Özkan YILDIRIM-Gökhan GÜNDOĞDU

Ramazan Usta ,öncelikle bizleri, ekibimizi  İznik'teki bu güzel işyerinizde konuk  edip ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Ramazan Çağlar kimdir?  Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza  başlayalım.

Bizlere, Çağlar Oto’ya böylesine güzel bir fırsat tanıdığınız için ,buralara kadar gelmenizden dolayı bende sizlere teşekkür etmek istiyorum.Ben Ramazan Çağlar 1991 Samsun'un Merkez İlkadım ilçesi doğumluyum, evliyim iki çocuğumuz var oğlumuz  Efe 11 yaşında , küçük kızımız daha  2,5 aylık onun adı da  Nuray.

12 yaşında bu mesleğe adım attım, ilk olarak Samsun'da başladım bu mesleğe. Kalfalığı mı falan orada aldım ustalık belgemi de yeni Samsun'da aldım. Bazı nedenlerden  dolayı işyerimi kapattıktan sonra burada iş yerimi açtım iki sene önce geldik buraya ilk geldiğimde 1987 model bir  Ford Taunus’um  vardı burada bir ağabeyimizin dükkanı vardı orada kısa bir süre çalıştım bir laf vardır, ‘kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış’ o dönemde oradan ayrıldım arabayı satıp  hemen yan tarafta iş yerimi  açtım. Orası biraz daha küçüktü buraya göre , şükürler olsun bir seneye yakın orada kaldık sonra burası boşalınca burası  biraz daha büyük buraya geçelim dedik şükürler olsun iki sene zarfında ben bile kendime inanamıyorum burada bu potansiyeli oturabileceğimizi , olmaz diyordum sonuçta İznik'in  bir potansiyeli var ama şükürler olsun bugünlere geldik bugünlere ulaştık. Benim en büyük avantajım 50 kilometre 60 kilometre uzakta da kalsa 7/24 yardıma koşmamdır. Bütün her yere  gidebiliyorum, Karamürsel tarafları, Pamukova-Sakarya tarafları Bilecik tarafları Bursa'ya kadar Orhangazi her yere  7/24 arandığımızda yol yardımına koşuyoruz, elimizden geleni yapıyoruz.

YAPTIĞIMIZ İŞİN ARKASINDAYIZ

Mesela bizim yapmış olduğumuz bu tespit tutanağı gibi kimsede buralarda yoktur, biz burada yaptığımız işleri tek tek yazarız. Ne yapmışız, hiçbir şey atlamadan yazılır yarın öbür gün Tofaş olsun ,Renault  olsun ne olursa olsun tanıdık ,tanımadık herkese hangi marka araç olursa olsun bu doldurulur. Bir nüshasını da arkadaşa vermiş oluyoruz. Neden çünkü sonuçta hiçbir mal Allah yapısı değil. Ne zaman ne yapılmış nasıl bir uygulama yapılmış hepsini belirtmiş oluyoruz.

TESPİT TUTANAĞI BÜYÜK KOLAYLIK

 Sonuçta yapmış olduğumuz işin  arkasındayız. Parçacı  yok mu birçok parçacı var.Ben Samsun'dan, Ankara'dan ,Bursa'dan parça getirebilirim Ama neden yakınım dakini seçiyorum Enes Oto’yu seçiyorum çünkü muhatabım var. Ben gelen müşterilerimize de söylüyorum bakın parça olarak şunlar lazım isterseniz  parçaları getirin isterseniz parçaları biz bulalım diyoruz. Öyle bir seçenek de sunuyoruz. Mesela ben “x”  bir  yağ kullanıyorum ,ben bunun ucuz olanını kullanabilirim  dünya çeşit yağı var şimdi bunları ben alırken hepsine şunu söylüyorum “yarın öbür gün senin bu yağınla alakalı bir sıkıntı çıktığı zaman bunun cezasını çekeceksin, kabul ediyor musun ediyorsan tamam” .Ben yağıma garanti veriyorum diyorlar ve böylelikle çalışmaya başlıyoruz. Buraya gelen giden toptancının , satıcıların haddi hesabı yok.

ARAÇ AYRIMIMIZ YOK

Peki Ramazan Ustam hangi grup araçlara  bakıyorsunuz ve hangi tamirleri ,onarımları gerçekleştiriyorsunuz?

Araç ayrımımız kesinlikle yok. H-100’e  kadar hafif ticari araçlara  bakıyoruz onun üzerine çıkmıyoruz ,hafif ticari araçlar dahil bakıyoruz. Onun üstü zaten kamyonete giriyor Onlar da zaten mekanik olarak aynı fakat dediğim gibi giriş çıkış alan itibariyle pek yerimiz yok. Elektrik, kaporta hariç hepsini yapıyoruz. Motor, şanzıman, yağ bakımları ,fren bakımları her şeyi A'dan Z'ye yapabiliyoruz. Elektrik ve kaporta hariç yapabiliyoruz onlarada  girecek olursak  zaten hiçbir şeyi  yetiştirememiş oluruz.

Görmüş olduğumuz kadarıyla  mesleğinizde Usta- Çırak ilişkileri ve yeni gelen nesil ile ilgili bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bu konuyla ilgili sizin fikirleriniz ,düşünceleriniz neler?

AİLELERİN SUÇU BÜYÜK

Burada aslında en büyük suçlu anne babalar. Ben okumadım.Benim babam bana yalvardı oku oku diye yok okumayacağım dedim.Şimdi biz diyoruz ki;Aman oğlum yorulmasın ben çektim çocuğum çekmesin, ben dayak yedim meslek önerirken, çocuğum yemesin istiyoruz. Ben 12 yaşındaydım okuldan kovuldum gibi bir şey ,karnemi babamla almaya gittim bir  öğretmen vardı, babama  ‘kızmana darılmana gerek yok bu ülkeye çoban da lazım’ dedi babama bu kelimeyi söyledi.Bu kelime benim çok zoruma gitti ,babamın da gitti ama bir şey diyemedik. Zaman geldi ben bu işi öğrendim  Samsun'da ve bana o kelimeyi söyleyen öğretmen  birgün  dükkana geldi ama beni tanımadı hatırlattık  o konuyu dersini aldı. Bundansonrakilere  o şekilde söylememiştir diye tahmin ediyorum.

MESLEK “ALTIN BİLEZİKTİR”

Bir çocuk çırak olarak geliyor mesela hemen kaç para vereceksin diye soruyor.Her şey paraya tahvil edilmiş durumda, kimse  meslek kazanmanın kar olduğu altın bileziği bileğine takmanın derdinde değiller .Dur bakalım bir mesleği öğren baştan,ama yine bunun suçlusu anne baba.Çünkü bu çocuk buradan çıkıyor eve gidiyor annesi kaç lira aldın diyor.İşte şu kadar aldım dediğinde  annesi  bırak işi git tarlaya yevmiyeye deyip oraya gönderiyor.Orada çünkü 140 lira veriyorlar tamam ama tarlada 140 lira alıyorsun ama orada ne öğreniyorsun.Meslek olarak ne öğreniyorsun bunu düşünmüyorlar.Bir sanat okulu mezunu getirelim, bir de sanayiden çekirdekten yetişmiş bir ustayı örnek olarak koyalım hangisi daha iyi yapar hangisi daha iyi çözüm üretir onarımda. Ben burada hiçbir zaman çırağıma  yanlış yaptı diye kızmam. Elbette yanlış yapabilirsin ,ama mutlaka gelip bana bunu söylemesi lazım söylemezse yanlış yaptığını o zaman kızarım çünkü yapılan orada ufak bir hata yarın öbür gün çok büyük sıkıntılara sebebiyet verebilir.Bu dünyayı geç öbür dünyada bunun hesabını kimse veremez.

HER ZAMAN YENİLİKLERİN PEŞİNDEYİM

Olduğum yerde durmayı seven bir insan değilim ,hep yeniliklerin peşindeyim ,hep şunu yapsam ne olur bunu yapsam ne olur şuna oraya bir yenilik  katayım. Olmayan bir şeyi yapayım. Bunların hep yeniliklerin peşinde gitmeye çalışıyorum. Bu iş yerinde olsun hep benim yanımda olan  en büyük destekçim  eşimeburadan  teşekkür etmek istiyorum. Sonuçta yeni bir topluma geliyorsun insanları tanımıyorsun ,yavaş yavaş tanıyorsun mesela insanları  tanırken burada iki tane defter eskittim.

  **** Ramazan Ustam  bizlere gelecek hedefleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

SENEYE YETKİLİ SERVİS OLMA HEDEFİMİZ VAR

Çok uzun bir vade değil, Çok kısa bir vade de değil ama aklımda birkaç  şey  var. İşin açıkçası burada  yetkili servis yok.Renault üzerine benim de zaten çekirdeğim renault’tan gelme, ben aslında Renault’cuyum, diğerlerine vesaire bakıyoruz ama Renault’cuyum aslında. Sonuçta mekanik sistemi  hep aynıdır işlenim sistemi farklıdır araçların. Atıyorum Hyundai’nin ki farklıdır ,Renault’unki  farklıdır ,Fiat’ınki  farklıdır  ama bütün olaylar hepsi aynı çalışma düzenleri hepsi aynı.İşin açıkçası Allah izin verirse seneye yetkili servise girmek istiyorum. İlk dükkanıma açtığımda hemen yan tarafta daha önce de söylemiş olduğum gibi bir araç anca girip çıkıyordu ikinci şimdiki işyerimde 3 tane araç girip çıkabiliyor bundan sonra ilerleyen süreçte daha büyük bir alanda bir yetkili servisi açma hedefim var. Sanayi Caddesi'nde yeni iş yerleri yapılıyor biraz ileride oraya geçme hedefim var seneye. Bu kışı burada atlatacağız seneye  tam kadro olacak kadromuza eklemeler de olacak inşallah.

 KADROMUZA  SAMSUN’DAN KATILIMLAR OLACAK

Şu an ustamız Şahin Güneş var bir çırağımız  var, bir tane de seyyar çalışan ustamız var biz beraber çalışıyoruz, ama dediğim gibi gelecek sene bir aksilik çıkmazsa Samsun'dan güzel bir kadro gelecek buradan o kadroya oluşturabilecek durum yok. Allah izin verirse bir elektrikçi,bir kaportacı, ikide motorcu ustamız gelecek önümüzdeki sene yazın bir aksilik çıkmazsa ölüm kalım olmadığı sürece. Çağlar Oto olacak inşallah Çağlar Yetkili servisi ,bunun yanı sıra Samsun'da yine kendi yetiştirdiğim bir çırağım  var o da gelecek inşallah. Hedeflerimiz yüksek bana Mesela İzmir'den bile araba geliyor, Urfa'dan gönderiyorlar sağ olsunlar kurtarıcı ile biz burada yaptıktan sonra gelip  teslimalıyorlar. Kaliteli hizmet anlayışımızı , uygun fiyat politikamızı bilenler sağ olsunlar bizimle sürekli çalışıyorlar.   

Son olarak buradan İznik'te yaşayan insanlarımıza, araç sahiplerine neler söylersiniz?

SÖZLE DEĞİL, İŞİMİZLE, EMEĞİMİZLE REKABETE VARIZ

En baştan şunu söyleyeceğim gerçekten  bazenduyuyorum , arkamdan orada burada kimsenin konuşmasına lüzum yok, ben buradayım gelsinler yüzüme karşı ne söyleyeceklerde söylesinler. Dediğim gibi bir telefonla hemen anında kurtarıcımızı gönderiyoruz 7/24 halkımızın insanlarımızın hizmetindeyiz. En önemli olan yolda kaldıklarında  güvenli bir yere geçip  beni arasınlar yeter. Bütün Türkiye'ye hizmet etmekten onur duyuyoruz her yere kurtarıcımızı gönderebiliriz sıkıntı yok. İster Van olsun ,ister İstanbul. Arızalarda vesaire herkesin yanındayız. Buradan başta İznik’te ki  araç sahipleri olmak üzere Bursa'daki, Marmara Bölgesi'ndeki ,bütün yurt genelindeki şoför kardeşlerime sevgilerimi saygılarımı göndermek istiyorum ,onlara bir telefon kadar yakın olduğumuzu ayrıca belirtmek istiyorum, mutlaka ama mutlaka aşağıdaki telefon numaramı mutlaka not etsinler ,diyerek sözlerini tamamladı.

İletişim Bilgileri:

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

 Yeşil Cami Mahallesi,

 Sanayi Caddesi     No:8/1

 

Gsm: 0 551 966 86 99

İZNİK / BURSA