Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün

Aslan, hırsızlık hastalığı (kleptomani) ile ilgili bireyin korku duymadan çalma dürtüsüne karşı koyamamasının altında yatan sebebin çocukluğunda yaşadığı travma ve ailenin ilgisizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Gülin ÖZDEMİR 

Psikolog Seda Aslan, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Aslan, pandemisürecinde yaşanılan psikolojik durumlardan, sosyal medya bağımlılığından ve hırsızlık hastalığından bahsetti. “Çocuklukta yaşanılan olumsuz anılarda yetişkinliğimizi etkilemektedir” diyen Aslan, “En yaygın psikolojik hastalıklar çocukluk döneminde başlıyor” dedi.

Pandemi sürecinin psikolojimize etkileri nelerdir?

Korona virüs ve ruh sağlığı başlığında açıklanacak çok fazla konu var. Karantina ve sosyal mesafe hiç kimse için kolay değildi. İnsanların sürekli evde durması, keyif aldığı aktivitelerden uzak kalması, depresif ruh haline bürünmesine sebep oldu. Bu da yaşamdan koparak hayattan zevk almamasına sebep oldu. İnsanlar evlerinde karantinada kaldığı o günlerde psikolojik yönden olumsuz birçok durum yaşadı.  Salgınlara bağlı olarak alınan karantina önlemleri sırasında kişide öfke patlamaları, kontrolü kaybediyormuş gibi hissetme, korku ve tükenmişlik gibi psikolojik sorunlar fazlasıyla görüldü.Pandemi döneminde görülen en sık psikolojik rahatsızlıklar; akut stres bozukluğu, depresyon, yaygın anksiyetebozukluğu ve uyum bozukluğudur. Ruhsal hastalıklara yatkınlığı olsun olmasın tüm kişilerde belirgin bunaltı hissine ve karamsarlığa sebep oldu. Ayrıca toplum içinde takıntı olarak bilinen obsesif, kompülsif bozuklukta korona virüs sebebiyle uzun vadede oluşabilecek problem haline geldi. Hayatın devam ettiğini ve güçlü olmamız gerektiğini unutmayalım. Tüm bu yaşadığımız zorlukla maalesef hayatın birer parçası. Panik halinde hareket etmektense sakin ve bilinçli bir şekilde hastalığa karşı önlemler almalıyız. Stres arttıkça bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut direncini kaybeder. Bunu unutmayın.  Stresle mücadele edebilirisiniz.  Düzenli uykuyla, sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz

ÖNEMLİ ŞEYLER KAÇIYORMUŞ HİSSİ

7 saatlik sosyal medya kesintisinde insanların ruh hali?

Sosyal Medya’nın insan ruh sağlığına pozitif yönde etkisi olsa da sosyal medyada gereğinden fazla vakit geçirerek kimi kullanıcılar sosyal medya bağımlısı haline gelmiştir. 7 saatli sosyal medyaya erişim kısıtlamasından sonra ise de en çok sosyal medya bağımlıları etkilenmiştir.  Sosyal medya bağımlıları böyle kısıtlamalarda aidiyet hislerini kaybedebilir. Kendilerini paniğe ve korkuya kapılmış hissedebilir. Önemli bir şey kaçırıyormuş hissine kapılabilirler. Bunlar popüler bilgiler, güncel olaylar, sosyal etkileşimler olabilir. Genel olarak bunlar iletişimden kopmaya yönelik endişeyi ifade etmektedir.

İLGİ VE SEVGİ GÖSTERMEYEN EBEVYNLER!..

Hırsızlık yapan bir kişinin yakalanma korkusunun olmadan o eylemi gerçekleştirmesinin altında yatan psikolojik ruh hali?

Hırsızlığın sosyolojik, toplumsal ve psikolojik birçok yönden açıklaması yapılabilir. Ancak konu hırsızlık hastalığı (kleptomani) ise durum çok daha farklıdır. Kleptomani, bireyin gereksinimi bulunmadığı halde, korku duymadan çalma dürtüsü taşımasıdır. Bu hastalığın temeline indiğimizde çocuklukta yaşanan travmalar, ilgisiz sevgisiz ebeveynlerin tutumlarını görebiliriz. Bu nedenle birey çocukluğunda göremediği ilgiyi ve sevgiyi öfke duygusuyla dışarıya yöneltebilir.