CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında Türkiye ekonomisinin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin ekonomik olarak olağanüstü bir durumla karşı karşıya olduğunu belirten Böke, “Türkiye ekonomisi çok uzun zamandır kötü yönetiliyor. Ancak bugün ilk kez Türkiye’de ekonomik bir olağanüstü hal yaşandığını, Türkiye’nin ekonomik krizin eşiğinde olduğunun altını çizmek ve kamuoyunu aydınlatmak için bir aradayız. Türkiye bugün yönetememezlik ve devlet aygıtının çökmesi kaynaklı bir reel sektör krizinin eşiğinde ve eğer tek adam rejiminin çılgınlığı devam ederse eşiğinde olduğumuz bu reel sektör krizi hızla ve kolaylıkla bir mali krize ve bankacılık krizine dönüşebilir durumda. Bu ne 1994 krizine ne 2001 ne de 2009 krizine benzemiyor. Bu farklı finansal sektör krizi değil. Bu bir reel sektör krizi” diye konuştu.

“EKONOMİMİZ NE YAZIK Kİ HÜKÜMETİN SÖYLEDİĞİNİN AKSİNE HİÇ DE SAĞLAM DEĞİL”

Böke, konuşmasına şöyle devam etti: “İlk defa Türkiye bir krize vatandaşları borçlu olarak, işsizliği çok yüksek ve yapışkan olarak, şirketleri ve bankaları yaygın borçluluk içerisinde yakalanıyor. Tüm siyaset kurumunun bugün tarihsel bir sorumluluğu var. İktidarın en temel sorumluluğu sebep olduğu durumu değiştirmektir. Bizim de sorumluluğumuz çatlayan testi kırılmadan gerekli uyarıları yapmak ve çözüm önerilerini sunmaktır. Türkiye’de hemen bugün eğer siyasetin istikameti değiştirilmezse bu çılgınlık haline son verilmezse bu terazi bu sıkleti artık çekemeyecek. Bugün göstergeler bize aynı şeyi söylüyor. Olağanüstü bir durum var. Son haftalarda yaşıyor olduğumuz bu durum hükümetin söylediği gibi geçici değil, ne yazık ki hükümetin söylediği gibi sadece dış kaynaklı değil ne yazık ki hükümetin yapmaya çalıştığı gibi basit ekonomi politikası hamlesiyle çözülebilir değil. Ekonomimiz ne yazık ki hükümetin söylediğinin aksine hiç de sağlam değil. Kafasını kuma gömenler çok geç olmadan kafalarını o kumdan çıkartmalılar. Gözü kendi sarayından başka hiçbir şey görmeyenler artık akıllarını başlarına almalılar. Aman tadımız kaçmasın diye sessiz kalanlar bugün bir şey yapılmazsa tatların kaçacağını bilmeliler.”

 

 

Geçtiğimiz hafta açıklanan işsizlik verilerinin Türkiye’de yeni bir rekora işaret ettiğini anlatan Böke, işsizliğin yüzde 11,3’e ulaştığını ve 3 milyon 493 bin kişinin çalışmak istediğini, iş aradığını ama bulamadığını bildirdi. Böke, “2 milyon 514 bin kişi iş dahi aramıyor umudunu kaybetmiş. Yani Türkiye’de 6 milyon 7 bin kişi çalışmaya hazır ama ya umutsuz ya da aradığı halde iş bulamıyor. Türkiye bununla son 6 yıllık işsizlik rekorunu kırıyor. Sadece yarım milyon kişi bu yıl işsiz kalmış” dedi.