Mustafa TANITAN – Ufuk IRGAŞ

13 Haziran Pazar günü Çalı Er Meydanı’nda Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl 59.’su düzenlenen ‘Geleneksel Yağlı Güreşler’e Türkiye'de isim yapmış onlarca ağa davet edildi. Büyükşehir ve Çalı Güreş Ağası Hakan Söğünmez, Domaniç güreşlerinin altın kemerli eski ağası Mali Müşavir Beyhan Gündüz ve Akfem Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çakır, geçtiğimiz hafta sonu Karacabey, Balıkesir ve İstanbul'a sürpriz ziyaret ve temaslarda bulundular.

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

İLK DURAK KARACABEY

Dört kişiden oluşan Heyet, 59. Çalı güreşlerinin davetiyelerini takdim etmek amacı ile Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan'ı makamında ziyaret ederek güreş davetiyesini takdim ettikten sonra Karacabey Güreş Ağası Adem Bektaş’la da ayaküstü sohbet edip davetiyesini verdikten sonra Balıkesir'e hareket etti. Güreş sevdalısı iki ağa bir yöneticiyi pehlivanlar diyarı Balıkesir’de Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Genel sekreteri Yusuf Hocaoğlu karşıladı. Burada Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve yağlı güreş düzenleyen kentler birliği başkanı Yücel Yılmaz'la bir araya gelen Bursa heyeti, buluşmada güreşe dair ne varsa dillendirip, anılarını anlattıktan sonra Balıkesir Atatürk Parkı’nda yer alan Metropol Cafe sahibi Çılgın Fatih'le bir araya geldi. Anıların tazelendiği, sohbetin koyulaştığı buluşmanın sonunda Balıkesir MHP eski İl Başkanı Çılgın Fatih, Bursalı konuklarına sebze halinde bulunan lokantasında yemek ikramında bulundu. Konuklar geceyi Balıkesir Enginler Otel’de geçirdikten sonra, Çanakkale – Lapseki - Gelibolu üzerinden Edirne’ye hareket etti.

EFSANE SELİM'LE BİR ARAYA GELDİK

Ekibimiz Edirne ziyaretlerinin gerçekleşmemesi üzerine Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim'in danışmanı Ali Sakınmaz’la irtibat kurup randevu talebinde bulundular. Beylikdüzü’nde gerçekleştirilen buluşmada ata sporumuz yağlı güreşe dair ne varsa masaya yatırılıp tartışıldı. Kırkpınar'ın efsane güreş ağası Seyfettin Selim, buluşmada yaptığı konuşmada, "Öncelikli olarak Ata sporumuz yağlı güreşe değer verip sahip çıktığınız için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Bu arada koronadan kaybettiğimiz hemşerimiz Pele Mehmet ve Reşit Karabacak'a Allah’tan rahmet diliyorum. Güreş davetinize seve seve katılacağım. Biliyorsunuz, pandemi yüzünden geçtiğimiz yıl ülkemizde yağlı güreşler yapılamadı. Malumunuz geçtiğimiz hafta sonu Antalya Kumluca Güreşleri ile yağlı güreşlere merhaba dedik. Bu güreşlerde boy atlaması olmasına rağmen birçok güreşçiyi formsuz bulduk. İnşallah bundan sonra yapılacak güreşlerde pehlivanlarımızı daha formda görürüz" dedi. 

ATA SPORU GÜREŞE GÖNÜL VERDİLER

Bursa Büyükşehir ve Çalı Güreş Ağası, sanayici iş insanı Hakan Söğünmez de buluşmada yaptığı konuşmada, "Seyfettin ağam öncelikli olarak bizim çağrımıza katıldığınız ve bizi konuk ettiğiniz için size canı gönülden teşekkür ediyorum. Çocukluk yıllarımda güreş tutmuş biri olarak günümüzde ata sporumuz yağlı güreşe gereken ilgi gösterilmiyor. Ülkemizde yağlı güreş ya belediyeler ya da ağaların desteği ile yapılabiliyor. Bizler Bursa’da gerçekleştirilen beş ya da altı güreşle yağlı güreşin sevilmesi ve geniş kitlelere hitap etmesi için çaba gösteriyoruz. Nilüfer Belediyesi ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz Çalı Yağlı Güreşleri’nin bu yıl 59.’sunu yapacağız. 12 Haziran’da fabrikamın bahçesinde ağa eğlencesi ile başlayacak, pazar günü yapılacak güreşlerimizin ise şölen havasında geçmesini arzu ediyoruz. Sizleri de şeref konuğu olarak aramızda görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.