Orhan ÇELİK

“Türkiye’yi seviyoruz Türkiye’ye güveniyoruz” diyen Tayland merkezli CP Türkiye pazarına İnegöl Yem fabrikasını satın alarak 1987 yılında girdi. Pazarın dinamizmi, Taylandlı yatırımcıların Türkiye’ye duyduğu sevgi ve güven, aynı zamanda işini doğru yapması, CP ürünlerine duyulan ilgi sonucunda büyüdü de büyüdü… Yem üretimiyle girdiği Türkiye pazarında tam entegre piliç üreticisi haline geldi. Yaklaşık 1,5 milyar liralık bir ciroya ulaştı. 2 bin 500 kişiyi istihdam eder hale geldi. Üstelik bir sürü krizlere rağmen.

YATIRIMLARA DEVAM...

Önümüzdeki üç yılda 30 milyon dolarlık yatırım öngörüyor. 2017 de 1.4 milyon ton yem, 660 milyon adet yumurta, 12 bin ton katma değerli işlenmiş piliç üretimi hedeflemiş. Ayrıca yeniliklere odaklanmış, çiftlikten çatala zincirini oluşturmuş. Tabi bu büyüme yeni lokasyonları da gündeme getirdi. Bu bağlamda Bolu’ya yatırım yapıldı. Ancak gelişen koşullar sonucunda Bolu tesislerinde faaliyetin durdurulması kararlaştırıldı.  Ama bunun yerine İnegöl ve Osmaneli tesislerini çok daha güçlendirdi.

Verimlilik açısından ölçek üretim olmazsa olmazdır. Firmada bunu yapmış, ekonominin kuralını uygulamış. Bolu’yu kapatınca da‘CP Türkiye’yi terk ediyor’ Söylemleri ortaya atılıyor.

Ben de İnegöl Tesislerinin açılışında bulunmuştum. Dolayısıyla merak ettim; yetkililerine ulaştım. Onlarda Türkiye'den çıkmak gibi bir durumun olmadığını belirterek beni İnegöl’de tedarikçilerle yaptıklar bilgi paylaşım toplantısına davet ettiler.

Gazetecilikte fikri takip esastır.

Bende icabet ettim.

Bursa, Adapazarı, Eskişehir, Bilecik gibi illerden çok sayıda tedarikçi oradaydı.

Sanırım söylemlere en güzel cevap İnegöl’de verilmiş oldu.

Öyle ki daha önce Türkiye’den Tayland’a dönüş yapan ancak söylentilerden rahatsız olan CP Gıda İş Kolu Kıdemli Başkan Yardımcısı Paradon Jınkunthong soluğu tekrar Türkiye’de almış.

Bence bu davranış işini, ekibini sahiplenme Türkiye’yi sahiplenmenin önemli bir göstergesi olsa gerek. Aidiyet duygusu böyle bir şeydir.

Bakın Paradon neler söylüyor:

“Beni bilenler Türkiye’ye neden döndüğümü merak ediyordur. Türkiye’den Tayland’a döndüğümde Türkiye’yle ilgili duyduğumuz bazı şeyler bizi rahatsız etti. Bizde CP Türkiye ailesinin bir ferdi olarak Başkan Mr. Sompop’la beraber Güçlü ve kararlı duruş için buradayız. Bir dahaki toplantıda kendiside gelecek. Biz Türkiye’yi seviyoruz Türkiye’ye güveniyoruz Biz ne krizler gördük. Ama Türkiye’den çıkmayı hiç düşünmedik, düşünmüyoruz. Türkiye’ye güveniyoruz”

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNÜN ÖNEMİ

“Sektörde alternatiften alternatif çıkarılıyor” diyerek güçlü bir rekabet olduğundan söz eden CP Gıda grubu Başkan Yardımcısı Nezih Gencer de “biz fiyat rekabetinden kaçınıyoruz. Biz hizmette, kalitede katma değerli üretimde öne çıkmak istiyoruz. Biz farklılığımızla rekabet üstünlüğü elde etmek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde de katma değeri yüksek ürünlerde Türkiye lideri olmayı hedefliyoruz. Piliç etini ileri düzeyde işleyerek katma değerli hale getiriyoruz. Yapacağımız yeniliklerle tüketicilerimizin taleplerine yanıt vermek istiyoruz.” İfadesini kullandı.

CP kırmızı et giriyor.

Bu arada Gencer, önümüzdeki dönemde kırmızı et işlemesine de girmeyi düşündüklerini kaydetti.

Omega yumurta geliyor.

Gerek pilici gerek yumurtayı katma değerli hale getirmek için AR-GE departmanının yoğun çalıştığını belirten Gencer, yakın zamanda Omega yumurtayı tüketicinin beğenisine sunacaklarının altını çizdi.

CP Başkan yardımcısı Recai Önder de Dünyadaki ve Türkiye’deki tavukçuluk sektörünü anlattı, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden söz etti.

Bir başka Başkan yardımcısı Mehmet Ali Tekinde önümüzdeki üç yılın yatırım ve ciro projeksiyonunu yaptıklarını bununda CP’nin Türkiye’de büyümede kararlı olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Kısaca CP Türkiye ekibi tam kadro oradaydı. Üreticilerde salonu doldurmuştu.

Rekabeti bel altından çalışarak değil, kaliteli üretim, kaliteli hizmette yapalım. Herkes kazansın.