Mübadele öncesi Kavala ’da yaşayan Türkler tarafından yapıldığı söylenen kavala kurabiyelerin Osmanlı sarayı mutfağında da yer aldığı biliniyor. Özellikle Edirne ve çevresinde çokça yaygın olan kavala kurabiyesi her zaman popülerliğini korumuş kurabiyelerden biri. Kavala kurabiyesinin en önemli özelliği çiğ bademden yapılıyor olması. Marketten eğer kavrulmuş badem alırsanız tuzlu olacağı için kavala kurabiye tarifimize de uygun olmayacaktır. Daha önce Kavala kurabiyesi yapmayı denemediyseniz, ilk fırsatta denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. İşte kıyır kıyır kavala kurabiyesinin ayrıntılı tarifi...

MALZEMELER

Yarım paket margarin

Yarım paket tereyağı

1 su bardağı un

1 su bardağı çiğ badem

1 su bardağı pudra şekeri

1 çay bardağı sıvı yağ

Yarım paket kabartma tozu

Aldığı kadar un (yaklaşık 3 su bardağı)

Üzeri için:

Bol pudra şekeri

YAPILIŞI

Kıyır kıyır kavala kurabiyesi içim ilk önce bademlerimizi rondodan irice çekelim. Ardından çekilmiş bademleri yapışmaz tavaya alıp üzerine 1 su bardağı unu da ilave ederek kısık ateşte kontrollü olarak 5-6 dakika boyunca başından ayrılmadan tahta kaşık ile karıştırarak rengi dönene kadar güzelce kavuruyoruz. Bademlerimiz unla güzelce kavrulduktan sonra geniş bir kaba boşaltıp soğumaya bırakalım. Badem ve un karışımımızın tamamen buz gibi soğumuş olması gerekiyor. Burası önemli bir püf noktası. Şimdi de kıyır kıyır kavala kurabiyemizin hamurunu hazırlayalım. Bunun için hamur yoğurma kabımızın içine yumuşak margarin ve tereyağını alıyoruz. Üzerine tamamen soğumuş un ve badem karışımını, pudra şekerini, sıvıyağı alalım güzelce bu malzemelerimizi karıştıralım. Üzerine kabartma tozunu ve unu azar azar kontrollü bir şekilde ilave edip hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.

1920x1080.jpg

BU LEZZETE ŞAPKA ÇIKARILIR

Kavala kurabiyelerine şekil vermek için eğer evinizde yarım ay şeklinde hamur kalıplarınız varsa onu kullanabilirsiniz yoksa su bardağı ile arım yarım keserek yarım ay şekli verebilirsiniz. Kurabiye hamurumuzu yarım ay şekline getirelim. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize tek tek kavala kurabiyelerimizi dizelim 180 derecelik fırında kavala kurabiyelerimizi kontrollü olarak pişirelim. Aman kurabiyeleri kontrol etmeyi unutmayın. Kavala kurabiyesinin rengi de çok önemlidir. Fırında pişen kavala kurabiyelerimizi çıkartıp soğuması için bekletelim. Kavala kurabiyelerimiz tamamen soğuyunca üzerine bol bol pudra şekeri serpelim. İşte kıyır kıyır kavala kurabiyelerimiz servis hazır.

20  Ekim 2023 Cuma   TV yayın akışı! 20 Ekim 2023 Cuma TV yayın akışı!

AFİYET OLSUN...