Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

Ne kadar sanayi şehri kimliğimizle öne çıksak da Bursa verimli topraklarıyla aynı zamanda bir tarım şehri. Kestanesi, şeftalisi, armudu, inciriyle, yaban mersiniyle ün yapmış bir şehir. Bursa’mızın tarım yolunda ilerlemesini sağlayan kahramanlar ise, senenin büyük çoğunluğunu tarlasında, bahçesinde geçiren çiftçilerimiz. Peki çiftçilerimiz yeterli desteği alıyor mu? Uzun bir pandemi ve kuraklık döneminden sonra kendini toparlayabildi mi? Bu soruların cevabını Osmangazi Aksungur Tarımsal Kooperatif Başkanı ve aynı zamanda çiftçilik yapan Sinan Kaya’ya soralım. “Çiftçiler planlı şekilde destekleniyor ancak çiftçi bu desteğin yeterli olmadığından şikayetçi” diyen Kaya, “Çiftçinin istediği para desteği değil, mazot, ilaç ve gübre fiyatlarında indirim…” diye konuştu.

ÇİFTÇİ BÜYÜK ZARARDA

(Özel) “Hazır giyim ve tekstilde Türkiye’nin rakibi Avrupa ülkeleridir” (Özel) “Hazır giyim ve tekstilde Türkiye’nin rakibi Avrupa ülkeleridir”

Çiftçinin yeterli desteği alamadığını ve bunun da tarıma ve dolayısıyla çiftçiye büyük zarar verdiğini belirten Kaya, “Zaten kuraklık felaketinden çıktık bu sene. Peşinden fahiş oranında gümre ilaç, tohum, akaryakıt zamları. Mesele gümreye su anda gelen zam ortalama yüzde 250-300 civarında. İlaçta ise yüzde 300 gibi bir artış var. Tarımsal sulamaya bakıyorsunuz, elektriğe yüzde 195 zam gelmiş durumda. Akaryakıt biraz daha maliyetli olduğu için tarımsal sulama ucuzdu daha önce. İşçiye bakıyorsunuz geçen sene yevmiye 80-90 civarındaydı şu anda budamadayız 200 TL. Orada da yüzde yüz bir artış var” dedi.

 ‘ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLANMIŞ DURUMDA’

“Herhangi bir teşvikin olmaması elimizi kolumuzu bağlamış durumda” diyen Kaya, “Geçen yıl ortalama 7,5-9 TL arasında sattığımız şeftali, tezgahta 20 TL'ydi. Şimdi bu fiyatları baz aldığımızda benim şeftaliyi 15 TL'den satmam lazım. Benim 15 TL'den sattığım şeftali de pazarda 30 TL'ye tekamül edecek. Dolayısıyla Bursa’nın yerlisi şeftalisini 30 TL’den yiyecek ya da tezgahta izleyecek.  Sadece şeftaliye baz alamayız bu bütün ürünlere yansıyacak ama biz şeftaliden örnek vermek istedik. Geçen yıl litresini 35 TL''ye sattığım zeytin yağının fiyatı şu anda 75 TL” dedi. 

‘TARIM POLİTİKASI YENİDEN DÜZENLENMELİ’

Verilen desteklerin yeterli olmadığını dile getiren Kaya, “Hükümetimiz çiftçiye destek veriyoruz diyor ama ben kendi açımdan şöyle söyleyeyim 100 dönümlük bir yerde çalışıyorum, devletin bana verdiği mazot, gübre desteği dönüm başına 25 TL bu da 2500 TL'ye tekamül ediyor. Zaten 500 TL'si aidatlara gidiyor. Elimizde 2 bin TL para kalıyor. Ya 2 defa mazot alırsınız ya da 2 çuval gübre. Bu şartlarda çiftçilik yapmak kesinlikle zor. Mazot ve gübre desteği verilmeli. Ben geçen yıl bir çuval gübreyi (DAP 18/46) 180 TL'ye alıyordum, şu anda aynı gübre 700 TL. Bu şartlarda nasıl üretim yapabiliriz. Acilen önlem alınmalı. Buğdayın fiyatı yükseldiğinde dışarıdan buğday getiriyoruz. Tarım politikasının yeniden düzenlenmesi lazım bu şartlarda üretim çok zor. Ülkede çiftçilik iyi gitmiyor. Üretici üretemezse tüketici ürünü alamaz ya da yüksek fiyata ulaşır” ifadelerini kullandı.