ÖZLEM ATAÇ/ÖZEL HABER

‘Berberler yetiştirecek elemen bulamıyor’ konusu son bir haftadır ülke gündemini meşgul ederken peki Bursa’da durum nedir. A gazete olarak Bursa Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak’a sorduk ‘Bursa’daki berberler de çırak bulamıyor mu, berberlik mesleği köreliyor mu ve gençlerin teknolojiyle ilgilenmesi mesleği tanımalarına engel mi? “Bursa’da çırak sorunu yok” diyen Başkan Ocak, asıl sorunun çırak bulamamak olmadığını,  bulduğu çırağı yanında çalıştıramama sorunu olduğunu belirterek, “Genel olarak Bursa’da çırak bulamama gibi bir sorun çıkmadı karşımıza.  Yani bize yansıyan çırakla alaka bir problem yok. Mesele çırak bulamamak değil, bulduğu çırağı yanında çalıştıramama meselesi. Yani berberlerin yanında çırak çalıştırması için Usta Öğretici Belgeleri olması gerekiyor. Belgeleri varsa çıraklık okuluna başvurup okuldan eleman isteyebilirler ama belgeleri yoksa çırak çalıştıramazlar. Durum böyle olunca da ‘çırak yetişmiyor’ diyorlar.  Devlette bu konuda destek veriyor. Çırak çalıştırdığınızda devlet size ödediğiniz paranın yarısını iade ediyor. Usta öğretici belgeleri olmadığı için bundan da faydalanamıyorlar” dedi.
‘HAKLARINI VERMİYORLAR, YETİŞMİYOR DİYORLAR’
Çırakların birçok sorunla karşılaştıklarını belirten Ocak, “7-8 koltuklu berberlerde çırakların haklarını vermeden, mesela haftada bir gün tatil hakları varken, çırağı pazar günü de çalıştırıyor. Pazar tatil parasını da vermiyor. Çıraklarda o işyerlerinde çalışmak istemiyorlar. İş yeri sahibi de diyor ki ‘eskiden bir sürü eleman buluyorduk.’  Hem haklarını vermiyorlar hem de ‘çırak yetişmiyor’ diye yakınıyorlar. Tabi bazen eleman bulamadığımız durumlarda olabiliyor. Bu da gayet normal bir şey. Talep ettiğiniz an hemen çırak bulacaksınız diye bir şey yok” diye konuştu.
MESLEĞİMİZ KÖRELMİYOR, GELİŞİYOR’
‘Berberlik mesleği körelecek diye söylemler duyuyoruz’ diyen Ocak, bu konuda ise şöyle konuştu: “Mesleğimiz körelmiyor tam tersi gelişiyor. Böyle bir durum söz konusu bile olamaz.  Tam tersi daha eğitimli berberler yetişiyor. Okula giden öğrenciler artık hem lise diploması alıyor, hem de berberlik diplomasını alıyor. Dolayısıyla bizim meslektaşlarımız artık eğitimli berberler olarak yetişiyor. Eskiden diyorlardı ‘berberse ilkokul mezunudur’ bu bakış açısı ortadan kalkmış oldu. Bundan sonra berber olan kişiler en az lise mezunu olmuş oluyorlar. Yani meslek sahibi oluyorlar, okumak istiyorlarsa üniversiteye devam etmek istiyorlarsa eğer aldıkları meslek lisesi diplomasıyla güzel sanatlara müracaat edebiliyorlar. Yani bu da bir avantaj. Milli eğitim bakanlığının yapmış olduğu bu çalışmayla okumuşluk oranı yükselmiş oldu. Federasyonumuzun yıllarca üzerinde durduğu bir talebiydi. Şimdi artık berberlik ve kuaförlük okuluna giden bir öğrenci okulunu bitirdiğinde hem lise diplomasını almış oluyor hem de işyeri açma belgesini almış oluyor.  Bu kişiler okula gittikleri dönemlerde bir berberin yanında çalışıyor olması gerekiyor. Yani okula gittikleri süreç içerisinde bu kişiler stajyer olarak adlandırılıyor. Onlar zaten sadece okula giderek berberlik öğrenmiyorlar. Onlar hali hazırda bir işyerinde çalışıyor oluyorlar.”
‘TEKNOLOJİDEN KOPMUŞ GENÇLİK BERBERİN İŞİNE YARAMAZ’
Bazı berberlerin, gençlerin teknolojiyle ilgilenmesiyle mesleğe olan ilgiyi azalttığı açıklamasına da değinen Ocak, “Teknolojiyi biz işyerlerinde şu an kullanıyoruz. Saç modelleriyle, randevu sistemiyle ilgili… Bu teknolojiyi çocuklar kullanmak zorunda, kullanırsa meslekte yükselebilirler. Teknolojiyle ilgilenmeyen bir çırak nasıl randevu alacak müşteriden, teknolojiden kopmuş bir gençlik şu an bu çağda hiçbir berberin işine yaramaz. Teknoloji de bizim işimizin bir parçası. Neden derseniz bugün biz derslerimizde taş tıraşında grafik çalışmaları yapıyoruz. Yani saçın tasarımını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gençler devamsızlığı hafife almayın!

Ocak son olarak gençlere seslenerek, “Çıraklar meslek lisesine döndükten sonra çıraklık sistemi gibi zannedip okulda devamsızlık yapıyorlar. Çıraklık okulundan mesajlar alıyoruz, çocukların 6 gün devamsızlık hakkı var. Okula 6 gün gitmediklerinde o yıl sınıfta kalmış oluyorlar. Bu konuda sizin aracılığınızla gençlere seslenelim. Bu konuyu hafife almayın” dedi.


 

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi