Osman Gürçay

15 – 20 Kasım 2016 tarihleri arasında TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen  Bursa Oto Show Fuarı Bursa Valisi İzzettin Küçük’ ün yaptığı kısa konuşma ile açıldı. Fuara katılan firmaların azlığı Vali Küçük’ün de dikkatinden kaçmadı ve kısa konuşmasında gereken mesajları verdi. Ekonominin yüzde 50 si para ve yatırım ise kalan yüzde 50 si de psikolojiktir diyen Vali Küçük, hangi konuda olursa olsun heyecanı biten bir süreçten kimsenin beklentisinin olamayacağının altını özenle çizdi. Bursa gibi otomobil üretim merkezinde yapılan bu sektörel fuarın katılımcılarının azlığının doğru değerlendirilmesini istedi. Kurdele kesiminden sonra Otomobil Stantlarını gezen Vali Küçük, bazı otomobillerin içine binerek test etti.

Kimler vardı kimler yoktu

Bursa Oto Show Fuarı’nda CITROEN,FIAT, FORD,HONDA,HYUNDAI, KIA, LEXUS,TOYOTAgibi Otomobil, Suv, 4x4 firmaları, ISUZU, İVECO ve FORD gibi Ticari Araç firmaları Salon 1, 2 ve 3’de (fuaye) yer aldı.

EV SAHİBİ EVİNDE OLMAZ MI?

Olmayanları sıralarsak en az katılanlar kadar bir liste ile karşılaşırız ama katılmayan biri vardı ki, Bursa’da doğup büyümüş ama Bursalı olamamış, etkinliklerinin basın ayağını bile İstanbul’dan gören bir kabız bir yönetim anlayışının temsilcisi olan Fransız yatırımının olması üzüntü vericiydi. Acaba güvenle fuarda beğeniye sunabilecekleri ürünleri mi yoktu?

Bu arada oto yan sanayi firmalarımızı da alt alta yazsak roman olur ama fuarda hepsi kısacık bir hikâye oldu.

Takvim mi yanlıştı?

Fuarcılık ciddi iştir. Büyük ön hazırlıklar ister. Ciddi kurumsal bağlantılar gerektirir ve genellikle katılımcı talebi kontenjanları zorlar.

Bir de özelden bakarsak Fuarların zirve yaptığı sektörler vardır. Onların katılımcıları da ziyaretçileri de özeldir. Deniz ve Yatçılık, Otomobil, Mobilya Tasarım fuarları bu sınıfa girerler.

Geçen hafta İnegöl MODEF, İTSO ve İnegöl Belediyesinin gerçekleştiği ABD kıtası motifli mobilya fuarına 150 firmaya yer verilememişken, Bursa’da OTOSHOW fuarındaki katılımcı azlığı birçok soru işaretini ve yanıtını gündeme koymalıdır.

Bazı yazar çizer İstanbul’un arka bahçesi olmayalım diye yazıyor ya; bu kafa ile biz İstanbul’a arka bahçe olmaya kurban olalım.