Deli bal Düzce'de bir ayının fazla tüketmesi sonrasında komaya girmesi ile yeniden gündemde. Deli bal 2009 yılında çekilen ve o dönem gündem yaratan Sherlock Holmes filmimne de konu olmuştu. Filmde idam edilmekten kurtulmak isteyen Lord Blackwood deli bal yiyerek idamdan kurtuluyor. Herkesi kandırmayı başaran Lord Blackwood gardiyanların elinden kurtulur ama müfettiş Sherlock Holmes'un elinden kurtulamaz.

DELİ BAL İLE KENDİNDEN GEÇEN BALKIZ UCUZ KURTULMUŞ

Bal kovanlarına dadanan ve kendinden geçen Balkız adı verilen ayı sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor. Vatandaşlar tarafından ormanda kendinden geçmiş vaziyette bulunan ve Balkız adı verilen ayı deli baldan ucuz kurtuldu. Deli Bal yiyen Balkız'ın sonu mutlu sonla bitse de tarihte pek çok hikaye mutlu sonla bitmiyor.

deli-bal.jpg

BİNLERCE ROMA ASKERİ DELİ BAL KURBANI OLDU

Kestaneler çiçek açmadan önce üretilen deli bal olarak bilinen bal aslında orman gülü denen yabani bir çiçek çeşidinden elde ediliyor. Orman gülü normalde Temmuz ayının sonunda Ağustos ayının başında açan orman gülü denen çiçekten üretiliyor. Orman gülü yaklaşık 20 gün açıyor ve sonrasında yok oluyor. Bal üreticileri deli bal olarak bilinen ve acı bal da denen balı elde etmek için toplam yirmi gün açan orman gülünü kullanıyorlar. Orman gülünden sonra ise kestaneler çiçek açıuyor ve arılar kestane balı üretmeye başlıyor. İşte deli bal üreticileri orman gülü çiçekleri solar solmaz daha kestane ağaçları çiçek açmadan bu balı üretiyor ve kestane balı ile karıştırılmadan arı kovanlarından alınıyor.

Roma üzerine çalışmaları ile tanınan Texas A&M Üniversitesi Antropoloji Profesörü Vaughn Bryant'ın yapmış olduğu bir araştırmada Perslere karşı zafer kazanan Roma askerlerinin savaş kutlaması sırasında deli bal tükettikleri yer alıyor. Roma askerleri tükettikleri deli bal nedeni ile ertesi gün zehirleniyorlar. Deli bal yiyen Roma askerleri kutlama sonrası mide bulantısı, baygınlık ve ishal şikayetleri ile kendisinden geçiyor.

Fakat tüm Roma askerleri ilk birlik kadar şanslı olmuyor. Texas A&M Üniversitesi Antropoloji Profesörü Vaughn Bryant'ın Pers askerlerinin Roma askerlerine deli bal tuzağı kurduğunu açıklıyor. Profesör Vaughn Bryant'a göre Persler Roma askerlerinin bulabileceği şekilde geçecekleri yollara deli bal dolu küpler yerleştiriyor. Deli bal dolu kovanları ya da küpleri bulan Roma askerleri de bal ile kendilerine bir güzel ziyafet çekiyorlar. Bu bal ziyafeti 1000 Roma askerinin kolunu dahi kaldırmadan ölmesine neden oluyor.

deli-bal-balkiz.jpg

DELİ BAL AMERİKAN İÇ SAVAŞINDA DA KULLANILMIŞ

Amerikan tarihinde de iç savaş döneminde Amerikalı birlik askerlerinin halüsinojenik etkilere sahip olan bal tükettiği yazılıyor. Deli bal yüzünden tıpkı Düzce'deki Balkız gibi hastanelik olan birlik askerlerinin kendilerini toparlaması uzun sürdü ve birlik askerleri o günkü karşılaşmada galip gelemedi.

sherlock-holmes.jpg

DELİ BAL SHERLOCK HOLMES DİZİSİNE BİLE KONU OLDU

İzleyenler hemen hatırlayacaktır 2009 yılında çekilen Sherlock Holmes filminde çevval dedektif Sherlock Holmes ve yardımcısı Doktor Watson, kimsenin çözemediği idam dolandırıclığını çözmüştü. Sherlock Holmes filminde idama mahkum edilen Lord Blackwood idam edilmekten deli bal ile kurtuluyor. Deli baldan bir miktar tüketen Lord Blackwood'un kalp atışı ve nabzı düşünce öldü sanılmıştı. Olayın gizemini çözen Sherlock Holmes ve yardımcısı Doktor Watson, Lord Blackwood'ın idam edilmeden önce deli bal yiyerek nabzının düştüğünü bu yüzden de öldü sanıldığını açıklamıştı.

(Özel) Bu mahallede yüz yıllardır davul çalınmıyor...Davul çalan kendini başka ilçede buluyor (Özel) Bu mahallede yüz yıllardır davul çalınmıyor...Davul çalan kendini başka ilçede buluyor

Olayın gizemini çözen Sherlock Holmes ,Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yetişen deli bal olarak bilinen balın insanların nabzını düşürerek uyuttuğunu açıklamıştı.