılması gerekiyor.”

ERKEN SEÇİM OLABİLİR

Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili daha zaman olduğunu hatırlatan Başkan Bozbey, erken seçim olabileceğini de kaydederek, “Daha önümüzde 1 yıl süre var. Şu anda hükümetin yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışması var. Bu çalışmayı hep beraber görmemiz lazım, ilçelerle ilgili planlananlar nelerdir. İlçelerin bütünşehirle ilgili görev paylaşımları nasıl olacak. yeniden yapılandırılmasıyla ilgili sanıyorum büyük çaplı bir revize düşünülüyor bunun Mart ayına kadar çıkması lazım. Sonrasında mevcut duruma göre değerlendirme yapacağız” diye konuştu.

50+1 İLE ZOR

“Ben genel seçimin bu yıl yapılacağını düşünüyorum. Yerel yönetimler zamanında genel seçimler erken olacak diye düşünüyorum. Bu Haziran- Ekim ya da Kasım olabilir. Seçim bu yıl olacaksa parlamenter sisteme dönerek olur. Parlamenter sisteme dönmeyi iktidar partisi ister. Çünkü 50+1 almak çok zordur. Ancak 35 ile iktidar almak kolaydır. Önünüzde iki seçenek var kolayı mı seçersiniz, zoru mu seçersiniz. Çok önemli bir riskten bahsediliyor. Önemli olan bu ülkede iktidar olmak. Yüzde 35 ile tek başınıza iktidar olabilirsiniz. İktidarı devam ettirme düşüncesi var ise parlamenter sistemle devam ettirmek daha kolay” diyen Bozbey, sözlerini şöyle noktaladı: “Diyelim ki yerel seçimlerde mevcut iktidar, İstanbul ve Ankara’yı kaybetti. Sonrası yapılacak olan genel seçimlere dezavantajla girer. Esas çöküş o zaman görülür. Çünkü bizim halkımızın önemli özelliklerinden bir tanesi de iktidarda olan bir parti belediye seçimlerinde daha yüksek oy almış. Toplum genel iktidarda olan partinin adayına biraz daha fazla meyil gösteriyor, ben bunun da kullanılacağını düşünüyorum. Onun için genel seçimleri önce düşünecekler diye düşünüyorum.”