Argon`a bu konferansta gazeteci yazar Fatih Bayhan eşlik etti.

Konferansa Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova’nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu, Türk KFOR ve Türk polisi temsilcileri, Priştine Belediye Meclisi üyesi Cüneyd Ustaibo, dernek temsilcileri, öğretmen ve aydınların yanı sıra kurum ile kuruluş temsilcileri katıldı.

“Gerçek” Derneği Başkanı Gülşen Bölükbaşı, bu konferansın hem Kosova’daki Türk toplumuna hem de bu topraklarda yaşayan tüm topluluklara birlik ve beraberliğe önemli bir mesaj olacağını ifade ederek, “Sizleri burada ağırlamak büyük bir onurdur. Uzun yıllardan sonra Mehmet Akif’i burada anımsıyor olmak, onu hatırlamak ve konuşmak bizim için bir onur olacaktır” ifadesini kullandı.

Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar da bu güzel ve anlamlı buluşmada hazır bulunmaktan memnuniyetini dile getirerek, bu buluşmanın Mehmet Akif’in ruhunda olan bir şey olduğunu, bir araya gelmek, değerleri konuşmak, ortak değerler üzerinde geleceğin yolunu çizmek için bir araya gelindiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da, "Mehmet Akif’in bize emanet ettiği torunu Selma Argon ve Mehmet Akif’le ilgili araştırma yapan gazeteci yazar Fatih Bayhan, Türkiye ile Kosova arasında yeni bağları, ama daha düşünsel, entelektüel aktivite ve Mehmet Akif temalı yeni bağları kurmak niyetindeler" dedi. Büyükelçi Ozan, bu anlamlı konferansta hep beraber olmanın önemine işaret etti.
Kosova’nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu da böyle anlamlı bir geceye katılmaktan gurur duyduğunu söyleyerek, Mehmet Akif Ersoy’un torunuyla burada bir arada olmanın kendisi için büyük bir sürpriz olduğunu belirtti.
Priştine Belediye Meclisi üyesi Cüneyd Ustaibo, ömrü boyunca gerçekleri söylemeyi meslek edinen şairin “Sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecek” dediği mısralarında ilk defa yanıldığını belirterek, “Kendine hizmet edenlere karşı vefa borcunu asla unutmayan Türk milleti onu bilmekte, her geçen zaman onu daha iyi anlamakta ve manevi huzurunda saygıyla eğilmektedir” dedi.

Annesinden işittiklerine dayanarak, dedesini anlatan Selma Argon, Mehmer Akif Ersoy’un, hassasiyetleri, duygusallıığı, vatanseverliği, milli mücadele yıllarındaki yaşamını, Mısır’da yaşadığı dönemdeki faaliyetleri, İstiklal Marşı`nın yazılışını, milletvekilliği yaptığı dönemi, mesleğinden çok şairliğiyle tanındığını Akif’in yazdığı şiirlerinden örnekler sunarak, akıntılı bir konuşmayla anlattı.

Selma Argon, dedesi Mehmet Akif`in çok onurlu ve gururlu bir kişi olması nedeniyle de İstiklal Marşı için konan 500 lira para ödülünü almadığını ve İstiklal Marşı için açılan yarışmaya, “para ödülünü almama” koşuluyla katılmayı kabul ettiğini söyledi.
Konferansın ardından Priştine “Elena Gjika”” İlköğretim Okulu ve “Sami Frasheri” Lisesi Türk öğrencileri, “Mehmet Akif" konulu şiir ve resitalin yer aldığı programı sundu.