Osman GÜRÇAY

Bursa’da dağ deyince ilk akla gelen Uludağ’dır. Kış aylarında Türkiye’nin ilk ve en kıymetli kayak merkezi, yazın da sağlık soluduğunuz ve sıcak günlerin kurtarıcısı olarak sarıldığımız can simidi gibidir.

Aslında Uludağ’ın güney yamaçları da güzeldir. Keles Kocayayla’nın tadına doyum olmaz. Orhaneli piknik alanı ve Sadağı Kanyonu bir başkadır. Harmancık eko turizm evleri ile farkındalık yaratmak peşindedir.

Uludağ’ı bile 12 ay yaşatamayan bir eksik tarafımız varken, dağ bölgesi ilçelerimiz ekonomik nedenlerle sürekli göç vererek yaşadıkları cenneti terk etmesine can mı dayanır.

İşte bu kapana kısılmamak için direnenler dağın ekonomik gücüne güç katacak hamleleri yapıyorlar ama acımasız çark tersine dönüşü gerçekleştiremiyorlar.

Oysa dağ kendisine yapılanları asla unutmaz. Üzeni bitirir seveni abat eder. Dağ havası serttir, insanı merttir.

İşte bu gerçeğin günlük yaşama ve okullara yansıması da olumsuz oluyor. Bursa Nilüfer Esentepe Kadın Dayanışma ve Kültür Derneği bu gerçeği görürken, mağdurun çok olduğu dünyada önce kendi yamacımızdan başlayalım. Çetin kış şartlarında çocuklarımız üşümesin diyerek yola çıkmışlar ve onlar ile dağlarda buluşma kararı almışlar. Önceden ayak numaraları ve cinsiyetleri tespit edilen yavrulara birer hatıra vermek için yola çıkmışlar.

Bu yolculukta onlara destek veren Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke araç göndermiş, Genç Kaymakamı Mehmet Faruk Saygın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Narin, Uludağ Üniversitesi Keles M.Y.O. Md Yardımcısı Hasan Karahan, M.Y.O Sekreteri Rabia Aydın, Keles İlçe Jandarma Komutanı Ömer Kara, Keles Müftüsü Hasan Tanrıkulu ve M.Y.O öğrencileri  konuklara zaman ayırarak hem verilen desteğin aksaksız yerine getirilmesine katkı koymuşlar, hem de Bursalı misafirlere unutulmaz bir gün yaşatmak için ellerinden geleni yapmışlar.

Tabi bu buluşmanın gerçekleşmesinde emeği büyük olan Keles’in olmazsa olmazı Özcan Ekmekçi’nin hakkını teslim etmek gerekir.

Bu buluşmada çocuklar sevinmişler ama en çok Nilüfer Esentepe Kadın Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri mutlu olmuşlar.

Bahar da var... Hazan da

Kurulan duygu ve sevgi zinciri kışın ortasında Keles’e bahar getirmiş ama hüzünlü sahneler de yaşanmamış değil.

Örneğin bir köyde toplam öğrenci sayısı 12 ve tek öğretmen var. Yaş gruplarına göre dört sınıf tek derslikte eğitim görüyor. İki yıl sonra öğrenci sayısı 9 un altına indiğinde okul kapanacak ve taşımalı sisteme dönülerek başka köylerdeki okullara gideceklermiş.

İlk,  orta ve lisede okuyan 3 çocuk annesi bir kadın bir ailenin nasıl parçalanacağını anlatırken konukların gözleri dolmuş. İlkokul öğrencisi köyde okuyor, Orta Öğretimdeki çocuğu taşımalı eğitim ile başka köye gidiyor, Lisedeki çocuğu ise Keles’te yatılı okuyormuş.

Kadın biz şehre insek şehir bizi yutar diye isyan ediyor. Bizde mi köyü terk edelim diye isyan ediyormuş. Köyde bebekler, minkler ve çocuklar dahil yaş ortalaması 63 dersek olayın vahametini anlatmış oluruz.

Sadece bu gerçek bile batının gözbebeği Bursa’nın zaman içerisinde nasıl bir sosyal enkaza dönüştürüldüğünün resmidir.

Hayırseverler! Mutluluğu uzaklarda aramayın, dağa çıkıveren ama Uludağ’a değil, Uludağ’ın güneyine verdiğiniz her desteğin aynı zamanda Bursa’ya hizmet olduğunu bilin.

Ama sakın yanlış anlamayın! O insanların size uzattığı el boş değil, dostluk ve bereket doludur. Onların hepsinin yüreği birer ağadır sakın incitmeyin.

Sadece paylaşın!

Görün bakın nasıl mutlu olacaksınız.

Hem bilin ki gelecek ve yaşam dağlardadır. Oraya yapacağınız her yatırım katıyla ve sağlıklı yaşam olarak size geri dönecektir.