Özkan YILDIRIM

Öncelikle  muhtarım bizleri, ekibimizi mahallenize konuk edip ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım, sonrasında bizlere Fadıllı’da yapmak istediğiniz, gerçekleştirmek istediğiniz çalışmalar hizmetler ve de diğer konularla ilgili bilgi verirseniz sevinirim?

ÇORUM-KARGI’DAN TOPHANE’YE

Öncelikle bana, bizlere, mahallemize böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuzdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Ben Cemal Kargılı 1961 Bursa doğumluyum, Tophane çocuğuyum. Rahmetli dedem, dedemin babası Arabacı Mustafa Çorum Kargı'dan gelmiş buraya askerliğini yapmaya geliyor, ve sonra burada kalıyor. Dedemde arkasından Çorum Kargı'dan kalkıyor geliyor buraya babasını aramaya. O zamanlar at arabasıyla nakliyecilik yapıyorlarmış, o dönemde bu bölgelerde eşkıyalar bile varmış. Eşkıya ile birçok kereler mücadele etmiş kendileri. Böylelikle buraya bu bölgeye yerleşmiş olmuşlar. Sonra rahmetli Dedem Ziraat mezunuymuş  17 yaşında Fadıllı köyünün Muhtarı  olmuş Osman Efendi derlerdi kendisine o zamanlar “Göbekoğlu” soyadını yaşıyorlarmış, sonradan rahmetli Dedem değiştirmiş Kargılı ya geçmesini sağlamış soyadımızın. Sonra askerlik zamanı eskiden Orduevinin olduğu yer Tophane'de Askerlik Şubesiymiş muhtarlar götürürmüş o zamanlar askerleri, şubeye. Albay orada bağırmış Fadıllı köyü muhtarı diye Dedem çıkmış Sen muhtar mısın? asker misin? demiş Albay dedeme. Hem askerim hem de  muhtarım demiş Albaya dedem. Onu seviyor  Bursa'da bırakıyor. Tophane orduevinde askerlik yapmış dedem .Kendi yanına almış işte o zamanlarda 1953 senesinde Tophane'den ev almış oraya evi yapmışlar. Orada iki tane karşılıklı iki evimiz var.

RAHMETLİ DEDEM ÇOK AYDIN BİR KİŞİYDİ

Dedem Ayrıca Ulubat Gölü'nün memurluğunu yapıyor, maliyesine bakıyormuş bu göl ondan sorumluymuş. Dedem çok aydın bir insandı, dedemi çok seviyordum mükemmel bir insandı rahmetli Osman Efendi “ “Göbekoğlu”. Ben dedemle çok yaşadığım için sürekli beraberdik. 1985 yılında kaybettik dedemi. Allah gani gani rahmet eylesin. Bizim iş yerimiz Reyhan Caddesi'nde idi Aygaz bayisi olarak 1975 yılından 2010 yılına kadar bu sektörde çalıştım ,doğalgaz gelince mecburen tabi bırakmak zorunda kaldık.

Sonrasında Köye geldim başka bir iş yapıyordum Bursa'da. Babam köydeydi, ben askerden geldikten sonra babam köye geldi herkes köyden şehre göç ediyor dedim Sen köye gidiyorsun babama. Yok ben duramayacağım dedi  köye yerleşti. Kamyonculuğu bıraktıktan sonra dükkana kapanmış oldu babam Orhan Kargılı. 81 yaşında Allah uzun ömürler versin her ikisine de ,annemde  79 yaşında.

RAHMETLİ DEDEM, AMCAM VE DAYIMDAN SONRA BEN

Sonrasında buraya geldik iki tane muhtar adayı  vardı. Biri  mevcut muhtardı, onun da karşısına bir aday daha çıkmıştı. Mevcut  muhtarın kazanma şansı  pekyoktu ,millet bana bak gel sen hizmet et uzun yıllar Bursa'da çalışmalar yürüttün çevrende çok geniş gel köyüne  hizmet et dediler. Gerçekten bu gönül işi Sonuçta insanlarımızın da teşviği ile aday oldum. Halkımızın da desteği ile rahat bir seçim neticesinde muhtar seçildim. Babam  muhtar almamı istemiyordu ,rahmetli Dedem burada muhtarlık yapmış ,amcam rahmetli  Nuri Kargılı bu binayı yaptıran da kendisiydi o da muhtardı  köyümüzde. Ayrıca dayım köyümüze Muhtar olarak rahmetli İbrahim Güleç  elektriği getiren de kendisiydi, onlar zamanında Doğru Yol Partisi nin kurmaylarıydı sülalenin dördüncü muhtarı olarak ben şu an muhtarım Fadıllı’da.

TOPRAĞIMIZDAN BEREKET FIŞKIRIYOR

Köyümüzde ne ekerseniz biter şunu söyleyeyim; Fadıllı’ da yok yoktur bir muz ekilmedi o da olur mu olmaz mı bilmem eksen  belki o da olur. Çoğu arkadaşımızın bahçesinde portakal ,limon ,mandalina, her şey  var ne ekerseniz çıkıyor. Çok verimli topraklar ama işte son olarak geçtiğimiz ay zeytin ağaçlarımızı  don vurdu zeytin üreticisi arkadaşlar sıkıntı yaşıyorlar gerçekten de. Geçmiş tarihte bir arkadaşım Orhaneli’den bir misafir getirdi İsviçre'den adamı karşıladık geldi misafir dolaştı dünyayı  gezdim tek bir ülke kalmadı turizmciyim zaten  ben böyle bir yer görmedim. Her şeyin bir yerde yetiştiği bir yer yok. İnciri, zeytini, armutu, şeftalisi, mandalinası, portakalı, limonu hepsinin yetiştiği bir yer görmedim şu yaşıma geldim diye ekledi. Bende bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim.

DÖNEMİN EN ŞANSSIZ MUHTARLARIYIZ

Dönemin en şanssız muhtarlayız  diyebilirim, bunu her yerde söylüyorum. Neden? Bütün felaketlerin geldiği pandemisi, depremi, oydu, buydu hizmetlerde aksaklıklar oldu .Belediyeler birçok şeyi erteledi, aksaklıklar oldu ,kapalı kalındı uzun süre. Şunu da söyleyeyim Allah razı olsun Nilüfer Belediyesi'nden biz istediğimizi yaptırmaya çalıştık Turgay Erdem başkanımız mükemmel bir insan o benim zaten gençlik arkadaşım o da tophane taraflarında  oturuyordu. Tabii sadece başkanla da olmuyor, Büyükşehir’den de biz bu arada bazı şeyler bekliyoruz.

BİR ÇOK HİZMET GETİRDİK AMA

     Bu süreçte arazi yollarını yaptırdık. Köy içi projesi çıktı. Ben durdurdum onu imar planı yoktu köyün baştan yerleşik planla vereceklerini söylediler gazı. Ben başkana  sen şu yerleşik planı çıkart ben halledeceğim dedim. Fakat 2020'den sonra planı olmayan yere ben gaz veremem demiş gazın çoğunluğu elinde bulunduran Azeri şirketi. Ben  bu konuyla ilgili Alinur Aktaş’a gittim ,başkanım dedim mahallemiz gaz istiyor. O da orada  kurmaylarına seslendi ne gerekiyorsa yapın  demesine  rağmen maalesef bugünlere gelindi. Başkana yeni çıkan kanunu da göz önünde bulundurarak  siz belediye olarak, bende muhtar olarak müracaatlarımızı yapalım dedik ve yaptık.

GAZ 2022 PROGRAMINDA

Geçen hafta yine Mustafakemalpaşa  Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın yanına gittik  bu  konuyla ilgili kendisinden de yardımcı olmasını istedik, sağ olsun o da çok ilgilendi. Bu doğalgaz için gerçekten çok girişimde bulunduk. 4 kilometre ileride olan Akçalar'da gaz var ama biz yok .Bu konuyla ilgili yoğun bir mesai harcadım, harcıyorum. İnşallah bunu da en kısa zamanda  halletmek için elimden gelen azami çaba  gösteriyorum.2021 yılında bu gazla ilgili bir plan proje olmadığını 2022'de bu hizmet başladığında doğusuyla batısıyla başlanacağını ve bu kapsamda bizim de buralara yapılacağı ile ilgili söz aldım ve artık bunun  mutlaka yerine getirilmesin  bekliyoruz zaten herkes katı yakıt sistemi olarak tesisatını kurdu, herkes gazın gelmesini dört gözle bekliyor.

SULAMA SİSTEMİNİN YENİLENMESİ LAZIM

Şu anda bizim bahçe sulama olarak basılıyor.1974 yılında yapılmış beton kalmamış topraktan su geliyor yüzde yetmişi de  yolda zayi oluyor. Hem de gölden sürekli su geliyor kapalı sistem bu bütçe ayrılmış Bursa'ya değeri olarak bununla ilgili bir dilekçe verdik, ama toplulaştırma olan yere diye eklenmiş burada toplulaştırma yapabilme imkanıyok.

BURALARDA  TOPLULAŞTIRMANIN İMKANI YOK

Baktığın zaman Nilüfer'in en meyveci köy biziz, bizden başka meyveci köy yok ama işte dediğim gibi mutlaka bu sulama sistemlerinin de daha modernize edilmesi lazım bu vahşi sulama sistemiyle bu yürümüyor. Sonuçta gelen suyunda  yüzde yetmişi yolda fire veriyor. Bu konularla da ilgili mutlaka bir girişim yapılması lazım bir yenilenme yapılması lazım bir düzenleme yapılması lazım. Yeni projelerden bahsetmiştim.Göl boyuna 3 tane iskele düşündük dubalı iskele. Hatta ben Turgay başkandan 3 tane istedim ama bir tane yapsak yeter demişti kendisi bir iskele sonuçta bir trilyon  dediğinde  vallahi madem o kadar pahalı başkanım iskele kalsın  Gölyazı'ya biz buradan köprü yapalım daha iyi olur dedim  şaka olarak o kadar para harcanacaksa yapmanın anlamı yok diye konuşmuştuk)

EŞİM KÖYÜMÜZDE  DERNEK BAŞKAN BABAM HALA KÖYÜMÜZÜN  CAMİ YAŞATMA DERNEĞİ İÇİN ÇABALIYOR

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

Muhtarım son olarak  başta Fadıllı köyünde yaşayan vatandaşlarımız, Nilüfer'de yaşayan insanlarımız, Bursa'da yaşayanlar ,Türkiye'de genelindeki  vatandaşlarımıza, halkımıza neler söylersiniz?  Ne tür mesajlar vermek istersiniz?

Allah bizi mahcup  etmesin köyümüze  hizmet vermek için geldik. Benim  işim de çok rahmetli amcamın arazileri, kendi arazilerimiz vesaire onlarla uğraşmaya çalışıyoruz. Köy işlerini de halletmeye çalışıyoruz. Eşim Nurşen Kargılı Fadıllı Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı. Aynı zamanda Üniversiteye de ara verdi en kısa zamanda devam ederek mezun olacak inşallah. Babam halen daha 81 yaşına rağmen  Cami yaşatma derneği için çabalıyor. Bu sonuçta muhtarlık gönül işi, geçen hafta pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma. Bütün hafta  Bursa'daydım. Bir gün Kaymakamlık, bir gün Büyükşehir, bir gün Nilüfer Belediyesi, resmi kurumlar her gün koşturuyorum. Yazın daha çok gelen giden oluyor gelen ekiplerle ilgilenmem gerekiyor. Gerçekten bu tamamen gönül i,şi gönül işi olmasa yapılacak bir şey değil. İşte bizim amacımız bizim derdimiz burada güzel izler bırakabilmek rahmetli dedemin, rahmetli amcamın ,rahmetli dayımın kattıkları ortada hiçbir zaman onlar unutulmuyorlar yapmış olduğu hizmetler getirmiş oldukları işte yaptıkları binalar getirmiş oldukları elektrik vesaire vesaire. Ben de burada işte kalıcı bir eser bırakmaya bizimde arkamızdan güzel bir şekilde yazılsın, konuşulsun istiyorum.  Şu şu dönemde, şu şu yıllar arasında  böyle böyle bir muhtarımız vardı desinler diye uğraşıyorum. Bütün çabam bu köyümüze hizmet. Buradan son olarak başta Fadıllı köyünde yaşayan insanlarımız olmak üzere ,Nilüfer'deyaşayan ,Bursa'da yaşayan yurt genelindeki  84 milyon insanımıza sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum.