Bugüne kadar arı kovanı, buzağı kulübesi, sera naylonu, çöken ağıllara çatı malzemesi, koyun ve yem dağıtımı gibi desteklerle çiftçilerin yanında olan Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmanın tam anlamıyla sağlanması için tüm ilçelerde önemli yatırımları hayata geçiriyor. Kırsal kesimden kente göçün önlenmesi ve bölge halkının refah seviyesinin yükselmesi hedefiyle öncelikle çiftçinin gelir artışını sağlayacak projelere ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, suyun olmadığı bölgelerde sulu tarıma geçiş için düğmeye bastı. Büyükşehir sınırlarına yeni dahil olan tüm ilçelerde sulama göleti inşaatlarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, İznik’in Tacir ve Orhaneli’nin Topuk Mahallesi’ne sulama göleti kazandırıyor.
Yeni büyükşehir yasasının gündeme girmesinin hemen ardından kırsal kesimdeki çalışmaları başlatan ve bu doğrultuda Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ile tarım şirketini kuran Büyükşehir Belediyesi, İznik’in Tacir Mahallesine kazandırılacak sulama göleti için kazı çalışmalarına hız verdi. Bölge topraklarına can verecek ve ürün çeşitliliğinin artmasını sağlayacak olan gölet inşaatında incelemelerde bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Kırsal kalkınmaya en hazırlı belediye biziz. Hangi ilçemize nasıl bir tesis gerekli hepsinin tespitleri yapıldı, projeleri hazırlandı. Artık uygulama zamanı. Tacir Mahallemizde de özellikle sulama göleti yapılması yönünde büyük bir talep vardı. Yer tespitleri ve altyapı çalışmaları bittikten sonra imalata başladık. İnşallah kısa zamanda bu bölgede verimin 2-3 kat arttığını hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.
Orhaneli’nin Topuk Mahallesi’nde yapılan ve 80 bin metreküplük hacmi bulunan gölet inşaatı, 1 yıl süren projelendirme ve izin çalışmalarının ardından start aldı. Gölet alanında incelemelerde bulunan ve aynı zamanda bölgede sulama sistemlerinin kurulmasına yönelik ihalenin de tamamlandığı müjdesini veren Altepe, bu sene sonuna kadar sürecek çalışmalar sonucunda Topuk Mahallesi ile çevresinin hayat bulacağını söyledi.
Üretimde en önemli hususun sulama olduğunu ve sulu tarıma geçilmesi ile ürün rekoltesinin en az birkaç kat artmasının en büyük hedefleri olduğunu kaydeden Altepe, “Burası da sulu tarımın yapılamadığı en önemli bölgelerden bir tanesi. Halkın ısrarlı isteğiydi. 1 yıl içerisinde buranın projesini, araştırmasını, etütlerini bitirdik. Her türlü izinleri aldık ve çalışmalar başladı. Sene sonuna kadar buranın bitmesini hedefliyoruz” dedi.