Bursa Çölyakla Yaşam Derneği ile imzalanan protokol kapsamında Osmangazi Belediyesi, her ay 350 kilogram glutensiz un verecek. Bursa Çölyakla Yaşam Derneği de, Osmangazi Belediyesi’nin verdiği un ile Merinos Parkı içerisinde bulunan ve işletmesi derneğe ait olan Glutensiz Yerim Cafe Restoran’ın fırınında çölyak hastaları için ekmek üretecek. Piyasada diğer unlara oranla kilogramı 7-8 kat daha pahalıya satılan glutensiz un yardımı sayesinde üretilen ekmeklerin maliyeti düşecek ve çölyak hastaları ekonomik anlamda da büyük bir rahatlama yaşayacak. 

TİCARİ OLMADIĞI İÇİN
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yapılacak un yardımı için Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Altay ile protokol imzaladı. Protokol hakkında bilgiler veren Başkan Dündar, “Bursa Çölyakla Yaşam Derneği ile çölyak hastalarımız için önem taşıyan bir protokol imzaladık. Çölyak hastalarımızın sağlıklarına zarar vermeyecek özel üretim ürünleri tüketmesi gerekiyor. Bu ürünler ticari olmadığı için ne yazık ki fazla sayıda üretilmiyor. Bursa Çölyakla Yaşam Derneği, hastaların hayatlarını kolaylaştırmak adına önemli çalışmalar yürütüyor. Glutensiz gıdaların üretilmesini sağlıyor. Bizler de Osmangazi Belediyesi olarak bu derneğimize her ay 350 kilogram glutensiz un vereceğiz. Dernek aracılığı ile çölyak hastalarına destek oluyoruz. Allah tüm hastalarımıza şifa versin” dedi.  

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

ÖMÜR BOYU DİKKAT 
Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Altay da çölyak hastalığı hakkında bilgiler vererek, “Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Bu alerjik tepkimeden dolayı hastalarımız ömür boyu diyet yapmaya maruz kalıyor. Bursa’da çölyak hastası tanısı konulmuş 2 bin 500’ün üzerinde kişi bulunuyor. Derneğimize üye 700 hastamız var. Üye olmamasına rağmen bizimle irtibatta olan ailelerimiz de bulunuyor. Bu kapsamda geniş bir kitleye hitap ediyoruz. Bizim tek derdimiz normal ürünlere oranla piyasada çok daha pahalı olan glutensiz ürünlerin maliyetlerini düşürerek hastalarımıza sunabilmek” diye konuştu. 

MALİYETLER DÜŞECEK
Glutenli ürünler konusunda en büyük problemi unlu mamullerde yaşadıklarını ifade eden Altay, “Çölyak hastaları pirinç unu, patates unu ve mısır unundan yapılmış gıdaları tüketiyor. Normalde doğası gereği et, süt, sebze, meyve, yumurta ve baklagillerde gluten bulunmuyor. Ancak imalat aşamasında mamul hale getirilirken gluten bulaşmasından dolayı hastalarımız sıkıntı yaşıyor. Evimizde bu sıkıntıyı bir şekilde çözüyoruz. Ancak dışarıda sosyal yaşamımızda zorluklar yaşıyoruz. Ekonomik anlamda da hastalıksız insanlara göre 1/7 oranında daha pahalı bir yaşam sürüyoruz. Glutensiz bir makarnanın marketlerde satış fiyatı 16 lira. Bir paket çubuk kraker 13 lira. Ekmeği çok tüketen bir toplumuz. Bu yüzden ekmek bizim için büyük önem taşıyor. İsraf olmaması adına ekmeği ve diğer ürünlerimizi hastalarımızdan gelen günlük talep doğrultusunda üretiyoruz. Hastalarımızın taze sıcak ekmek alabilmesini sağlıyoruz. Sadece ekmek değil, simit, pasta, kurabiye gibi ürünler de üretiyoruz. Osmangazi Belediyemizin yapmış olduğu un desteği sayesinde üretim maliyetlerini düşürmüş olacağız. Başkanımız Mustafa Dündar’a desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. (Osmangazi Belediyesi Basın Müdürlüğü)