Hasan Alp ÖZBEN-Semanur KARLIDAĞ

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun birlikte yer aldığı 3 Fidan Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel istismarlara, şiddet olaylarına ve cinayetlerine tepki gösterilerek çözüm önerileri sunuldu. Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Cevriye Coşkun Kayış, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, cinsel istismar ve cinayet olaylarına yönelik yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Son zamanlarda üst üste yaşadığımız çocuk istismarı vakaları canımızı yakmaya, yüreğimizi paramparça etmeye devam ediyor. Çocuklarımızın güven içinde yaşayabileceği bir ülke hayal ederken yaşadıklarımız kan donduran cinsten. TÜİK verilerine göre, 2008-2016 yılları arasından kaybolan çocuk sayısı 104 bin 531. 2018’in ilk 5 ayında cinsel istismara uğramış kayıtlara geçen çocuk sayısı 520. Koruyamadığımız, gülüşleri çalınan 100 binlerce çocuk var.”

ZAMAN AŞIMINA UĞRAMASIN!

Çocuğa yönelik cinsel istismar ve şiddet olaylarının hadım ya da idam gibi cezalarla çözülemeyeceğini söyleyen Kayış, “Çocuk istismarı siyasi toplumsal hukuki pek çok yönü bulunan ve bu nedenle hukuk, eğitim, pedagoji, psikoloji gibi farklı disiplinlerle çalışılarak ancak baş edilebilecek bir alandır. Çocukların istismardan korunması için koruyucu ve önleyici çözümler üretmek gerekiyor. Merkeze alınan hak temelli bütüncül bir çocuk programı politikası hayata geçirilmelidir. Cinsel istismarlarda zaman aşımı sorununa çözüm bulunmalı, çocuğunun beyanının hukuki değerleri güçlendirilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

CAYDIRICI CEZALAR

Cezaların yeniden ele alınması gerektiğini ve bunu yaparken de uluslararası iyi örnek oluşturan ülkelerin deneyimlerinden yararlanılması söyleyen Kayış, “Cinsel istismara uğrayan çocuklar için yardım ve destek mekanizmaları kurulmalıdır. Çocuk yaşta zorla evlendirilmeyi önleyecek ve tüm sorumlular hakkında caydırıcı cezalar getirecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Kadınların ve çocukların şiddete, tacize ve tecavüze maruz kaldıklarında başvuracakları merkezler yaygınlaştırmalıdır. Cinsel sağlık ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi, başta çocuklar olmak üzere herkes için erişilebilir hale gelmelidir.Çocukların İstanbul sözleşmesi, Çocuk hakları sözleşmesi ve Avrupa konseyi çocukları cinsel sömürü ve istismara karşı koruma sözleşmesi uygulanmalıdır. Çocuk Hakları Bakanlığı kurulmalıdır.” diye konuştu.

100 BİNLERCE...

Kayış, kaçırılan, şiddete ve cinsel istismara uğrayan 100 binlerce çocuk için sokaklarda olduklarının altını çizerek, “Eylül ve Leyla’nın çığlığı olmak için sokaklara çıktık, buralara geldik. Leyla için Eylül için kaybolan, kaçırılan, istismara ve şiddete maruz kalan 100 binlerce çocuklarımız için sokaklardayız. Çocuklarımıza barış, huzur dolu, eşitlikle yaşayabilecekleri, öldükleri değil şeker yiyebildikleri bir dünya bırakana kadar yılmadan mücadele edeceğiz söz veriyoruz” şeklinde konuştu.